Slangen

Giftige slangen moet je respecteren maar je hoeft er niet bang voor te zijn. Er zijn verschillende schattingen hoeveel mensen jaarlijks worden gebeten in de VS. De ene zegt 1000 à 1500, de andere 7000 à 8000. Naar schatting wordt een kwart van de beten wordt veroorzaakt in gevallen dat iemand de slang probeerde te vangen. Pubers en peuters zijn vaker slachtoffer.

Ongeveer dertig personen overlijden jaarlijk aan een slangenbeet in de VS. Meestal zijn dit kleine kinderen. Zeer weinig backpackers worden aangevallen en nog minder hebben blijvend letsel of overlijden eraan. Gezien de miljoenen inwoners, is de kans dus dat je iets serieus overhoudt aan een beet in de VS zeer klein.

Op de Veluwe komt ook een giftige slang voor, de adder. Hieraan zijn we gewend. In mijn leven heb ik slechts enkele ongevaarlijke waterslangen gezien maar nog nooit een adder. Ik groeide op aan de rand van de Veluwe. Slangen zijn schuw.

Vier giftige slangen in de VS

Dit zijn de vier algemeen voorkomende slangen in de VS.

Koraalslangachtigen

  • Engels: Coral snake
  • In zuiden en zuidwesten.

Watermoccasinslang

  • Engels: Water moccasin of Cottonmouth
  • In wetlands in het zuiden.

Koperkop

  • Engels: Copperhead
  • Komt algemener voor in het oosten.

Ratelslang

Ratelslang

  • Engels: Rattlesnake
  • Komt algemeen voor.

Tip: check Wikipedia voor het verspreidingsgebied. De kaartjes zijn daar meest up-to-date.

Beet voorkomen: maak geluid. Kijk uit waar je loopt. Spring niet in kreupelhout, let op als je door rotsgebied klautert, kijk waar je neerkomt als je bijvoorbeeld over een boomstronk stapt.

Waar kun je slangen aantreffen: zonnend op een rots na een koude nacht of op hete dagen in de koelte van een grot of graskanten bij het water.

Een ratelslang kondigt zichzelf aan met zijn typerende geluid waar het zijn naam aan heeft te danken. Als de slang ratelt is het bang en gevaarlijk. De slang zijn bereik bij een aanval is maximaal zijn lichaamslengte.

Zie verder bij slangenbeet.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2020