Fietscomputer

Niet nodig natuurlijk maar stiekem erg handig en informatief. Hoe hard ga je, hoe laat is het, wat is je trapfrequentie, welke afstand heb je afgelegd. Vaak lees je deze gegevens toch wat beter af op een fietscomputer dan op je GPS. Misschien is je GPS niet compatible met een cadanssensor. Ik heb niet voor elk tochtje de GPS mee en ik vind het vooral leuk om te zien hoeveel kilometer ik in een jaar heb afgelegd.

Om de snelheid te kunnen meten moet je de fietscomputermaat weten van je banden. Voor mijn Nazca Fuego en Quest XS zijn dat bijvoorbeeld onderstaande gegevens:

Merk en type band Maat Fietscomputermaat
Schwalbe Marathon Racer 40-406 1540 mm
Schwalbe Marathon Racer 40-559 2030 mm
Durano Plus 28-406 1480 mm
Marathon the Original (Greenguard) 40-406 1540 mm
Shredda 40-406 1540 mm

Je eigen fietscomputermaat kan je wellicht vinden op Ligfiets.net, onder Accessoires en dan Banden. Uiteraard voer je de bandmaat in van het wiel waar de sensor in gemonteerd is.

Belle heeft als fietscomputer op de Nazca Fuego de Sigma BC 16.12 sTs. Deze meet snelheid en cadans en is draadloos. Handleiding van deze fietscomputer: Sigma BC 16.12 handleiding NL. In alle onderdelen (computer en sensoren) gaat een CR2032 knoopcelbatterij. Bij het dichtdraaien eerst de merktekens op elkaar zetten en dan vastdraaien.

Velomobiel.nl rust zijn fietsen uit met de Cateye Enduro CC-ED400 (handleiding). Deze is niet draadloos, het signaal zou niet goed doorgegeven worden doordat deze tegengehouden wordt door de carrosserie. Bij het aanpassen aan de wielmaat voor de winterbanden per ongeluk de ODO-meter gereset. Die staat nu weer op 0 terwijl deze op 1904 km stond. Je moet kort (dus niet lang!) de set-knop in het midden indrukken, niet het AC-knopje op de hoek.