Laders

Laders zijn nodig om te voorzien in energie waar geen stopcontact voorhanden is. Het handige van powerbanks is dat je er energie in kunt meenemen, om onderweg je smartphone/camera/navigatie, e-book of sporthorloge mee op te laden.

Laden onderweg en op de camping kan je doen met een:

  • Onderweg:
    • zonnepaneel;
    • (naaf)dynamo;
    • powerbank.
  • Op de camping:
    • USB-lader met evt. verloopstekker.

Powerbank laden via CEE verloopstekker, onze tent in de reflectie

Om apparatuur zo lang mogelijk mee te laten gaan outdoor zien we ze het liefste schokbestendig en stof- en waterdicht (IP68 of 69) of maken we ze waterdicht met een hoes. Dit is voor ons een uitgangspunt. Vooral vocht tast apparatuur snel aan tijdens het trekken en kamperen. Een overstroming ook, maar dat komt niet zo vaak voor en dan heb je wel andere problemen aan je hoofd. Gewoon niet je tent naast een rivierbedding opzetten als er regen wordt verwacht.

Powerbank
De ontwikkeling op het gebied van elektronica en externe laders verandert continu. In het verleden hadden we bijvoorbeeld een Powermonkey eXplorer 1 met een bufferaccu van wel 2200 mAh (in 2023 beginnen de meeste powerbanks bij 10.000 mAh). Met die 2200 mAh konden we onze iPhone 4 maar liefst vier keer opladen. Tegenwoordig zou je hiermee ongeveer tot de helft komen. Het zonnepaneeltje dat bij deze voorloper van de powerbank hoorde ging al vrij snel stuk.

Powermonkey-extreme

Powertraveller Powermonkey Extreme 12V

Regelmatig hebben we artikelen op Kampeerwijzer gepubliceerd die betrekking hebben op laden onderweg. Zie bijvoorbeeld: Kunnen lezen en schrijven onderweg.

Wat niet werkt zijn zogeheten solar powerbanks met een ingebouwd veel te klein zonnepaneel. Zie artikel Solar powerbanks, is het wat?

Zonnepaneel
Op het voordek van de velomobiel werkte een flexibel 12 Watt zonnepaneel van Xtorm goed. Het was ongeveer zo groot als twee A4’tjes en had een USB-uitgang. Middels een step-up converter, gemaakt door Theo van Velomobiel.nl kon ik daarmee de accu van de velomobiel opladen. Deze accu dient in een velomobiel voor verlichting en de claxon. Dit opladen ging uitstekend, zelfs met het zonnepaneel waterdicht verpakt in een transparante kaartenhoes. Een zonnepanneel van Xtorm is nog een beetje betaalbaar, spatwaterdicht en flexibel met 12 Watt vermogen.

De powerbank Xtreme van Xtorm heeft een 2,1 A uitgang en een IP66 classificering voor stof- en waterdichtheid. Vier ledjes geven aan voor hoeveel kwart de batterij vol is. Een iPhone kan je er in 1-2 uur mee opladen.

xtorm-xtreme

Xtorm Xtreme zonnepaneel en powerbank

Zie ook artikel Zonnepaneel op velomobiel.

USB-lader
Een powerbank en andere spullen die geladen worden met een USB-kabel kan je laden met bijvoorbeeld een stekker als deze:

usb-2-euro-lader

Van eurostekker naar USB-lader

Bij USB-laders moet je letten op de output. Als je powerbank opgeladen kan worden met 2 ampère, dan is het wel handig dat de USB-lader dit levert. Levert de USB-lader maar 1 A, dan duurt het laden twee keer zo lang. De afgebeelde S-Kross USB-stekker heeft weliswaar een output van 2.1 A maar gedeeld. Dat betekent dat als je zowel je telefoon als je powerbank hierop aansluit, dat je accupack maar met 1 A geladen wordt. Er zijn ook laders met bijvoorbeeld een 1 en 2.1 A uitgang.

Verdeel- en verloopstekker
Als je een stopcontact tegenkomt is het handig om een verdeelstekker mee te nemen zodat je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt opladen. Tegenwoordig (2023) nemen we een oplader van Anker mee met meerdere USB-poorten. We hebben geen spullen meer bij ons waar een eurostekker aan zit. Maar dit kan handig zijn voor wie met e-bike onderweg is, mits de lader een eurostekker heeft en geen randaarde (schuko).

116407623

Verdeelstekker

Op grotere campings kan je vaak ook elektriciteit krijgen op je kampeerplek. Hiervoor is vaak CEE-verloopstekker nodig maar het is een groot ding.

Zie ook het artikel Powerrr voor de e-bike op vakantie.

Meest compacte verkrijgbare CEE Male naar Schuko female adapter

Deze CEE-adapter weegt 144 gram, en meet 12 centimeter bij een doorsneede van 6,5 cm. Dit zijn stekkers om je boot, caravan en camper met de wal te verbinden en zijn onnodig zwaar voor fietsers en wandelaars die rondtrekken met tent en die alleen hun telefoon willen opladen en misschien een e-book. Wie handig is, zoals Ger Vos, knutselt zelf een compactere adapter in elkaar, dat wellicht met wat giethars nog aardig waterdicht gemaakt kan worden.

Aangepaste CEE naar eurostekker door Ger Vos

Batterijen en gps
Ook gps’en willen steeds meer stroom. De eTrex 30x deed het nog prima op twee gewone pennlite batterijen. De opvolger Garmin eTrex 35 Touch deed het niet goed op wegwerp AA-batterijen. Hiervoor gebruikten we Eneloop oplaadbare Ni-MH batterijen. Naar verluid presteren de gewone Eneloop batterijen beter dan de Eneloop Pro’s. Eneloops kunnen jaren in de kast liggen en zijn dan nog steeds opgeladen. Vroeger was dat wel even anders met oplaadbare batterijen.

Eneloop batterijen laden we op met een hiervoor geschikte lader, de Panasonic BQ-CC55e (handleiding). Het belangrijkste om te onthouden is dat je batterijen eerst met de minpool plaatst. Groen licht op de lader betekent NIET dat de batterij is opgeladen maar op 80 procent zit. Licht uit is opgeladen. Mocht het licht boven de batterij geel knipperen dan wordt aangeraden de batterij te vervangen. Werktemperatuur 0-35ºC binnenshuis.

Inmiddels rijden we niet meer met Garmin gps-toestellen maar navigeren we met Pocket Earth op de iPhone (in 2022: een 11 Pro Max en een 12).

Naafdynamo

Op de fiets kan je ook werken met een naafdynamo (bijvoorbeeld SON) en een omvormer. Een bekende is de Forumslader, op dit blog lees je een verslag over de Forumslader in de praktijk. Dynamo’s zorgen natuurlijk voor weerstand, een zonnepaneel niet. In 2023 gaan we een PedalCell dynamo testen in de praktijk.

Vroeger (ja, jongens en meisjes…) had je geen GSM laat staan een smartphone. De satellieten voor GPS waren alleen nog maar beschikbaar voor het Amerikaanse leger en je camera met fotorolletje deed alleen een beroep op zijn pennlite batterij als je moest flitsen, maar dat hoefde nooit op een zomervakantie. Het WWW was er nog niet dus er hoefde niet geappt, gepost, geblogd of gemaild te worden. Dat is allemaal nog helemaal niet zo lang geleden. En toen overleefden we het ook. We hadden het toen ook leuk. Dus als we geen stopcontacten tegenkomen of onze gadgets zijn toch niet zo waterdicht als we gehoopt hadden: geen paniek.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2023