Laders

Laders zijn nodig om te voorzien in energie waar geen stopcontact voorhanden is. Het handige van powerbanks is dat je, als je een stopcontact tegen komt, energie kan meenemen, om later als er geen stopcontact in de buurt is je smartphone, tablet of camera mee op te laden.

Om apparatuur zo lang mogelijk mee te laten gaan outdoor hebben we ze het liefste shockproef en stof- en waterdicht (IP68) of maken we ze waterdicht met een hoes. Dit is voor ons een uitgangspunt.

In 2005 hadden we twee batterijopladers mee die je minder afhankelijk maken van netstroom. De ontwikkeling op het gebied van externe laders gaat zo snel dat ze alweer verouderd zijn. Met name omdat de juiste aansluitstukjes er niet meer bij zitten. Ook hebben ze een lage energieopbrengst vergeleken met wat er tegenwoordig op de markt is (zie ook Kunnen lezen en schrijven onderweg).

We hadden een:

  • B-Powered, waarmee je met een pennlite batterij je telefoon kon opladen.
  • Powermonkey eXplorer 1 (2200 mAh), hiermee kon later ook de iPhone 4 opgeladen worden.

Helaas bleek in 2013 dat de solar slave niet meer de Powermonkey eXplorer oplaadt, dus de batterij hiervan is alleen nog op te laden via netspanning.

Inmiddels is er een verbeterde versie van deze lader op de markt gebracht met 9000 mAh: de Powertraveller Powermonkey Extreme 12V. Als je de zonnecellen helemaal openklapt ligt het echter niet vlak en de uitgang is maar 0,7A. Dat is wat laag om een iPhone mee op te laden, laat staan een iPad (die heeft bij 5 Volt 2,1 Ampère nodig). Het zonnepaneel levert ook maar 3 Watt. Na het lezen van deze vernietigende review weet ik zeker dat dit niet de vervanger wordt. Ook al beweert de fabrikant dat het apparaat geschikt is voor iPad en schok- en waterproof.

Powermonkey-extreme

Powertraveller Powermonkey Extreme 12V

Ik ben meer op zoek naar een flexibel zonnescherm, dat ik op het voordek van de velomobiel kan plakken, zodat het tijdens het fietsen de bijbehorende powerpack laadt. De batterijoplader moet ook het liefst een USB-uitgang hebben met 2,1A, zodat ik er mijn iPad redelijk snel mee kan opladen. Een tweede uitgang met 1,0 A voor de smartphone zou meegenomen zijn alsmede een idicator die aangeeft of het apparaat opgeladen is of juist niet.

De keuze is gevallen op Xtorm. Nog een beetje betaalbaar, een (waarschijnlijk spat-)waterdicht en flexibel zonnepaneel met 12 Watt vermogen. De accu Xtreme heeft de 2,1 A uitgang en een IP66 classificering voor stof- en waterdichtheid. Vier ledjes geven aan voor hoeveel kwart de batterij vol is. Een iPhone kan je er in 1-2 uur mee opladen.

xtorm-xtreme

Xtorm Xtreme zonnepaneel en powerbank

Voor het kunnen plaatsen van het zonnescherm op het voordek heb ik het ritsvak op de achterkant verwijderd en ook het magnetische klepje met de metalen ring. Het zonnepaneeel past in een waterdichte tas maat Medium van SealLine. Van Ortlieb zou je maat XL nodig hebben.

De Xtreme-accu kan apart geladen worden via USB. Dit duurt ongeveer 4-5 uur. Daarvoor heb je geen laptop nodig maar bijvoorbeeld deze handige stekker:

usb-2-euro-lader

Van eurostekker naar USB-lader

Bij USB-laders moet je letten op de output. Als je powerpack opgeladen kan worden met 2 ampère, dan is het wel handig dat de USB-lader dit levert. Levert de USB-lader maar 1 A, dan duurt het laden twee keer zo lang. De afgebeelde S-Kross USB-stekker heeft weliswaar een output van 2.1 A maar gedeeld. Dat betekent dat als je zowel je telefoon als je powerbank hierop aansluit, dat je accupack maar met 1 A geladen wordt. Er zijn ook laders met bijvoorbeeld een 1 en 2.1 A uitgang.

Als je een stopcontact tegenkomt is het handig om een verdeelstekker mee te nemen zodat je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt opladen.

116407623

Verdeelstekker

Op grotere campings kan je vaak ook elektriciteit krijgen op je kampeerplek. Hiervoor is een CEE-stekkerdoos handig maar het is wel een groot ding. Meer iets voor een autovakantie.

campingstekkerdoos-1-5meter

Camping stekkerdoos

Onze GPS’en zijn in 2016 vervangen door Garmin eTrex 35 Touch en die doen het niet goed op wegwerp AA-batterijen. Hiervoor gebruiken we Eneloop oplaadbare Ni-MH batterijen. Die laden we op met een hiervoor geschikte lader, de Panasonic BQ-CC55e (handleiding). Het belangrijkste om te onthouden is dat je batterijen eerst met de minpool plaatst. Groene LED betekent NIET dat de batterij is opgeladen maar op 80 procent zit. Uit is opgeladen. Mocht de LED geel knipperen dan wordt aangeraden de batterij te vervangen. Werktemperatuur 0-35ºC binnenshuis.

Naafdynamo

Op de fiets kan je ook werken met een naafdynamo (bijvoorbeeld SON) en een omvormer. Een bekende is de Forumslader, op dit blog lees je een verslag over de Forumslader in de praktijk. Dynamo’s zorgen natuurlijk voor weerstand, een zonnepaneel niet.

Vroeger (ja, jongens en meisjes…) had je geen GSM laat staan een smartphone. De satellieten voor GPS waren alleen nog maar beschikbaar voor het Amerikaanse leger en je camera met fotorolletje deed alleen een beroep op zijn pennlite batterij als je moest flitsen, maar dat hoefde nooit op een zomervakantie. Het WWW was er nog niet dus er hoefde niet geTwitterd, geblogd of gemaild te worden. Dat is allemaal nog helemaal niet zo lang geleden. En toen overleefden we het ook. We hadden het toen ook leuk. Dus als we geen stopcontacten tegenkomen of onze gadgets zijn toch niet zo waterdicht als we gehoopt hadden: geen paniek.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: september 2018