Powerrrr voor de e-bike op vakantie

Als je met een elektrische fiets op trekvakantie met de tent gaat, dan moeten er ook laders en contactdozen mee voor de accu’s. Hoe hou je dat zo compact mogelijk en pak je dat handig aan?

De e-bike en speed pedelec wordt door velen nog gezien als een fiets voor woon-werkverkeer maar wij weten beter. In 2017 legden we met onze speed pedelec trikes een mooi rondje af van Almere naar Aken, vervolgens zuidelijk via de Vennbahn, oostelijk langs de Moezel en via de Rijn weer terug naar het noorden.

Kleine stekkerdoos

Geaarde 3-voudige stekkerdoos vergeleken met de 4-voudige Allocacoc voor eurostekkers

De Allocacoc PowerBar weegt 215 gram dat is niet zo heel veel minder dan een standaard stekkerdoos met drie contacten, dat 285 gram weegt. Het is echter wel veel compacter. Het snoer van de Power Bar is 1,5 meter. Een CEE-stekkerdoos is vele malen groter met ook een dikkere stroomkabel, zie onderstaande foto. Hier kunnen wel randgeaarde stekkers in.

Allocacoc vergeleken met een CEE-stekkerdoos

USB-laders

Als je dan toch van stopcontact naar stopcontact fietst, die je op campings altijd wel vindt, is het meteen handig om laders mee te nemen voor je telefoon, e-book of tablet. Hiervoor gebruikten we USB-laders van Xtorm. Let erop dat deze een 2,1 Ampere uitgang heeft voor een tablet en dat deze niet gedeeld wordt met de andere uitgang. Zie voor meer informatie hierover de blogpost Kunnen lezen en schrijven onderweg.

In de Allocacoc passen de opladers van de fietsaccu’s en twee USB-laders

CEE Adapter

Op de meeste campings heb je een verloopstekker (adapter) CEE naar wandcontactdoos met randaarde nodig. Deze vond ik onder andere bij Obelink.

Voor de laders voor onze fietsen met GoSwiss Drive kochten we speciale kleinere reisladers zonder ventilator. Het laden duurt daardoor wel wat langer maar het voordeel is dat ze in de regen gebruikt kunnen worden en geen lawaai veroorzaken. De reislader had een eurostekker waardoor we het kleine verdeelblok van Allocacoc konden gebruiken.

Links de snellader, rechts de kleinere reislader

Waterdichte zak

Om alles droog te houden gebruikten we een dunne waterdichte nylon zak (silnylon of Ultra-Sil stuff sack) om de laders in te stoppen. Die van Sea To Summit hebben een lus aan de bodem waardoor de zak op zijn kop opgehangen kan worden met de opening naar onderen. Een aantrekkoord houdt de zak dicht met de kabels erdoor. Let op dat de inhoud van deze zak niet te warm wordt. Uiteraard lijkt het ons niet verstandig om het te gebruiken in de stromende regen maar met een beetje miezer is het prima te doen.

Verlengsnoer en laders in waterdichte zak

Het liefst lieten we onze accu’s op de fietsen zitten, zodat ze niet makkelijk meegenomen kunnen worden. Als je dan ook nog de fietsen aan elkaar op slot zet, is het een extra veilig idee. Onze speed pedelecs zijn uitgerust met twee accu’s. Meestal kwamen we met één lege en een halflege accu aan op de camping. Dan gaat eerst de halflege accu aan de lader zodat deze alweer volledig geladen is voordat we gaan slapen. ’s Nachts hangt dan de lege accu aan aan de lader, die de langste tijd nodig heeft om weer vol te raken.

18 Reacties op “Powerrrr voor de e-bike op vakantie

 1. Jouw “powerblock” mag kennelijk 2,5 Amp trekken, da’s erg beperkt. Hoeveel Amp trekken de 2 fiets accu’s simultaan met opladen ?

  Ik vind voor accu laders van 2 en 3 amp. Beide zouden strikt technisch niet tegelijk aan dat “powerblock” verdeelblokje mogen. De kabel van afgebeelde (zware) CEE verdeelblok is natuurlijk niet voor niets aanzienlijk dikker. Die mag veel meer stroom trekken.

  • Scherp opgemerkt, dat lijkt inderdaad zo als je naar de gegevens kijkt op de site van Allocacoc. Ik heb het verdeeldoosje er zelf bijgepakt en daar staat op: “AC 250V/MAX. 2.5A (each socket outlet). MAX. 2500W MAX. 10A” Dus ik denk dat we goed zitten want de BMZ-reisladers voor de GoSwiss Drive (battery charger for 36V Li-ion battery) vermelden: Input 100-240V ~ 50-60Hz 1.5A max. Output 42.0V === 2.0A.
   De Xtorm USB-laders Input AC 100-240V 50/60Hz Output DC5V === 1A+2.4A

   • oooh per socket, dat is inderdaad geen probleem. 10 A zowiezo niet, dan gaat de camping zekering ( jij doet vaak kleinere campings aan dus soms 6A ) eerder dan dat jouw kabel/verdeelblokje smelt :-))

   • Eurostekkers zijn bedoeld voor max 2,5A elk, vandaar.

    Die 1,5A max van die 42V lader is natuurlijk alleen bij 100V

    De USB laders zijn helemaal verwaarloosbaar.

  • Die 2,5A heeft met de eurostekker te maken, ofwel de CEE 7/16
   Als het goed is is er ook geen apparatuur te vinden wat meer trekt en een eurostekker heeft.

  • Dit is één extra handeling, die bij al die andere handelingen komt als je kamp maakt. Je hangt de halflege batterij aan de lader, gaat de tent opzetten, matten opblazen, koken en dan voordat je gaat slapen is de halflege batterij vol en hang je de lege batterij er aan voor de nacht. Alle campings hebben stroom omdat overal tegenwoordig met name caravans staan. Je enige beperking met een e-bike is dat je niet kunt kamperen op een plek waar geen elektriciteit is. Maar tegenwoordig is de e-bike al zo ingeburgerd dat er zelfs stopcontacten zitten in het fietsenhok.

   • Wim die moderne caravans hebben electrische airco, stromend heet water ( indien stromend water en riool infra op plaats er is ) dus een electrische boiler, grote tv schermen met automatische satelietzoeker, electrische ovens en niet te vergeten electrische vloerverwarming en electrische (voortent)verwarming. En meestal hebben ze ook wel een senseo of vergelijkbaar bij zich.

    Voor dat soort voertuigen is 10 A al weinig :-))) Moderne luxe campings hebben danook allemaal 10+ A en stromend water/riool aansluiting per kampeervak.

    Ander slag mensen ook…..moeten “premium” SUV’s rijden en willen alles “premium” zonder zich over wat dan ook te bekommeren. Millieu, werkende armen, uitbuiting….ze willen er niets over weten en vieren uitbundig materialisme. Beetje de generatie babyboomers die Youp van’t Hek op de korrel nam in zijn oudejaarsconferentie. “wij vliegen ons kapot” is ook op die groep van toepassing, dat doen ze de overige vakanties in het jaar dat ze niet met de caravan/camper gaan.

   • “Maar tegenwoordig is de e-bike al zo ingeburgerd dat er zelfs stopcontacten zitten in het fietsenhok.”

    OMG, dit vind ik wel een signaal dat het einde der tijden nu is aangebroken :-(

    Een fiets is al zo extreem efficiënt en dan ga je dat ding ook nog met stroom laten aandrijven, terwijl je dus vakantie aan het vieren bent. Ik ga dit gewoon niet begrijpen.

    Fiets dan gewoon iets minder ver. Daar is het net zo mooi.

    • Het is het verschil tussen of je in drie weken een rondje Drenthe doet of een rondje Denemarken. Daarom zijn velomobielen ook leuk: een grote actieradius. De trike is gekocht met ondersteuning zodat deze mee kon komen met velomobielen.

    • Iemand die fietst zit niet in een auto Wim….dus zijn e fietsen een ontzettend welkome technologie.

     Met e-tech kun je belemmeringen die je had met gewone fietsaandrijving overwinnen. Omdat je fiets zwaar is voor je gewrichten, pezen en spieren ( 20-40 kg aandrijven is heel wat ! ) of omdat je sneller wilt, of omdat je vaak moet klimmen.

     Je hebt verschillende soorten fietspuristen ( jij lijkt daar 1 van :-)) maar weet dan dat wielrenner-puristen walgen van velomobielen, en niet begrijpen waarom iemand gaat fietsen met een “onsportieve” stroomlijn. Ik denk dat ze in 1 adem zouden zeggen “dat is hetzelfde als een motor aan je fiets hangen” :-))))))

  • Er bestaan alu-folie reflectors waarmee je kunt koken. Maar die hebben hoogstwaarschijnlijk Afrikaanse intesiteit zonlicht nodig.

 2. Je zal je eigen aansluitspullen voor power moeten maken, er is niet iets standaard te koop, of veel te zwaar of een veel te zware kabel. Let er dan wel op dat veel fel gekleurde stroomkabels wel stekers en contrastekers met (niet functionerende) randaarde hebben, maar in werkelijkheid maar twee draadjes hebben ipv drie. En het is door al dat rubber en kunststof soms slecht zichtbaar in ingepakte vorm. Koop een lang verlengsnoer met een afwijkende kleur en niet zwart of wit. Het moet goed opvallen als het in het gras ligt. Ik heb een drie aderig verlengsnoer gekocht met aangelaste stekkers, direct dus waterdicht. Dat snoer was me te zwaar en te lang. Dus de schaar erin. De juiste lengte afgeknipt op de contrastekker kant, omdat dit deel in je tent kan liggen en dus niet zo snel nat wordt. De stekker komt in een verloop te zitten van CEE naar contrastekker van plastic/rubber. Als je koppelt is de combinatie spatwaterdicht IP44. Aan het afgeknipte einde komt een nieuwe contrasteker met een draaibare afsluiting en afsluitdop. In deze contrasteker komt de steker van de verdeeldoos. Ik heb een verdeeldoos gekocht met de korste kabel die ik kon vinden. Het geheel is IP44 en heeft een eigen aan/uit schakelaar. Er zijn drie aansluitingen met elk een eigen afsluitdeksel. De gehele combinatie is zo IP44. Een campingeigenaar kan dat namelijk vorderen dat je geen huis/tuin verdeelblokje gebruikt ivm niet vochtbestendig en daardoor kortsluiting gevoelig. Qua kosten valt het mee, al ben ik meer kwijt geweest omdat je gaat proberen. Het weegt ook het nodige, nog net geen 2,5kg, maar ik stop het vooraan in mijn bagagekar. Bij elkaar kan ik iets van twintig meter overbruggen, die stroompalen staan vaak tussen meerdere plekken.

  • Dat zal waarschijnlijk liggen aan de stekkerdoos. Wat de batterij trekt en in hoeverre de stekkerdoos belast kan worden. Maar ik ben geen elektriciën.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s