IJzersterk en licht fietsslot, bestaat dat?

Een fietsslot kan maar één van de volgende twee eigenschappen bezitten: licht of veilig. Terwijl iedereen die met zijn fiets op vakantie gaat graag een slot heeft dat aan beide voldoet.

Eén troost: het aantal fietsendiefstallen is bijna nergens zo hoog als in Nederland. Als je ziet hoe de fietsen midden in Kopenhagen op slot staan, met één zo’n ouderwets ringslot, dan besef je dat het aantal diefstallen in Nederland helaas anders is. Fietsdiefstal is in Nederland drie keer zo hoog als het gemiddelde van zeventien onderzochte Europese landen1. Alleen in Spanje worden meer fietsen gestolen dan in Nederland. Dus tenzij je naar Santiago gaat fietsen, kan je in principe overal met een lichter slot toe dan in Nederland.

Licht en veilig fietsslot
We zijn al eerder op zoek geweest naar een licht en veilig fietsslot en zodoende kochten we een vlakbandslot van Verta Fit op de Fiets- en Wandelbeurs. Uitgerust met een alarmslot, voelde dat heel veilig als we naast de fietsen in de tent sliepen. Ook omdat het een afwijkend slot is, dat de gemiddelde fietsendief waarschijnlijk links laat liggen omdat hij het niet kent. Het vlakbandslot is licht: de 120 centimeter lange variant weegt slechts 198 gram op onze keukenweegschaal. Dave gebruikt een discusslot van Abus (272 gram) en Belle’s alarmslot weegt 337 gram waarmee het vlakbandslot samen met alarmslot op 535 gram komt. De lengte is precies goed om je fiets aan een lantaarnpaal vast te zetten.

Rubber gaat kapot en scherpe delen steken uit van vlakbandslot

Het vlakbandslot zou echter niet zo veilig zijn als de uitvinder beweert. Een test in het blad van de Fietsersbond gaf aan “Jammer genoeg bleek het bandstaal erg gemakkelijk door te knippen”2. Verder begint bij onze exemplaren het plastic van het vlakbandslot al los te laten, waardoor er af en toe een scherp stuk staal uitsteekt. Dat is overigens prima te repareren met wat zwarte ducttape. Het slot is niet makkelijk op te bergen: opvouwen geeft gedoe en opgevouwen neemt het slot erg veel ruimte in beslag: het vult zowat onze hele framebag (driehoekige tas in frame). Dus we zijn gaan zoeken naar een alternatief: een zo licht mogelijk slot dat het liefst een ART 2-sterren veiligheidskeuring heeft.

Veiligheid fietssloten

Hoe weet je of een slot veilig is? Fietsverzekeringen eisen meestal dat de fiets beveiligd moet zijn tegen diefstal met een ART-goedgekeurd veiligheidsslot in de categorie 2-sterren. Op de site van de Stichting ART is een compleet overzicht van ART 2-sloten te vinden.

Uit een uitgebreide test blijkt dat alleen beugelsloten en zware kettingen echt veel weerstand bieden tegen dieven.

ABUS en AXA maken hun eigen veiligheidsindeling. Zo heeft het ABUS Bordo Granit X Plus 6500 fietsslot naast twee ART-sterren hun eigen level 15. De AXA Foldable 1000 heeft twee ART-sterren en AXA’s eigen veiligheidsniveau 11. Vaak vermelden fabrikanten ook nog andere keurmerken naast ART, zoals het Britse Sold Secure. Dat deelt sloten in met een keurmerk als ‘silver’, ‘gold’ of ‘bronze’.

Modder
AXA en ABUS maken ook ringsloten met een ART-goedkeuring van 2 sterren maar dat type sloten is niet handig op een MTB omdat er modder achter ophoopt. Ze zijn wel een stuk praktischer om op slot te zetten en lichter dan sloten waarmee je je fiets vastzet aan een object.

Modder hoopt zich op achter velgremmen en ringslot

De meest compacte sloten zijn zogeheten vouwsloten. In de winkel blijkt dat een vouwslot van 1760 gram wel heel erg zwaar aanvoelt (ABUS Bordo Granit X Plus 6500). De veel lichtere ABUS Bordo Lite zien we wel zitten, die is lekker licht. Maar de lengte van deze vouwsloten is 85 centimeter en dat lijkt ons wat te kort om je fiets om een dunne paal te zetten, mede door de vierkante vorm. Je kan ‘m wel gebruiken om je voorwiel aan je frame vast te maken. Ik laat de vouwsloten van deze lengte daarom verder buiten beschouwing in onderstaande vergelijkingstabel. Je kan vouwsloten krijgen tot een lengte 120 centimeter maar die zijn uiteraard een stuk zwaarder. Helaas is de Bordo Lite er alleen in 60 of 85 cm lengte.

Formaat
De AXA Foldable 1000 is een vouwslot van een ander type. Het lijkt op afbeeldingen van de fabrikant een redelijke grootte te hebben maar heeft opgevouwen een enorm formaat.

Dave houdt hier de AXA Foldable 1000 vast: groot en zwaar

Ottolock is weer een ander type fietsslot, het lijkt op een groot uitgevallen tiewrap. Op YouTube zijn echter video’s te vinden waarin te zien is hoe makkelijk je dat slot doorknipt. Verder vinden we zeer compact uitziende vouwsloten, de M-Wave Disc F 600 D en de Contec Block Lock. Deze hebben een beperkte lengte (onder de 75 centimeter). Er is helaas niets te vinden over de fabrikant, het gewicht of de veiligheid.

Alarmsystemen
Er zijn diverse alarmsystemen met bewegingssensor voor fietsen te koop. Sommigen kan je aanzetten met een afstandsbediening. Over het algemeen zijn klanten er niet tevreden over: storingsgevoelig en vaak slecht bestand tegen regen. Dat geldt ook voor sloten met alarm.

Rondkijkend naar fietssloten word ik steeds blijer met mijn vlakbandslot. Als het echt licht moet, dan zijn de Lock Alarm-sloten met staaldraad en alarm misschien een alternatief. Het staaldraad is natuurlijk veel te dun maar het alarm schrikt de fietsendief hopelijk af. Eigenlijk zijn dat soort sloten meer bedoeld om een helm mee vast te leggen. Als het alarm hapert, heb je er niets meer aan.

Naam Lengte Gewicht Keuring Alarm
ABUS Bordo Granit X Plus 6500 110 2160 Art 2/Gold Nee
AXA Vouwslot Foldable 1000 105 1970 Art 2/Silver Nee
ABUS Bordo Alarm 6000A vouwslot 120 1780 ABUS level 10/Silver Ja
ABUS Bordo Big 6000 120 1420 ABUS level 10 Nee
AXA Fold Pro 100 100 1250 AXA 11/Silver Nee
AXA Fold 100 100 950 AXA 9/Bronze Nee
ABUS Vouwslot BORDO™ Lite 6050 85 650 ABUS level 7 Nee
Verta Fit vlakbandslot met los alarmslot 120 535 Ja
Lock Alarm XT 130 500 Ja
Ottolock Cinch Lock 152 260 Nee
Lock Alarm CSA Mini 60 100 Ja
BBB MiniSafe BBL-52 120 ? BBB 1 van 9 Nee

De gegevens van de lengte en gewicht komen van de fabrikant, behalve van het vlakbandslot (fabrikant geeft 330 gram op voor alle lengtes). Pas op dat je niet afgaat op de gegevens van webwinkels. Die wil de zaken nog wel eens wat ‘lichter’ voorstellen!

Toekomst

Het is leuk om de ideeën te zien van start-ups over wat de toekomstige ontwikkelingen van het fietsslot kunnen worden. Want zou het bijvoorbeeld niet fantastisch zijn een bericht op je mobiel te krijgen als iemand aan je fiets staat te morrelen?

Wat is het uiteindelijk geworden? We zijn allebei gegaan voor een ABUS Bordo Big 6000. Dat is zeker geen lichter slot dan de oude oplossing, het weegt 885 gram meer. Maar het is wel een heel compact slot, dat handig onder het frame vastgemaakt kan worden. We zijn niet voor het laagste punt gegaan met het oog op modder. Een verbeterpunt zou een dopje voor het sleutelgat zijn.

Bordo-slot vastgemaakt aan framebuis

Gelijksluitende sloten
Daarbij heeft ABUS nog iets handigs: je kunt meerdere sloten krijgen met dezelfde sleutel. Dus bijvoorbeeld een ringslot en kettingslot met allebei hetzelfde slot. Of in ons geval: als de één even niet zijn of haar sleutel van het slot kan vinden, dan kan het ook geopend worden met de sleutel van de andere fiets.

Alleen ABUS-sloten van het YourPlus-systeem kunnen gelijksluitend nabesteld worden. Het was wel even uitzoeken hoe je dat kunt bestellen. Bij een slot uit de YourPlus-serie zit een sleutelkaart. Met die sleutelkaart kan een ABUS-dealer dan een tweede, gelijksluitend slot bestellen. In het YourPlus-systeem vind je allerlei sloten: van kettingsloten en vouwsloten tot discusslot, beugelsloten, ringsloten en zelfs een accuslot voor (speed) pedelecs.

Gebruikte bronnen
1) Volgens een onderzoek onder leiding van dr. J.J.M. van Dijk van het Ministerie van Justitie. Bron: NRC.
2) Bron: forum de Wereldfietser.

Heb jij het ideale slot gevonden? Laat het weten in de reacties!

Update: een nieuw overzicht van 2021 veilige fietssloten onder 1200 gram waarin ook aanvullende mogelijkheden voor beveiliging aan bod komen.

9 Reacties op “IJzersterk en licht fietsslot, bestaat dat?

 1. Goed stuk weer. Fijn om te lezen.

  Ken je het YouTube kanaal van de LockPickingLawyer? Z’n video’s zijn erg rustgevend, maar laten sloteigenaren wel met een onrustig gevoel achter. Dit is wat hij met een zware Bordo deed:

 2. Hallo Belle, ik heb deze week een slotje gekocht voor 14.95 bij fietsslot.nl. Een zgn schijfremslotje. Weegt niks, kost bijna niks en werkt prima. Voor mijn ice trike prima geschikt.

  • Ik ben heel benieuwd hoe dat bevalt, of het niet de remschijf van een fiets beschadigd. Vooral als iemand de fiets probeert te verplaatsen. Hoewel dat met een trike die op zijn parkerrem staat, waarschijnlijk niet zo’n groot risico is. Zijn ze niet meer bedoeld voor brommers?

 3. Hoi Belle , Die Abus Bordo gaat je zeker bevallen. Wij hebben deze ook al jaren in gebruik zowel voor mijn Greenmachine als onze Riese en Muller Charger fietsen. Als we samen fietsen , wat vaak het geval is gebruiken we ook beide sloten tegelijk. We hebben de langste versie. Ik geloof de Granit serie. Ik heb ze aan de fietsen met een aantal brede tiewraps vastgezet i.p.v. de bijbehorende straps.
  groet,
  Greenmachinist.

 4. Dieven met een betonschaar op zak kun je domweg niet stoppen. Die zijn er bewust op uit. Mijn methode: het gewone ringslot, in combinatie met een staalkabel met 2 lussen eraan. En de fiets op een duidelijk zichtbare plek stallen en vastmaken, dus geen straatje achteraf.
  Een goed alarm lijkt me ook fantastisch maar die moet niet per ongeluk afgaan, dat gaat ook niet werken. Een GPS tracker? Is weer afhankelijk van een batterij. Als je bij je tent de fiets stalt, kun je ook een visdraadje aan je fiets maken en die aan de tent vastmaken, onzichtbaar, dan wordt je gealarmeerd als het zover is…

 5. Hoi Belle, een mooi overzicht, bedankt. Misschien nog een tip, ik vond zojuist een lichtgewicht (423 gram) slot met ART2 keurmerk, de TiGr® BLUE mini. Ik heb ‘m nog niet gekocht maar ga dat wel doen denk ik.

  • Interessant, goede tip voor de lezers. Wel krijgt de eerder genoemde LockPickingLawyer hem open, maar die krijgt álle sloten open.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s