Moet je een BOA-sluiting op je schoenen willen?

Is een BOA-sluiting handig voor je schoenen op reis? Een veter is immers bij breuk nog te knopen of makkelijk te vervangen, eventueel door een touwtje. Dat ligt wat ingewikkelder met een BOA-sluiting. Die bestaat uit een draaiknop en een dunne kabel. Waarom zou je voor BOA kiezen?

Mijn nieuwe fietsschoenen* hebben een BOA-sluiting en ik twijfelde of het wel slim was om die mee te nemen op een fietsvakantie. De draad waarmee de schoenen sluiten ziet er dun uit en er is een draaisysteem dat wellicht stuk kan gaan. Toegegeven, er gaat nog een band met klittenband over de sluiting, dus de schoen zal niet meteen onbruikbaar zijn bij een eventueel defect, maar gerust ben ik er niet op. Onze filosofie met de fiets en onze kampeerspullen is namelijk altijd: we moeten het zelf makkelijk kunnen repareren. Vandaar dat we bijvoorbeeld onze hydraulische remmen ooit van de fiets hebben gesloopt en vervangen door mechanische.

Nieuwe luchtige zomerfietsschoenen met BOA-sluiting: makkelijk ‘strikken’

Maar wat is een BOA-sluiting fijn! Met zulke schoenen heb je nooit meer een losse veter, die gevaarlijk om je pedaalas kan draaien. Met mijn model BOA-sluiting is het een kwestie van aan de ronde knop trekken en de ‘veters’ zijn los. ’s Ochtends in de tent zit je ook niet voorover te strikken: het is instappen, knop indrukken en een stukje met de klok meedraaien om de draad vaster te zetten. Ideaal. Veters? Dat is alsof je nog op pad gaat met een katoenen tent!

Wandelschoenen
Supernieuw is het BOA Fit-systeem overigens niet. Het werd al in 2001 geïntroduceerd, in eerste instantie voor snowboarders. Je kunt BOA-sluitingen tegenwoordig vinden op onder andere Adidas Terrex trailrunning- en wandelschoenen, diverse merken fietsschoenen, golf- en werkschoenen.

Een flap met klittenband dekt de draaischijf van het BOA-systeem af

Gelukkig is er een oplossing voor als de sluiting onderweg stuk zou gaan. Je kan namelijk reserveonderdelen bestellen voor je BOA-systeem. Omdat er verschillende soorten sluitingen zijn, is het tijdens het bestelproces het handigste om je schoenen erbij te pakken. Je wordt namelijk via een aantal vragen naar de juiste vervangingsset verwezen. Hiervoor moet je onder andere doorgeven wat het merk van je schoen is, of het een hoge of lage schoen is, of deze een draad of een gewoven koord heeft, of je aan de knoppen kunt trekken om de schoen los te krijgen en naar welke kant de knop op je linkerschoen draait.

Bestellen
Het bestellen op de site van BOAFit is met de schoenen bij de hand een fluitje van een cent. Na het doorlopen van de paar vragen weet je dat je het type ‘L6, Dial C, Tongue, 2 Right, CS1’ nodig hebt. Ik althans, voor jou kan het anders zijn.

Reparatieset voor BOA Fit System

Het reparatiesetje bestaat uit twee draaiknoppen, twee reservedraden, een stukje gereedschap en een handleiding. Daarin staat dat je ook een kniptang nodig hebt om er de draden mee af te kunnen knippen op de juiste lengte. Hiervoor is heel handig langs de rand van de handleiding een lineaal afgedrukt. Zie voor de handleidingen van de verschillende systemen de pagina Repair Guides van BOA Fit. Daar vind je behalve handleidingen ook video’s over hoe je het BOA-systeem repareert.

Inhoud reparatieset BOA-systeem

Een reserveset kost voor mijn schoenen 26 euro maar het wordt gelukkig gratis en snel opgestuurd. Het is een prettig idee om het op reis achter de hand te hebben. Of het nodig is, moet in de praktijk blijken. Het BOA Fit Systeem kan volgens tests een trekkracht van 190 kilogram aan en het vetersysteem zou 6437 kilometer meegaan. Of acht miljoen stappen. Hoeveel pedaalomwentelingen dat zijn, wordt niet vermeld.

Reparatieset
Mocht je BOA-vetersysteem stuk gaan, dan kan je van BOA Technology via dezelfde site gratis een reparatieset krijgen. Hiervoor moet je wel foto’s kunnen insturen van de schade. Een prettig idee, dat als het systeem zou haperen, ik het maar hoef vast te leggen met een foto voor een nieuwe reserveset.

Hoog aan de binnenkant, laag aan de buitenkant

*) Deze Vaude Moab Tech All Mountain unisex schoenen zijn niet waterdicht en hebben een zool voor platformpedalen. De zolen zijn ideaal voor hike-a-bikes: gemaakt van ‘sticky’ rubber en bij de tenen en hak heeft de zool een dieper profiel. De zool is vlakker onder de voorvoet, voor contact met het platformpedaal.

Zolen voor platformpedalen en hiken

Aan de binnenkant wordt je enkel goed beschermd omdat de schoen daar hoger is, aan de buitenkant ziet de schoen er uit als een lage schoen. Bijkomend voordeel is dat het een luchtige schoen is, met meer bewegingsvrijheid terwijl aan de binnenkant de schoen toch die enkelbescherming en ondersteuning geeft.

5 Reacties op “Moet je een BOA-sluiting op je schoenen willen?

  1. BOA sluitingen zijn inderdaad ideaal, ik heb ze al een paar jaar op verschillende schoenen, o.a. op mijn zomer en winterfietsschoenen van Lake. Ik heb 1 x een BOA systeem vervangen, omdat Ina per abuis een veter afknipte, ze wou het plastic stripje van een paar nieuwe schoenen doorknippen om het kaartje los te maken……..Verkeerde draad geknipt…..Was geen probleem om te vervangen, heeft nadien nog jaren goed gewerkt. Succes met je schoenen!

  2. Ik wil ook niets anders meer. Wat ik vooral prettig vind is het zelf-instellende karakter van de binding door de gladde draad. Bij lange tochten geen afgeknelde voeten meer. Ik herken de korte levensduur die ze opgeven trouwens niet, bij mij gaan ze makkelijk 30k mee.

    • Dat zijn waarschijnlijk fietskilometers, toch? De opgegeven levensduur in wandelafstand vind ik behoorlijk! Overal lees en zie ik dat lange-afstandshikers, die bijvoorbeeld de PCT of AT lopen, onderweg hun schoenen moeten vervangen. De BOA-sluiting gaat dan langer mee dan hun wandelschoenen!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s