Fietsverlichting

Fietsverlichting is in twee categorieën op te delen: verlichting om ’s avonds iets te kunnen zien en veiligheidsverlichting. Veiligheidsverlichting is om overdag gezien te worden door anderen en hebben vaak meerdere standen, waaronder knipperen. Verlichting voor overdag brandt feller.

Voeding

Fietsverlichting kan op drie manieren gevoed worden: met een (naaf)dynamo, een interne oplaadbare accu of met verwisselbare batterijen. De meeste fietsverlichting heeft momenteel een oplaadbare accu. Voor mensen die lichtgewicht belangrijk vinden, scheelt het batterijen meenemen. Echter is de brandtijd beperkt van dat soort lampjes en zal met de leeftijd alleen maar verder afnemen. Als het lampje onderweg uitvalt, kan je niet even snel de batterij wisselen en verder fietsen maar moet je de lamp opladen en ofwel daarop wachten, ofwel doorrijden zonder verlichting. Daarom hebben wij nu de voorkeur voor lampen op verwisselbare batterijen. De kleinste lampjes werken op knoopcelbatterijen en verder zie je lampen op batterijen van het type AA en AAA. Idealer is als je een koplamp of achterlicht hebt dat werkt op een paar (oplaadbare) penlitebatterijen. Dan kan je halverwege de dag wisselen. Opladen ’s avonds gaat via een powerbank en een USB-kabeltje.

In de zoektocht naar nieuwe fietslampjes viel me op dat de webshop van Futurumshop de enige is waar je goed kunt zien of verlichting een interne accu of verwisselbare batterij heeft. Je kan hier tevens kiezen of je op zoek bent naar een voorlicht, achterlicht of een set.

Regel 1

Regel 1 uit het Grote Fietshandboek van wereldfietser Frank van Rijn is: niet fietsen in het donker. Hij moet dat fietshandboek overigens ooit nog eens gaan schrijven.

Rijden in het donker is een situatie die we proberen te vermijden. Niet alleen omdat het veiliger is maar ook omdat het makkelijker is om als het nog licht is de tent op te zetten en te koken. In nood kunnen we de Bontrager Flare RT continu laten branden.

Diverse fietslampen

Er zijn bij ons diverse fietslampen de revue gepasseerd. Op dit moment gebruiken we als voorlicht de Cateye Omni 3 en als achterlicht de Bontrager Flare RT als knipperend veiligheidslampje overdag.

Omdat we met een bagagedrager rijden hebben we de mogelijkheid om een standaard achterlicht op AA-batterijen te monteren. Echter zijn de huis- tuin-, en keukenachterlichten op Nederlandse stadsfietsen niet erg waterdicht gebleken.

Bontrager Flare RT

Bontrager Flare RT op fietsreflector bevestigd

Het rode achterlichtje is zeer fel zodat je het op twee kilometer afstand kunt zien overdag. Dit zijn de verschillende standen van het lampje:

Modus Max lumens Duur
Day flash 90 6
All day flash 45 12
Night flash 5 15
Day steady 25 4,5
Night steady 5 13,5

Wanneer de batterij onder de 5% komt, schakelt het licht automatisch naar een knipperende spaarstand om nog een halfuur licht te produceren.

Laden

De laadduur is 2 uur

Knoplicht kleur Batterijlading
Knipperend rood < 5%
Rood 5-25%
Groen >25%

Batterijduur, zie verlichting rond aan/uit knop:

Knoplicht/status led kleur Batterijlading
Knipperend rood 0-75%
Knipperend groen 75-99%
Groen continu 99-100%

Installatie van het veiligheidslampje:

Wat Beginstand Seconden drukken
Modus vastzetten/verwijderen Aan in gewenste stand 8
Automatisch aanpassen licht aan omstandigheden Uit 8
Wireless communication** Uit 15*
Reset naar fabrieksinstellingen Aan 15*

*) De main led zal knipperen na 8 seconden, daarna opnieuw na 15 seconden. Hierna knop loslaten.
**) De status led zal 3 seconden blauw branden als de wireless connectie is geactiveerd.

Handleidingen:

Lezyne KTV Drive Y11Onze fietslampen van het type Lezyne KTV Drive Y11 schijnen maximaal 180 lumen en zijn oplaadbaar via USB. Ze kunnen dus ook opgeladen worden via een powerbank, mits je een USB-verlengkabeltje meeneemt.

We vinden dat ze niet lang genoeg branden in knipperstand en hebben ze in november 2019 vervangen door:

  • Cateye Omni 3-lampjes die werken op twee AAA-batterijen en een
  • Lezyne Femto Drive die die op knoopcelbatterijen werkt.

Ook al maken die de beloofde 150 branduren misschien ook niet waar, de batterijen zijn onderweg zo vervangen. De Omni 3 is meer een lampje om gezien te worden en om aan de wet te voldoen dan om goed de weg voor je te verlichten in het donker.

De Femto Drive ben ik vrij snel onderweg kwijtgeraakt.

Handleiding KTV Drive Y11

De Lezyne KTV Drive Y11-fietslampjes onthouden de stand waarin deze voor het laatst gebruikt werd. Aanzetten door 2 seconden ingedrukt te houden. Tijdens het opladen zie je rood licht aan de zijkant. Als je dit niet ziet, zit de lamp niet goed in de lader. Rubber bandje zet je het makkelijkste vast als je het lampje een kwartslag draait. Geheel opladen duurt 3 uur. Gewicht: 45 gram per stuk.

Handleiding KTV Drive Y11

Brandduur

De door de fabrikant opgegeven brandduur dient met een grote korrel zout genomen te worden. Waarschijnlijk is dat alleen geldig onder ideale omstandigheden maar niet de omstandigheden waarin je de lamp nodig hebt in het veld: in de regen en de kou. In plaats van de opgegeven 12 à 13 uur doen deze lampjes het bij ons ongeveer vier uur in de ‘flash 2’ stand. Dat is dus te kort voor de gemiddelde dagtocht tijdens een fietsvakantie. Ook onhandig is dat de economische stand bij deze lampjes voor de voorlamp de vijfde optie is en voor het achterlicht de vierde. Oplaadbare batterijen verliezen snel capaciteit als ze ouder worden.

Hoe lang de KTV Drive Y11 batterijen meegaan volgens fabrikant

Cateye Omni 3

Fietsverlichting van Cateye, model Omni 3

Heeft drie lichtstanden, drie leds en is in rood en wit verkrijgbaar. Op de verpakking staat ‘all weather’ maar geen IP-classificering.

Lichtstand Batterijduur Lumen
Rapid 50 uur ?
Flashing 150 uur ?
Constant 50 uur ?

Onthoudt de laatste stand waarin de lamp werd gebruikt.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2022