Fietsverlichting

Fietsverlichting is in twee categorieën op te delen: verlichting om ’s avonds iets te kunnen zien en veiligheidsverlichting. Veiligheidsverlichting is om overdag gezien te worden door anderen en hebben vaak meerdere standen, waaronder knipperen.

Voeding

Fietsverlichting kan op drie manieren gevoed worden: met een (naaf)dynamo, een interne oplaadbare accu of met verwisselbare batterijen. De meeste fietsverlichting heeft momenteel een oplaadbare accu. Voor mensen die lichtgewicht belangrijk vinden, scheelt het batterijen meenemen. Echter is de brandtijd beperkt van dat soort lampjes en zal met de leeftijd alleen maar verder afnemen. Opladen is onhandig als je onderweg bent met een tent. Daarom hebben wij nu de voorkeur voor lampen op verwisselbare batterijen. De kleinste lampjes werken op knoopcelbatterijen en verder zie je lampen op batterijen van het type AA en AAA. Idealer is als je een koplamp of achterlicht hebt dat werkt op een paar (oplaadbare) penlitebatterijen. Dan kan je halverwege de dag wisselen.

In de zoektocht naar nieuwe fietslampjes viel me op dat de webshop van Futurumshop de enige is waar je goed kunt zien of verlichting een interne accu of verwisselbare batterij heeft. Je kan hier tevens kiezen of je op zoek bent naar een voorlicht, achterlicht of een set.

Regel 1

Regel 1 uit het Grote Fietshandboek van wereldfietser Frank van Rijn is: niet fietsen in het donker. Hij moet dat fietshandboek overigens ooit nog eens gaan schrijven.

Diverse fietslampen

Lezyne KTV Drive Y11

Wij zijn natuurlijk er ook ingetrapt om oplaadbare fietslampjes aan te schaffen. Onze huidige fietslampen zijn van het type Lezyne KTV Drive Y11 met maximaal 180 lumen, oplaadbaar via USB. Ze kunnen dus ook opgeladen worden via een powerbank, mits je een USB-verlengkabeltje meeneemt. Maar we vinden dat ze niet lang genoeg branden in knipperstand en gaan ze vervangen door Cateye Omni 3-lampjes. Ook al maken die de beloofde 150 branduren misschien ook niet waar, een batterij is onderweg zo vervangen.

Handleiding KTV Drive Y11

De Lezyne KTV Drive Y11-fietslampjes onthouden de stand waarin deze voor het laatst gebruikt werd. Aanzetten door 2 seconden ingedrukt te houden. Tijdens het opladen zie je rood licht aan de zijkant. Als je dit niet ziet, zit de lamp niet goed in de lader. Rubber bandje zet je het makkelijkste vast als je het lampje een kwartslag draait. Geheel opladen duurt 3 uur. Gewicht: 45 gram per stuk.

Handleiding KTV Drive Y11

Brandduur

De door de fabrikant opgegeven brandduur dient met een grote korrel zout genomen te worden. Waarschijnlijk is dat alleen geldig onder ideale omstandigheden maar niet de omstandigheden waarin je de lamp nodig hebt in het veld: in de regen en de kou. In plaats van de opgegeven 12 à 13 uur doen deze lampjes het bij ons ongeveer vier uur in de ‘flash 2’ stand. Dat is dus te kort voor de gemiddelde dagtocht tijdens een fietsvakantie. Ook onhandig is dat de economische stand bij deze lampjes voor de voorlamp de vijfde optie is en voor het achterlicht de vierde. Oplaadbare batterijen verliezen snel capaciteit als ze ouder worden.

Hoe lang de KTV Drive Y11 batterijen meegaan volgens fabrikant

Cateye Omni 3

Fietsverlichting van Cateye, model Omni 3

Heeft drie lichtstanden, drie leds en is in rood en wit verkrijgbaar. Op de verpakking staat ‘all weather’ maar geen IP-classificering.

Lichtstand Batterijduur Lumen
Rapid 50 uur ?
Flashing 150 uur ?
Constant 50 uur ?

Onthoudt de laatste stand waarin de lamp werd gebruikt.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: november 2019