Schoeisel

Welke schoenen meenemen?

Neem naast je wandel-/fietsschoenen een paar luchtige schoenen mee, waar je makkelijk instapt (handig bij nachtelijk wc-bezoek). Deze schoenen moeten ook lekker lopen. Het is fijn om na een fiets- of wandeltocht andere schoenen aan te kunnen trekken. Wie ultralight reist zorgt voor één paar schoen waarmee je de hele dag kunt doen. Maar pas op als je schoenen nat worden: je voeten moeten kunnen drogen na een hike.

Als de schoenen in de voortent hebben gestaan, controleer dan eerst of er niets is ingekropen (eerst met de hak op de grond slaan en daarna voelen met je hand).

Schoenenafdeling Zwerfkei te Woerden

Bergschoenen

In Nederland wordt nog vaak traditioneel zware bergschoenen geadviseerd van categorie B of C voor bergwandelingen. Meer dan de helft van de Appalachian Trail through-hikers draagt echter gympen. (Twintig jaar nadat ik dit noteerde in mijn notitieboekje Kampeerwijzer hebben we in Nederland eindelijk de trend: ‘trail running’ en blijkt dat je dus gewoon met je gympen, sorry: ‘approach schoenen’, de bergen in kunt). De zwaarste schoenen met onbuigzame zolen (categorie D) zijn er voor klassieke bergbeklimmers die met stijgijzers en klimgerei omhoog gaan. Stijve zolen zijn nuttig voor als je bijvoorbeeld treden moet schoppen in de sneeuw. Records staan op naam van mensen die met approach schoenen (free climbers) bergen hebben bedwongen.

Fietsschoen Five Ten en sandaal van Keen

Gewicht kost energie
Het gewicht van schoenen is belangrijk. Vijfhonderd gram extra aan je voeten verbruikt evenveel energie als 2,5 kilo extra op je rug. Vandaar dat lichtgewicht kampeerders die zich hiervan bewust zijn vaak kiezen voor hardloopschoenen boven bergschoenen.

De enige schoenen die de hele throughhike AT meegaan zijn van:

Peter Limmer & Sons, Inc. 
Factory Authorized: Limmer Boot
Address:
P.O. Box 88, Route 16A
Inervale, New Hampshire, 03845
United States
Telephone: (603) 356-5378

Normale hardloopschoenen gaan ongeveer 750 kilometer mee. Een thru-hiker zorgt dus voor nieuwe paren in zijn bevoorrading.

Meervoudig thru-hiker Ray Jardine zweert bij lage hardloopschoenen, die snel drogen nadat ze nat worden, in tegenstelling tot leren schoenen. Ook omdat de schoenen licht zijn (minder gewicht aan je voeten zorgen voor langere afstanden) en een flexibele zool hebben (beter contact met de grond). Hij wandelt dan wel regelmatig met natte sokken. Ultralichtgewicht hikers kiezen dan ook niet voor dikke wandelsokken maar winkelen bij de hardloopwinkel en kiezen dunne synthetische sokken die sneller drogen.

GoreTex
Wij geven de voorkeur aan schoenen van stof met GoreTex die ‘mid’ hoog zijn. Je enkels zijn zo beter beschermd maar je bent niet ingesnoerd en regen loopt niet zo makkelijk je schoenen in omdat de regenbroek er overheen valt. Sommige met GoreTex waterdicht gemaakte schoenen kunnen erg benauwd zitten. Het is heel lastig om nog lichte hikingschoenen te vinden zonder GoreTex.

Salomon Aero ademende hikingschoenen

De bergen van Schotland vragen wel om wat steviger schoeisel, omdat hier vaak geen paden zijn, wordt bijvoorbeeld de loop van een waterval gebruikt om omhoog te klimmen (omdat daar stenen liggen). De gidsen hier gebruiken schoenen met nauwelijks buigbare zolen. Met deze schoenen kan je het teengedeelte in een wand hakken en makkelijker klimmen.

Schacht
Een hoge schacht beschermt je enkelgewricht tegen stoten. Lopend door een puinveld kan dit een blessure voorkomen. Enkelfixatie heeft als nadeel dat je knieën meer moeten compenseren. Een stijve schacht kan dus de kans op blessures aan de knie vergroten.

Let op de tong van de schoen, deze moet aan de zijkanten vast zitten aan de schoenen en wegvouwen. Zo is de schoen ook bij de tong waterdicht én kan de tong niet wegzakken naar de zijkant, onder de veters door.

Waterbestendig schoeisel

Teva_Fuse-Ion

Teva Fuse-Ion

Doucheslippers zijn erg prettig voor in camping-douches. Crocs nemen wat meer ruimte in maar zijn net zo licht en met deze schoenen kan je wat beter door een open terrein lopen dan met flip-flops. In een plastic zak houd je kleding droog terwijl je onder de douche staat.

Bezoek je de kust? Denk aan waterschoentjes. Vooral een must bij grindstranden en als er rotsen zijn. Waterschoenen beschermen je voeten tegen zee-egels en ander scherp venijn. Deze trekken meestal niet zo makkelijk aan en uit en hebben een te soepele zool om als tweede paar te kunnen dienen.

Sta je met de tent veel op een natte bodem (nat gras, natte weersomstandigheden) dan is naast je fietsschoenen bij koud weer een schoen gevoerd met GoreTex prettig. Maar dit zijn wel vaak schoenen die je niet even makkelijk plat drukt (hiel) en een flink pakformaat hebben. Wij hebben de toch wel wat zware en benauwde GoreTex-wandelschoenen verruild voor de:

  • Teva Fuse-Ion Deze schoenen zijn gemaakt van materiaal dat geen vocht opneemt en hebben een zool die niet slipt in natte omstandigheden.
  • Hi-Tec Ortholite Zuuk Deze schoenen zijn gemaakt van mesh en wegen slechts 166 gram per schoen.
Hi-Tec_zuuk

Hi-Tech Ortholite Zuuk

De meeste thru-hikers lopen niet op GoreTex-schoenen want daarin worden je voeten nat van het zweet. Deze schoenen drogen ook langzaam. Mocht je echt met je trail runners door sneeuw of kreken moeten, draag dan waterdichte sokken, bijvoorbeeld van Sealskinz.

Droge voeten in natte schoenen

Droge voeten in natte schoenen

Droge sokken, warme voeten

In moerassig gebied is het handig om twee diepvrieszakken en een extra paar droge sokken mee te nemen. Mocht je met je voet(en) wegzakken in een poel tot boven je enkel dan zijn je sokken en de binnenkant van je schoenen nat.

Droog je voeten af en trek droge sokken aan. Schuif de plastik zak over je sok en ga zo je natte schoen weer in. Je krijgt zo in elk geval geen koude voeten.

Deze techniek kan ook gebruikt worden als je gekozen hebt voor lichtgewicht hardloopschoenen die deels van mesh zijn, in nat weer.

Sloffen

Hutsloffen zijn heerlijk als je er de ruimte voor hebt. Zeker aan te raden aan boord, voor ’s avonds in de kajuit, omdat de vloer altijd koeler is (ligt onder waterniveau). Veel berghutten mag je niet in met bergschoenen. Ook een must bij winterkamperen in de tent.

Schoenkeuze voor kanovakantie

In 2007 tijdens het kajakken van de Elfstedentocht had Belle vier of paar schoenen bij zich:

  • Als wandelschoenen lage schoenen van Lowa met GoreTex
  • Keen sandalen (hier zitten losse inlegzolen in)
  • Crocs (voor onder de douche en snel even aanschieten)
  • Neopreen schoenen (om mee te kanoën)
  • Teva-sandalen (alleen mee in Frankrijk)

Jaja, er past wat in zo’n zeekajak!

De Keen-sandalen het minst gebruikt, maar dat was omdat het de hele tijd slecht weer was (waardoor we na Hindeloopen uitweken naar Frankrijk). Ik zou eigenlijk maximaal drie paar willen meenemen, maar dan ben je niet op alle soorten weer voorbereid.

Schoenkeuze fietsvakantie

De keuze voor fietsschoenen hangt natuurlijk af van of je wel of niet met klikpedalen rijdt. En van het seizoen/klimaat. Wie met platformpedalen fietst zou eens sandalen van Keen moeten uitproberen. Dit waren de enige schoenen waarin mijn voeten NIET in slaap vielen.

MTB-fietsschoenen zijn niet geschikt voor wandelingen. Je plaatje steekt uit, waardoor de voorvoet hoger dan normaal komt te liggen ten opzichte van de hiel. Ook zijn de zolen bijzonder hard. Er zijn mensen die er toch voor kiezen om lichtgewicht te reizen en dit als enige paar schoenen meenemen. Dan kan je geen schoen met carbon zool nemen maar een iets flexibelere zool (waardoor je weer eerder een dood gevoel in je voeten krijgt tijdens het fietsen).

Barefoot schoenen van Sole Runner

Het ligt er ook aan wat je wilt doen wanneer je van de fiets afstapt. Ik neem naast fietsschoenen Crocs mee voor het douchen. Voor vrouwen zijn er smallere modellen op de markt die niet zoveel ruimte innemen. Voor mannen met een grotere schoenmaat is een paar plastic slippers (flip flops) een alternatief. Ook als het warm zijn Crocs fijn schoeisel. Ook fijn om mee te nemen is een paar Nike Free gympen. Dit zijn een lichtgewicht sportschoenen die je helemaal plat kunt drukken (ook de hiel) en niet veel meer weegt dan een paar flip flops. Het zit als een pantoffel om je voet en je kan er ook nog een wandeling op maken.

Juiste schoenmaat

Als je schoenen past moet je nog met je tenen ‘piano kunnen spelen’. Schuif je voet helemaal naar voren in de schoen. Je moet nu nog een vinger achter je hiel kunnen steken. Schoenen worden door de buigkreukels die later ontstaan nog wat kleiner. In veel buitensport of outdoor zaken is een pad of iets dergelijks aanwezig om de schoenen op te testen. Let vooral op wanneer je naar beneden loopt of er voorin genoeg ruimte is voor je tenen. Voeten zetten altijd wat op tijdens een wandeling. Nieuwe schoenen kan je daarom het beste altijd passen na een flinke wandeling. Als schoenen voorin te weinig ruimte hebben, krijg je blauwe teennagels na een afdaling. Of je voeten vallen in slaap op de pedalen.

Twijfel je tussen twee schoenmaten, neem dan altijd de grootste maat en wellicht nog een maat groter. Los breedteproblemen op met inlegzolen.

Schoenen strikken

schoenveterStrik je schoenen los bij de tenen en strak om de enkels: maak een stopper door de veters een paar keer extra om elkaar te draaien. Dit doe je als je bij het bovenste oogje bent aangekomen, nog voordat je je veters door de haakjes (zie hieronder) haalt.

Een tip om te voorkomen dat de veter terug slipt is het van boven naar beneden omslaan van de veters om de haakjes op de schacht. Zie foto en video:

foto_vetering-filtered-1

Strik je schoenen altijd als een platte knoop. Dus de eerste knoop maak je met de uiteinden rechts over links, de strik maak je met twee lusjes links over rechts (andersom mag natuurlijk ook). Als je dan ook nog in plaats van één keer, twee keer doorhaalt, heb je een knoop die heel goed blijft zitten.

Platte veters blijven beter gestrikt dan ronde.

Er zijn op YouTube diverse tips te vinden voor het strikken van je veters voor als je bijvoorbeeld last van drukpunten hebt.

Onderhoud schoenen

Om te kijken of je schoenen toe zijn een onderhoudsbeurt, kun je ze het beste even onder de kraan houden. Als het water in het leer trekt, dan zijn ze aan onderhoudsbeurt toe. Zo niet, dan kun je er nog even tegenaan.

Droog schoenen nooit bij de verwarming! Dan kan de lijm in de schoen gaan loslaten en het leer krimpt te snel en droogt uit.

Schoenen met Gore-Tex voering na vakantie of jaarlijks even volgieten met water en laten weken. Daarna de binnenkant met de douchekop uitspoelen om verstoppingen van het membraan te voorkomen.

Arc’teryx Bora 2 bergschoenen

Advies van La Sportiva: stop geen krant in je schoen, dit vertraagt het droogproces.

Gebruik geen producten op oliebasis voor idro-perwanger, full-grain rought-out, anfibio, split-grain en nubuck leer. La Sportiva adviseert Nikwax producten voor hun schoenen, dat geschikt is voor modellen met Gore-Tex. Breng het product aan op natte schoenen, zodat het beter wordt opgenomen in het leer.

Na het wandelen altijd de binnenzool verwijderen. Verwijder gruis, dit kan het Gore-Tex membraan beschadigen.

Schoenveter repareren

Als je kunststof hulsje van je veter niet meer functioneert. Gebruik krimpkousjes (van dat rubber wat krimpt door warmte). Deze kosten bijna niets (bij elke doe-het-zelf winkel te krijgen) en wegen hetzelfde… bijna niets. Even boven een aansteker houden en je veter is weer zo goed als nieuw.

adidasgympies

Belle’s eerste echte comfortabele schoenen: Adidas hoge gympen.

Schoenen droog houden

Pas bij het lopen door nat gewas de ‘rangers walk’ toe. Hierbij trek je met elke pas je been zo hoog op, dat je knie op heuphoogte komt. De hoek romp-bovenbeen en de hoek bovenbeen-onderbeen en de hoek onderbeen-voet zijn allemaal haaks (90 graden). In plaats van dat je schoenen dus een slepende beweging door het natte gewas maken, landen deze om-en-om steeds loodrecht vertikaal op de grond.

Inlegzolen

Er kunnen allerlei redenen zijn om te kiezen voor inlegzolen. Onder- en overpronatie, een gevoelloze voeten tijdens het fietsen, hielspoor en talloze andere voetenkwaaltjes. Je kan bij een podoloog, -therapeut en orthopedisch schoenmaker inlegzolen laten aanmeten maar ook bijvoorbeeld in de betere hardloopwinkel. Niet elke podoloog is hetzelfde. Maar als ook podoloog nummer drie ook weer niet je voetenkwaal kan oplossen, zorg dan voor een verwijzing naar een orthopeed.

Superfeet is een merk kant- en klare inlegzolen. De theorie achter deze zolen is dat je de voetboog niet moet ondersteunen maar dat je de hiel moet fixeren in de juiste positie en dan komt de rest goed. Er zijn gele zolen voor in fietsschoenen, groene zolen zijn de standaard zolen voor in hoge schoenen en blauwe zolen voor in schoenen waar niet zoveel ruimte zit voor hogere inlegzolen, zoals medium hoge schoenen. Superfeet inlegzolen knip je in je eigen maat. Bij het kiezen van de zool moet je wel de juiste breedte kopen. De hiel mag niet over de rand komen. Deze schoenen voorzien niet in een voorvoetsteun.

Belle heeft breedtemaat E, Dave breedtemaat G.

In de praktijk gebruiken we deze zolen weinig, ik gebruikte ze vooral in een canvas gymp met weinig ondersteuning.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2019

Bewaren

Bewaren