Speed pedelec en de wet

Met ingang van 1 januari 2017 beschouwt de wet een speed pedelec als brommer. Tot die tijd gold de speed pedelec als snorfiets met blauw kenteken.

Verzekering

Dit betekent dat een helm en verzekering verplicht is en dat er een gele kentekenplaat gemonteerd moet zijn. De verplichte bromfietsverzekering is niet alleen nadelig, hierdoor kan je de speed pedelec (deze kost afhankelijk van uitvoering rond de 9200 euro) casco verzekeren. ENRA is een van de grootste verzekeraars van e-bikes. Het is veel moeilijker om een velomobiel te verzekeren.

Om een verzekering te kunnen afsluiten voor een speed pedelec of brommer moet je een ART-gekeurd slot hebben met minimaal drie sterren. Bij het afsluiten van de verzekering moet je het merk, type en sleutelnummer van het ART-3 slot doorgeven. ART-goedgekeurde sloten zijn vaak zwaar. Bij de fietsen- of scooterwinkel zijn ze lastig te vinden. Gelukkig is er een website met ART-sloten met een overzicht. Kampeerwijzer raadt echter niet aan om bij deze onbetrouwbare webshop de sloten te kopen, wegens slechte ervaringen. Zie hier mijn klacht over dit bedrijf.

ART-4-ringslot.jpg

ART-4 gekeurd slot, na mijn klacht uit de collectie gehaald

Kenteken

Als het voertuig al een kenteken heeft volstaat een gang naar het postkantoor om het voertuig over te schrijven. Voor iets minder dan 10 euro staat de speed pedelec op je naam.

Als de speed pedelec nog geen kenteken heeft moet je naar de RDW voor identificatie, inschrijving in het kentekenregister en tenaamstelling in kentekenregister. De kosten hiervoor liggen rond de 107 euro. De Scorpion FS 26 S-Pedelec heeft al een typegoedkeuring van de TÜV, zonder deze papieren is een gang naar de RDW erg kostbaar. Hou er rekening mee dat je niet direct bij de RDW terecht kunt maar dat dit pas over ongeveer twee maanden kan. Tip: kijk naar de beschikbare data van verschillende keuringsstations van de RDW. Zo konden wij in Zwolle een maand eerder terecht dan in  Amsterdam. Om de keuring vlot te laten verlopen heb je een rapport nodig van de fabrikant. Het is dan ook een stuk goedkoper dan zonder rapport. HP Velotechnik levert dit bij de fiets. Weet van tevoren ook waar het ingeslagen framenummer zit van de fiets, de sticker voldoet niet. Verder moet je een identiteitsbewijs meenemen waar je BSN-nummer op staat maar dit wordt allemaal uitgelegd in de mail van de RDW. Het helpt enorm als je een kenteken weet van eenzelfde soort fiets, dan kunnen ze gegevens daarvan overnemen.

Kentekenplaat
Voor het laten maken van een kentekenplaat heb je je kentekenbewijs nodig, dit krijg je enige dagen na het overschrijven opgestuurd van het RDW. Het overschrijfbewijs alleen voldoet dus niet.

De kentekenhouder van de Scorpion is 11,5 cm breed en 14 centimeter hoog. Kentekenplaatjes voor brommers zijn er in twee uitvoeringen, staand en liggend, in een formaat dat hier niet helemaal mee overeen komt, maar het langwerpige ontwerp past het beste:

bsf-plaat-geel-vierk-300-100-pix bsf-plaat-geel-staand-300-70-pix
Afmeting liggend model:
145×125 mm
Afmeting staand model:
100×175 mm

Op de site van de RDW kan je een lijst vinden met erkende kentekenfabrikanten. In Almere is er maar één. Een kentekenplaat laten maken kost (in 2016) circa 16 euro, daar komt nog 5 euro bij voor de kunststof houder en een klein bedrag voor bevestigingsmateriaal.

Als je er voor kiest om zonder kentekenplaat te rijden op het fietspad, dan ben je alsnog verzekerd bij schade. Verzekeringsmaatschappij ENRA heeft aangegeven dan evengoed uit te keren. Enkel bij opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid kunnen zij een uitkering weigeren of aan een tegenpartij uitgekeerde schade op de speed pedelec rijder verhalen. Daar valt het fietsen op het fietspad voor je eigen veiligheid (of omdat je het getoeter en de lichtsignalen van de automobilisten zat bent) dus niet onder.

Helm

Er zijn speciale helmen voor speed pedelecs omdat minister Schultz heeft ingezien dat fietsen met een zware, niet ademende brommerhelm niet echt te doen is. Die helm was op het moment dat de verplichting inging (01-01-2017) nog niet beschikbaar. Voor de eerste paar maanden van 2017 moest je daarom van de minister eerst een brommerhelm aanschaffen. Wel waren er een paar handige Harry’s die een helm met brommerkeuring op BikeMotion 2016 presenteerden als ‘de eerste speed pedelec helm’. Maar dat was een veel te warme en zware helm met een brommerkeuring. Geen speed pedelec helm dus. Met een brommerhelm op je hoofd valt niet te fietsen: te zwaar en veel te warm. Wederom dus een goede reden de gele plaat daar te stoppen waar die het beste kan zitten: ín je fietstas.

De speed pedelec-helm heeft een andere norm dan een fietshelm. Deze norm (NTA-8776) lijkt op een fietshelm, maar is berekend op hogere valsnelheden en beschermt een groter deel van het hoofd (NTA staat voor Nederlandse Technische Afspraak). In vergelijking met een fietshelm zou de speed pedelec-helm met name meer bescherming voor de slapen en de achterkant van het hoofd moeten bieden. Kijken we echter naar het huidige aanbod van goedgekeurde helmen, dan zie ik daar helmen bij zitten die hoger op mijn hoofd zitten en bij de slapen dan mijn fietshelm. Ze zijn alleen dikker dan een fietshelm. En staan daarom nóg lulliger. Hoe zorg je dat je het fenomeen speed pedelec de zeep om helpt zonder het te verbieden? Je zorgt ervoor dat mensen in de uitlaatgassen moeten fietsen op een gevaarlijke weg en degenen die zich daardoor niet laten tegenhouden omdat ze zich hip voelen op hun Strömer verplicht je tot het dragen van een dorky helm.

Daarnaast moet de helm geschikt zijn voor gebruik bij fysieke inspanning en de helm mag het gehoor niet belemmeren. De Europese norm voor gewone fietshelmen is EN-1078. Deze diende als basis voor de nieuwe norm voor speed pedelecs. Alle helmen met NTA-8776 certificaat kan je vinden op de site van het Nederlandse instituut voor normalistatie: NEN.

Verschil fietshelm en helm voor speed pedelec

Verschil fietshelm en helm voor speed pedelec

Plaats op de weg

Binnen de bebouwde kom mag een speed pedelec alleen op een brom-/fietspad rijden. Is er alleen een fietspad, dan moet de speed pedelec rijder op de rijbaan fietsen. Op de rijbaan mag je met een bromfiets maximaal 45 km/uur.

Met een speed pedelec mag je, net als een brommer, binnen de bebouwde kom op het gecombinerde brom-/fietspad maximaal 30 km/uur fietsen. Buiten de bebouwde kom is dat maximaal 40 km/uur.

Verlichting trikes (en velomobielen)

Heeft je fiets twee voorwielen? Dan moet u aan de voorkant twee witte of gele lampen hebben; één links en één rechts van het midden van de fiets. Ze moeten allebei even ver van het midden af staan (symetrisch). Verder gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.

Buitenland

In Frankrijk is het verplicht om bij je te hebben:

  • Veiligheidshesje – bestuurders van een speed-pedelec moeten een veiligheidshesje bij zich hebben (door het te dragen of mee te nemen in tas). De bestuurder is zowel ’s nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.
  • Handschoenen – bestuurders van een speed-pedelec en hun passagiers zijn verplicht handschoenen te dragen. Dit moeten handschoenen met een CE-markering zijn.

België: wanneer op een wit onderbord bij een verkeersbord een zwarte afbeelding van een gemotoriseerd rijwiel staat en de letter P, dan geldt dit bord voor speed-pedelecs (A geldt voor snorfietsen en B voor bromfietsen).

Oostenrijk: bestuurders van een speed-pedelec moeten een stevige en vuilbestendige verbanddoos bij zich hebben.

Meer informatie over (afwijkende) verkeersregels in de verschillende landen vind je bij de ANWB Landeninformatie.

Laatst bijgewerkt: april 2018

Bewaren