Sinds 1 januari 2017 beschouwt de wet een speed pedelec als brommer. Tot die tijd gold de speed pedelec als snorfiets met blauw kenteken. Vanwege de brommer-status zijn een aantal zaken anders dan met een fiets of pedelec (‘e-bike’):
Verzekering
Een bromfietsverzekering is verplicht (wettelijke aansprakelijkheid) en er dient een gele kentekenplaat gemonteerd te zijn. De verplichte bromfietsverzekering is niet alleen nadelig, hierdoor kan je de speed pedelec (deze kost afhankelijk van uitvoering rond de 9200 euro) casco verzekeren. ENRA is een van de grootste verzekeraars van e-bikes. Het is veel moeilijker om een velomobiel te verzekeren.
Om een verzekering te kunnen afsluiten voor een speed pedelec of brommer moet je een ART-gekeurd slot hebben met minimaal drie sterren. Bij het afsluiten van de verzekering moet je het merk, type en sleutelnummer van het ART-3 slot doorgeven. ART-goedgekeurde sloten zijn vaak zwaar. Bij de fietsen- of scooterwinkel zijn ze lastig te vinden. Een overzicht vind je bij de stichting ART. Pas op dat je de sloten niet koopt bij deze website met ART-sloten. Dit is een onbetrouwbare webshop, zie hier mijn klacht over dit bedrijf.
Kenteken
Een speed pedelec moet een gele kentekenplaat voeren. Als het voertuig al een kenteken heeft volstaat een gang naar het postkantoor om het voertuig over te schrijven. Voor iets minder dan 10 euro staat de speed pedelec op je naam.
Als de speed pedelec nog geen kenteken heeft moet je naar de RDW voor identificatie, inschrijving in het kentekenregister en tenaamstelling in kentekenregister. De kosten hiervoor liggen rond de 107 euro. De Scorpion FS 26 S-Pedelec heeft al een typegoedkeuring van de TÜV, zonder deze papieren is een gang naar de RDW erg kostbaar. Hou er rekening mee dat je niet direct bij de RDW terecht kunt maar dat dit pas over ongeveer twee maanden kan. Tip: kijk naar de beschikbare data van verschillende keuringsstations van de RDW. Zo konden wij in Zwolle een maand eerder terecht dan in Amsterdam. Om de keuring vlot te laten verlopen heb je een rapport nodig van de fabrikant. Het is dan ook een stuk goedkoper dan zonder rapport. HP Velotechnik levert dit bij de fiets. Weet van tevoren ook waar het ingeslagen framenummer zit van de fiets, de sticker voldoet niet. Verder moet je een identiteitsbewijs meenemen waar je BSN-nummer op staat, dit wordt ook allemaal uitgelegd in de mail van de RDW. Het helpt enorm als je een kenteken weet van eenzelfde soort fiets, dan kunnen ze gegevens daarvan overnemen. Als je fiets gekentekend is, kan je een kentekenplaat laten maken.
Kentekenplaat
Voor het laten maken van een kentekenplaat heb je je kentekenbewijs nodig, dit krijg je enige dagen na het overschrijven opgestuurd van het RDW. Het overschrijfbewijs alleen voldoet dus niet.
De kentekenhouder van de Scorpion is 11,5 cm breed en 14 centimeter hoog. Kentekenplaatjes voor brommers zijn er in twee uitvoeringen, staand en liggend, het langwerpige ontwerp past het beste op de houder:
![]() |
![]() |
Afmeting liggend model: 145×125 mm |
Afmeting staand model: 100×175 mm |
Op de site van de RDW kan je een lijst vinden met erkende kentekenfabrikanten. In Almere is er maar één. Een kentekenplaat laten maken kost (in 2016) circa 16 euro, daar komt nog 5 euro bij voor de kunststof houder en een klein bedrag voor bevestigingsmateriaal.
Als je er voor kiest om zonder kentekenplaat te rijden op het fietspad, dan ben je alsnog verzekerd bij schade. Verzekeringsmaatschappij ENRA heeft aangegeven dan evengoed uit te keren. Enkel bij opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid kunnen zij een uitkering weigeren of aan een tegenpartij uitgekeerde schade op de speed pedelec rijder verhalen. Daar valt het fietsen op het fietspad voor je eigen veiligheid (of omdat je het getoeter en de lichtsignalen van de automobilisten zat bent) dus niet onder.
Rijbewijs
Als fietser met een speed pedelec dien je in het bezit te zijn van minimaal een bromfietsbewijs (rijbewijs AM).
Helm
Er zijn speciale helmen voor speed pedelecs met keuringsnorm NTA 8776:2016. Dit is niet hetzelfde als een fietshelm, de Europese norm voor gewone fietshelmen is EN-1078. Uiteraard mag je ook een brommerhelm (norm ECE 22.05) gebruiken maar die zijn niet geschikt om mee te fietsen: te zwaar en veel te warm.
Een helm met de norm NTA-8776 is berekend op hogere valsnelheden en beschermt een groter deel van het hoofd. NTA staat voor Nederlandse Technische Afspraak. In vergelijking met een fietshelm zou de speed pedelec-helm met name meer bescherming voor de slapen en de achterkant van het hoofd moeten bieden. Daarnaast moet de helm geschikt zijn voor gebruik bij fysieke inspanning en de helm mag het gehoor niet belemmeren. Alle helmen met NTA-8776 certificaat kan je vinden op de site van het Nederlandse instituut voor normalistatie: NEN.
Plaats op de weg
Binnen de bebouwde kom mag een speed pedelec alleen op een brom-/fietspad rijden. Is er alleen een fietspad, dan moet de speed pedelec rijder op de rijbaan fietsen. Op de rijbaan mag je met een bromfiets maximaal 45 km/uur.
Met een speed pedelec mag je, net als een brommer, binnen de bebouwde kom op het gecombinerde brom-/fietspad maximaal 30 km/uur fietsen. Buiten de bebouwde kom is dat maximaal 40 km/uur.
Uitvoering
Een speed pedelec verkocht na 1 januari 2018 dient te zijn voorzien van een remlicht en toeter. Eerder was een achteruitkijkspiegel al verplicht.
Verlichting trikes (en velomobielen)
Heeft je fiets twee voorwielen? Dan moet u aan de voorkant twee witte of gele lampen hebben; één links en één rechts van het midden van de fiets. Ze moeten allebei even ver van het midden af staan (symetrisch). Verder gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.
Buitenland
In Frankrijk is het verplicht om bij je te hebben:
- Veiligheidshesje – bestuurders van een speed-pedelec moeten een veiligheidshesje bij zich hebben (door het te dragen of mee te nemen in tas). De bestuurder is zowel ’s nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.
- Handschoenen – bestuurders van een speed-pedelec en hun passagiers zijn verplicht handschoenen te dragen. Dit moeten handschoenen met een CE-markering zijn.
België: wanneer op een wit onderbord bij een verkeersbord een zwarte afbeelding van een gemotoriseerd rijwiel staat en de letter P, dan geldt dit bord voor speed-pedelecs (A geldt voor snorfietsen en B voor bromfietsen).
Oostenrijk: bestuurders van een speed-pedelec moeten een stevige en vuilbestendige verbanddoos bij zich hebben.
Meer informatie over (afwijkende) verkeersregels in de verschillende landen vind je bij de ANWB Landeninformatie.
Visie op deze wet
Kampeerwijzer ziet de wet om speed pedelecs als bromfiets aan te merken als een dwaling. Typisch bedacht door mensen die zelf nog nooit op zo’n fiets hebben gereden. De wet werd heel rommelig ingevoerd, op het moment dat de wet inging, waren er bijvoorbeeld nog niet eens speed pedelec helmen te koop. Je moest dan voor de eerste maanden een bromfietshelm kopen maar daar valt niet mee te fietsen: te zwaar en te warm. Dus het begon al met een situatie waarin het onmogelijk was om aan de wet te voldoen. De fietser met speed pedelec werd direct de illegaliteit ingeduwd.
Theoretische maximum snelheid
Er wordt alleen gekeken naar de theoretische maximum snelheid van de speed pedelec. Echter hebben inmiddels vele onderzoeken aangetoond dat de meeste fietsers op een speed pedelec buiten de bebouwde kom rond de 32 kilometer per uur fietsen en binnen de bebouwde kom 29. De speed pedelec houdt dus het autoverkeer op.
Zou je dezelfde kromme gedachtekronkel doortrekken naar Ferrari’s, dan zouden deze niet meer mogen toegelaten worden op de openbare weg. Die mogen dan alleen nog op racecircuits rijden. Ze kunnen immers wel over de 300 kilometer per uur. De meeste speed pedelecs kunnen niet eens 45. Ik kan zelf maar 35 maar dan moet ik hard werken, dus mijn snelheid op lange tochten is 30 km/u. Je wil immers op een tocht van 100+ kilometer ook niet je accu op de hoogste stand laten ondersteunen want dan is deze zo leeg. Fietsen zonder ondersteuning is geen optie omdat de motor veel weerstand geeft als deze uit staat. Ook met een lege accu moet je op de rijbaan fietsen. Ik kan dan nog maar met moeite 20 kilometer per uur aanhouden.
Infrastructuur niet geschikt
De infrastructuur is helemaal niet geschikt voor fietsers op de rijbaan. Denk aan de vele brede invalswegen van bijvoorbeeld een stad als Utrecht. Of de dreven met één rijbaan en een inhaalverbod in Almere. Zit je dan met je fiets met 35 km/u. En reken er maar op dat dit verkeersagressie oproept. Niet één keer per dag maar tientallen keren: grootlicht, toeteren, raampje open en uitgemaakt worden voor levensmoe, expres voor je hard remmen, gesneden worden, ingehaald worden met heel weinig ruimte ertussen, etc. etc.
De speed pedelec wordt beschouwd als een fiets voor woon-werkverkeer. Als je voordat je naar je werk vertrekt eerst je kinderen naar school wilt brengen, dan moet je zelf op de rijbaan fietsen, terwijl je kinderen ernaast op het fietspad fietsen. Dat kan natuurlijk alleen als het fietspad parallel aan de rijbaan ligt. Met een speed pedelec mag je niet langer op mooie fietspaden door de natuur rijden maar rijd je op een fietspad naast een N-weg. Heerlijk, dat autolawaai en die uitlaatgassen.
Omdat de speed pedelec maar een marginaal verschijnsel is (er zijn er slechts 15.000 in heel Nederland), went de automobilist ook niet aan het verschijnsel. De vraag werpt zich op welk probleem er eigenlijk was dat deze wet zo haastig ingevoerd moest worden. Wij denken de mondige babyboomer, wiens belangen de Fietsersbond zo graag beschermd. Als er één groep is op het fietspad die zich misdraagt…
Fietser op speed pedelec is kwetsbaar
Een fietser is kwetsbaar tussen het autoverkeer. Je rijdt tussen auto’s, motorfietsen, vrachtwagens en bussen en in Almere moet je om van de tweebaans Veluwedreef af te slaan naar de Cinemadreef óver de snelle baan uitvoegen. Bij een aanrijding is je overlevingskans zeer gering. Daarom wordt in woonwijken, waar auto’s en fietsen mixen, een maximum snelheid van 30 gehanteerd. Bij deze snelheid heb je nog een kans een aanrijding te overleven.
Uitlaatgassen
De Fietsersbond wil scooters ook verbannen naar de rijbaan, zodat de fietsers de uitlaatgassen niet meer hoeven in te ademen. Als fietser met een speed pedelec mag je echter de uitlaatgassen van vrachtauto’s, bussen, personenauto’s en brommers inademen. En daar komen dan straks die scooters ook nog bij. De kans dat je inspanningsastma ontwikkelt door het dagelijks inademen van fijnstof is zeer aanwezig.
Veel partijen zijn ervoor om de speed pedelec toe te laten op het fietspad onder de voorwaarde dat voor speed pedelecsdan een maximum snelheid geldt binnen de bebouwde kom van 30 km/u. Onder andere Milieudefensie en BOVAG zijn hier voor. Grontmij adviseerde ook tegen de verbanning naar de rijbaan. Kampeerwijzer is voor een maximum snelheid voor speed pedelecs binnen de bebouwde kom van 25 of 30 kilometer. Dit is prima in te voeren omdat alle speed pedelecs een snelheidsmeter hebben. De Fietsersbond wil echter eerst allerlei moeilijk in te voeren technische snufjes die de maximum snelheid automatisch terugbrengen.
Fietsersbond graaft eigen graf
Juni 2017: er is een lichte kentering gaande. In een persbericht van 30 mei 2017 pleiten de Fietsersbond en RAI Vereniging ervoor dat speed pedelecs (speed e-bikes) op snelfietsroutes en langs wegen met intensief en snel rijdend autoverkeer op het fietspad mogen rijden. “Om de potentie van de speed pedelec te blijven benutten en de veiligheid voor alle fietsers te bewaken, pleiten RAI Vereniging en de Fietsersbond voor maatwerk voor zowel snelfietsroutes als fietspaden.” De Fietserbond begint door te krijgen dat ze haar eigen graf graaft door alleen de belangen van de babyboomers op de fietspaden te behartigen. Overigens is de verkoop van speed pedelecs volledig gestagneerd. Ook wij zitten liever met een auto tussen de auto’s in plaats van met een fiets en gaan sinds invoering van de wet gewoon weer met de auto naar het werk (na twee keer ons leven gewaagd te hebben op de speed pedelec tussen de auto’s hadden we het wel bekeken).
Ook met de ANWB komt het vast nog goed, gezien hun uitspraak: “Probleem is dat de speed pedelec op de rijbaan hinderlijk is voor het gemotoriseerde verkeer omdat hij niet voldoende kan mengen vanwege de lagere snelheid die meestentijds gereden wordt. Speed pedelec’er zal op drukke wegen niet graag op de rijbaan rijden omdat hij dat te gevaarlijk vindt.” Jammer dat het alleen om de verkeerde reden is (belang automobilist).
Wij raden iedereen aan een boete te verkiezen boven het mortuarium of een rolstoel. Stop je kenteken in je fietstas, pas je snelheid aan, en gebruik het fietspad. Zelfs agenten die ons van de dreven hebben geplukt met onze fietsen zagen liever dat we onze weg op deze manier vervolgden. Bedenk dat vroeger dezelfde spastische reactie enige tijd het skateboard verbood. Hopelijk komt het op termijn goed en kan de speed pedelec verder zijn opmars maken als milieuvriendelijk alternatief voor de auto.
Laatst bijgewerkt: juli 2018