De velomobilist wil snel, dus fijn asfalt of beton heeft de voorkeur. Je merkt dat je een stuk sneller rijdt op gladde ondergrond dan op klinkers, grof asfalt of half- of onverharde wegen. Waar let je op bij het plannen van je route met velomobiel?
Hoewel een velomobiel net zo breed is als een MTB-stuur kan het vaak toch aanvoelen dat een fietspad te smal is. Met name als het fietspad tweerichtingsverkeer is. Omdat een velomobiel door Nederlanders vaak over het hoofd wordt gezien, is het extra opletten in verkeerssituaties waarin je de weg deelt met voetgangers, honden, paarden, zitfietsers en kinderwagens. De velomobiel komt daarom het beste tot zijn recht buiten de stad. Lange routes plan je dan het liefst ook niet door steden maar om steden heen.
Binnen Nederland
Plan je route met de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. De meeste velomobilisten zweren bij de optie ‘makkelijk doorfietsen’, zelf heb ik de voorkeur voor ‘racefietsroute’: vaker asfalt. Als je verder kijkt kan je ook aangeven dat je obstakels voor lange en/of brede fietsen wilt vermijden maar het is geen garantie dat je ze niet tegenkomt. Kijk voor binnen Nederland ook bij de opties voor het buitenland.
Buiten Nederland
BRouter is een Duitse website waar je een route kunt plannen met de optie ‘velomobil-schnell’.
Open Fietsmap op een GPS. Benelux of Europa, afhankelijk waar je heen gaat. Er zijn een aantal wegtypen dat je wilt vermijden. Onverhard wordt wit-zwart geblokt aangegeven. Rood betekent fietspad. Dit kan een goede route zijn maar ook bijvoorbeeld smal. Rood-blauw zegt alleen dat het een officiële fietsroute is, bijvoorbeeld een LF-route, ook die zijn niet altijd velomobiel-geschikt.

Een wit weggetje in Denemarken is niet altijd een garantie op verhard, maar dit is gelukkig een uitzondering
Over Denemarken hadden wij gehoord dat veel fietspaden uit grof grint bestonden. Daarom hebben we daar onze route over witte en gele weggetjes gepland. Soms ook over fietsroutes: de staat van de weg controleerden we met de satellietbeelden van Google Earth. Van sommige landen zijn er ook veel Google Streetview-beelden. In bosrijke gebieden moesten we de gok nemen. Overigens is onverhard geen ramp als je voor 35 mm en achter 47 mm of bredere banden hebt gemonteerd. Het schiet alleen niet op.
Open fietsmap heeft een officiële legenda, deze vind ik zelf erg onbruikbaar/onbegrijpelijk. Hier de praktijkervaring in een tabel.
Legenda Open Fietsmap: