België

Onze zuiderburen staan binnen de ligfietsvereniging niet bekend als een prettig fietsland. We hebben er te weinig gefietst om er zelf een oordeel over te kunnen vellen. Wel viel op dat alle Belgische ligfietsers met de auto naar het WK in Maastricht kwamen terwijl alle Nederlanders met de ligfiets waren gekomen.

Eén en ander hangt erg af van het soort fiets dat je rijdt. België kent vervelende oversteekplekken bij drukke wegen, met een opstelvak in het midden waar hekjes omheen staan. Dit soort hindernissen zijn moeilijk of onmogelijk te nemen met brede en/of lange fietsen zoals een velomobiel, kinderkar achter de fiets, trike, tandem, etc. Rij je echter een ATB, plus-, fat- of mountainbike dan heb je daar helemaal geen last van en als doorgaande routes veranderen in gravelwegen of single track dan is dat alleen maar mooi meegenomen.

Bord dat aangeeft hoeveel fietsers gebruikmaken van deze fietssnelweg

De stukjes die ik in België heb gefietst met de velomobiel waren inderdaad snert, totdat ik de tips van Vlamingen ging volgen. Als je in België gaat fietsen zoals je gewend bent in Nederland dan is het mooie glad asfalt voor auto’s en krijg je als fietser ruw asfalt – extra training moet je maar denken. De routeaanduidingen zijn gebrekkig. In de bebouwde kom is er vaak een raar straatprofiel met tussen rijbaan en fietspad geparkeerde auto’s (en dus oppassen voor portieren). Rare omwegen voor fietsers, veel opgebroken wegen zonder wegomleiding. Veel mensen in de auto, niemand op straat.

Jaagpad in de buurt van Maasmechelen

Volgens onze Belgische ligfietsvrienden is het fijn fietsen langs kanalen over de zogeheten jaagpaden. Het is dus de kunst die zoveel mogelijk op te zoeken. Jaagpaden lopen langs kanalen. Daarbij heeft Vlaanderen een uitgebreid fietssnelwegennet dat verder ontwikkeld is dan in Nederland. Je kan deze routes vinden via de routeplanner op Fietssnelwegen.be. Fietssnelwegen zijn vaak gerealiseerd op voormalige spoorbanen of langs spoorwegen.

De Belgen zijn de uitvinders van de knooppuntenroutes.

Andere sites met fietsroutes:

Speed Pedelec toegestaan (P bij bromfiets)

Openingstijden

Bij veel winkels zie je in Vlaanderen ’24/24′ staan. Dit heeft dezelfde betekenis als ’24/7′, dus alle uren van de dag geopend. Maar vaak ziet zo’n winkel er juist heel gesloten uit. Wat is dan het geval: er is dan meestal een automaat aanwezig. Zelfs bakkers kunnen zo’n automaat hebben om een brood uit te trekken.

Kamperen

Legaal wildkamperen kan in bivakzones, vergelijkbaar met de in Nederland opgedoekte paalkampeerterreinen. Wij troffen een waterpomp aan op een terrein waarvan aangegeven was dat er geen water zou zijn. Dit is geen drinkwater dus een waterfilter kan handig zijn om mee te nemen. Wij troffen houten vlonders, zie foto voor tip hoe je daar je tent op kunt afspannen. Andere opties zijn je fiets als anker gebruiken en het kan geen kwaad om een extra stukje lijn bij je te hebben.

Talen

Frans, Duits, Nederlands en Ripuarisch (Noormiddelfrankisch) dat zelfs onverstaanbaar is met de kennis van voorgenoemde drie talen (dit taalgebied ligt tegen de Duitse grens).

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2022