België

Onze zuiderburen staan binnen de ligfietsvereniging niet bekend als een prettig fietsland. We hebben er te weinig gefietst om er zelf een oordeel over te kunnen vellen. Wel viel op dat alle Belgische ligfietsers met de auto naar het WK in Maastricht kwamen terwijl alle Nederlanders met de fiets waren gekomen.

De stukjes die ik in België heb gefietst waren inderdaad snert. Mooi glad asfalt voor de auto’s en voor fietsers ruw asfalt voor extra training. Gebrekkige routeaanduidingen. Raar straatprofiel met tussen rijbaan en fietspad geparkeerde auto’s (en dus oppassen voor portieren). Rare omwegen voor fietsers. Veel mensen in de auto, niemand op straat.

Jaagpad in de buurt van Maasmechelen

Volgens onze Belgische ligfietsvrienden is het fijn fietsen langs kanalen over de zogheten jaagpaden. Het is dus de kunst die zoveel mogelijk op te zoeken. De Belgen zijn de uitvinders van de knooppuntenroutes.

Andere sites met fietsroutes:

Kamperen

Legaal wildkamperen kan in paalkampeerzones.

Talen

Frans, Duits, Nederlands en Ripuarisch (Noormiddelfrankisch) dat zelfs onverstaanbaar is met de kennis van voorgenoemde drie talen (dit taalgebied ligt tegen de Duitse grens).

Pagina voor het laatst bijgewerkt: januari 2021