Kleding

Alles wat je moet weten om je goed te kleden tegen verschillende elementen vind je in de subpagina’s bij dit onderwerp. Wind- en waterdichte kleding, een isolatielaag en een basislaag die het vocht snel afvoert zijn de basis voor elke buitensporter. Of je nu fietst, bergwandelt of je verplaatst op ski’s.

Slecht weer bestaat niet, enkel ongeschikte kledij”

~ Roald Amundsen, poolreiziger

Inpakken

Als je kleding opgerold meeneemt, neemt je kleding minder ruimte in en zal het minder kreukelen.

Er zijn ook diverse manieren om kleding vacuüm te zuigen waardoor de kleding minder ruimte innemen. Bijvoorbeeld in een Schnozzle Pumpsack die je bij een Exped slaapmat krijgt. Of door een extra rits dicht te trekken, zoals bij de Eagle Creek Pack It Specter compression cube.

Compressiezakje voor kleding

Geen katoen of cellulose

Een spijkerbroek hoort niet mee op een buitensportvakantie omdat deze van katoen is gemaakt (en erg zwaar is). Katoen is alleen geschikt als buitensportkleding als je door de woestijn trekt of een ander gebied waar het droog en warm is. Niet voor niets is de slogan in Amerika: cotton kills! Als katoen nat wordt, verliest het zijn isolatiewaarde en onttrekt het lichaamswarmte door verdamping. De meeste onderkoelingsslachtoffers vallen in een gematigd klimaat bij een graad of tien boven nul in natte omstandigheden. Ga nooit de bergen in met katoenen of andere plantaardige kleding. Wat voor katoen geldt, geldt ook voor zijde en alle stoffen gemaakt van cellulose: modal, rayon, viscose, tencel en lyocell. Bamboe is ook een cellulosevezel en daarom ook niet geschikt voor buitensportkleding, al wordt het vaak wel als zodanig aangeprezen. Lyocell neemt zelfs vijftig procent meer vocht op dan katoen.

Kleding wassen

Hiervoor kan je de Schnozzle Pumpbag van Exped gebruiken of een andere waterdichte zak. Vuile kleding in de zak, wasmiddel erbij, zak afsluiten en rondbewegen. Mocht je aan zee zitten, dan kan je de golfslag het werk laten doen. Touw aan de zak en vastzetten met een (flinke) haring in het strand. Je kan kleding wassen met Wilderness soap maar ook met babyshampoo of een speciale tube met vakantiewasmiddel. Bijvoorbeeld van HG het ‘Op reis wasje’. Uiteraard kan je ook een opvouwbare teil gebruiken van bijvoorbeeld Ortlieb of Sea To Summit.

Zie ook de subpagina’s bij dit onderwerp.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2019