Gevaarlijke planten

Bij het samenstellen van deze pagina gaan we uit van planten waarmee je moet voorkomen dat je er in contact mee komt als reiziger. Er zijn veel meer giftige planten. We gaan er vanuit dat als je wilde planten eet, dat je op de hoogte bent van welke soorten giftig zijn.

De brandnetel ontbreekt bewust op deze pagina. Deze veroorzaakt wat irritatie maar geen ernstige reactie.

Berenklauw

De brandhaartjes op de bladeren en stengels kunnen in combinatie met zonlicht zorgen voor een allergische reactie: jeukende rode vlekken en blaren. Dit ontstaat na 24 uur. Genezingstijd 1 à 2 weken. Bruinverkleuring en littekens kunnen blijven.

Behandeling na contact met de berenklauw:

• Huid wassen met ruim lauw water en zeep.
• Bij contact met de ogen: overvloedig spoelen met water.
• Blijf uit de zon om blaren te voorkomen.
• Kleine blaartjes kun je afdekken met niet-klevend verband.
• Neem contact op met de huisarts of spoedpost bij uitgebreid contact met de huid of grote blaren. Bedek ook dan de huid zodat er geen zonlicht bij kan komen.

Berenklauw

Poison Ivy (Gifsumak)

Na contact met poison oak, – ivy of – sumac: direct wassen met gewone zeep. Dit helpt om de jeuk te verminderen. Plant komt voor in Noord-Amerika, Azië en is in Nederland geïntroduceerd in Friesland, in het gebied It Fryske Gea. Alle typen zijn herkenbaar aan de groepering van drie bladeren. PlantID.net

Poison Ivy (afbeelding van Jan Haerer via Pixabay)

Poodle-dog bush

Poodle-dog bush (Eriodictyon parryi) is een plant die voorkomt in de bergen van California langs de Pacific Crest Trail, Baja California en Sierra Nevada. Ruikt naar wiet. Trompetvormige bloemetjes die variëren van blauw en lila tot paars. Verticale stelen met pluimen van langwerpige blaadjes.  Groeit graag op rotsige plekken en plekken die door natuurbrand kaal zijn komen te liggen. Niet aanraken, veroorzaakt ernstige huidirritatie. Kan blaren veroorzaken waar je weken last van blijft houden. Kleding dat ermee in aanraking is gekomen niet samen met andere kleding wassen. Gaat alleen uit kleding door het een nacht te laten weken in natriumcarbonaat (soda). PlantID.net

Poodle-dog bush

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2023