Drinkflessen en waterzakken

Water meenemen

Drinksystemen

In de velomobiel heb ik van het merk Camelbak een ‘StowAway’ van twee liter. Deze drinkzak hang ik achter mijn stoel aan de steun voor mijn stoeltje. De slang heb ik vastbezet met een skipashouder zodat deze altijd bij de hand is. Naast deze tweeliter drinkzak heb ik nog een geïsoleerde bidon van Laken met 0,75 liter waar ik Isostar tabletten aan toevoeg. Deze hoeveelheid was voor mij genoeg voor dagelijks 140 kilometer fietsen, zelfs bij temperaturen van +35ºC. De tweeliter drinkzak zit in een geïsoleerde hoes die het water koel houdt. Deze grootte past goed achter de stoel en er zit een handvat bovenaan waarmee de zak goed is op te hangen. De isolatie van de zak werkt goed, die van de slang echter niet. De eerste slok is bij warm weer lauw en daarna volgt koel water.

 

Voor in de rugzak hebben we een drieliterzak van Osprey Hydrolics. Het voordeel van deze drinkzak is dat deze makkelijker te vullen is door een handvat, dat de slang in de buurt van je borstband gehouden wordt door middel van een magneet en dat de zak gevuld goed zijn vorm behoudt door een wat hardere plaat in de achterkant verwerkt. Voor zover is er voor deze Osprey geen buitenzak om deze buiten een rugzak om te kunnen gebruiken. In de rugzak nemen we geen aparte drinkfles mee.

Bidons

Onze favoriete bidons zijn Camelbak Podium (Chill) flessen. De Chill-versie is een stuk langer want daar zit isolatie in. Die zou water twee keer zo lang koel moeten houden maar in de praktijk merk je er weinig van.

Het mooiste van deze bidon is de draaiende drinktuit. In de gesloten stand kan je in de fles knijpen maar komt er niets uit. In de open stand komt er alleen vloeistof uit als je in de fles knijpt. Dat maakt hem goed lekvrij en daarom vinden wij dit een fijne fles. Hij drinkt ook fijn.

camelbak-podium

Camelbak Podium Big Chill, 0,75 liter

Past in bidonhouder
Deze drinkfles heeft de maat van een bidon, dus past in elke normale bidonhouder en is verkrijgbaar met een 0,62 en 0,75 liter inhoud. De Podium Big Chill-bidon is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

De fles geeft wel een beetje een plasticgeur af maar is BPA-vrij. Wat een groot nadeel is, is dat de drinktuit niet te vervangen is, zoals bijvoorbeeld bij de Camelbak Eddy. Je kan wel een hele complete dop los krijgen. Op een gegeven moment wordt een siliconen drinktuit vies. Bacteriën of schimmels, het zit in het materiaal en daar helpt weinig tegen. Na verloop van tijd zal je hierdoor de dop in zijn geheel moeten vervangen. Milieuvriendelijk is anders.

Dave neemt een slok uit de Camelbak Podium Dirt bidon

Er is ook een niet-geïsoleerde en een  ‘Dirt’-variant met een extra dop over de drinktuit. Vooralsnog alleen in de kleine maat met 620 ml inhoud. Voor als je de fles meeneemt in een lage bidonhouder op het frame en je veel offroad fietst. De ‘Dirt’-dop is ook los verkrijgbaar, in blauw en zwart. Dan kan je die combineren met de grotere niet-geïsoleerde fles met 710 ml inhoud.

Big Chill links dicht, rechts open. Ook is viezigheid in de drinktuit te zien

Flexibele drinkflessen

Dit zijn flessen die platvouwen. Sommige zijn compatible met een Sawyer waterfilter.

Enkele merken:

  • Platypus
  • Evenew
  • Cnoc

Voordeel:

  • Nemen leeg nauwelijks ruimte in.

Nadeel:

  • Slecht te reinigen en drogen niet (makkelijk).

 

Thermosflessen

Echte thermosflessen die beloven drank 24 uur koud te houden en 6 uur warm zijn alle van RVS. Hiermee voorkom je in de winter dat je water of sportdrank bevriest. Tegen de isolerende werking van deze flessen kan de Podium Big Chill niet op.

 

 

Camelbak Chute Vacuum 1,2 liter. Past niet in een normale bidonhouder maar drinkt prettig en je hebt lekker veel bij je. Water bij de tent dat ’s nachts niet bevriest. Er is ook een versie met 0,6 liter, maar dat is weer net te klein naar onze smaak. Combineert een grote dop voor schoonmaken/vullen met een kleine dop om te drinken. Prettige fles om uit te drinken. De kleine dop kan je vastklikken in de houder, als de fles nog nieuw is gaat dit wat stroef maar dit slijt snel. Niet geschikt om uit te drinken onder het fietsen.

Hydro Flask Wide Mouth w/ Straw Lid 946 mililiter. Door iets toelopende hals iets lastiger schoon te maken. Ik ken de fles niet dus weet niet of er siliconen onderdelen in de dop zitten die gevoelig zijn voor de groei van schimmels of bacterieën. Heeft zuigtuit en rietje waardoor je rechtop kunt drinken.

Laken Thermo Classic bidon. De Laken past  goed in een normale bidonhouder. Maar neem wel een houder van kunstof; in een van metaal gaat de metalen fles rammelen. Heeft geen rietje maar wel een siliconen drinktuit. Door deze om te klappen sluit de fles af. Fles kan soms wel een beetje lekken. Met een knop weer te openen, dit gaat met één hand.

Overige drinkflessen

We hebben diverse drinkflessen die niet geïsoleerd zijn. Lang was de Camelbak Eddy favoriet totdat we er klaar mee waren dat die drinkventielen iedere keer erg vies werden. Toen hebben we een fles van Sigg geprobeerd, die past ook in een bidonhouder, maar die geeft een te kleine stroom water. Tegenwoordig houden we het bij de Camelbak Chute, die heeft een wijde hals met daarin een kleinere opening om te drinken. Erg fijne fles die we zowel in een normale als in een thermosversie hebben. Dergelijke flessen zijn meer voor wandelen dan voor drinken onder het fietsen.

Een andere favoriet om bijna een liter mee te kunnen nemen die onverwoestbaar is, zijn van Nalgene. Die hebben ook handige maatstreepjes.

Water tappen in PET-fles

Waterzakken

Om water mee te nemen zijn er ook waterzakken. Ze zijn met name handig voor gebruik op de camping, om een grote hoeveelheid water te halen en bij de tent te kunnen leggen. Het voordeel is van waterzakken dat ze leeg weinig wegen en ruimte innemen. Sommigen zijn aan te sluiten op waterfilters van MSR of Katadyn. Ze zijn in de praktijk minder prettig te hanteren dan een vaste fles.

Voor waterzakken van Ortlieb is een douchevoorzetstuk verkrijgbaar, waardoor je de waterzak als campingdouche kunt gebruiken.

Schoonmaken

Schoonmaken met Sterident-tabletten of verwarmde witte azijn met een paar scheppen zuiveringszout (baking Soda).

Slangetjes van drinksystemen schoonmaken met onderhoudsset (speciale borstels). Slang gaat alleen van de waterzak af als je deze verwarmd met heet water.

De transparante drinktuitjes van Camelbakflessen zijn heel moeilijk schoon te krijgen. Er ontstaat een soort zwarte schimmel in. Zelf hebben we dit geprobeerd te reinigen:

  • in de vriezer,
  • met kokend water,
  • een nacht in de Sterident,
  • in de Biotex,
  • in de vaatwasser en met
  • gewoon afwasmiddel.

Bespaar je de moeite, dat werkt allemaal niet. Onder de video staat een wel wekrende tip van iemand dat je het kan schoonkrijgen in de magnetron in een oplossing van witte azijn en zuiveringszout (baking soda). “Giet 100 ml witte azijn in een magnetronbestendige schaal en verwarm dit voor ongeveer een minuut. Voeg een aantal eetlepels zuiveringszout toe. Dit gaat borrelen, dus zorg dat de schaal groot genoeg is. Stop de te reinigen onderdelen in deze oplossing en laat het een halfuur weken. Daarna vuil verwijderen en afspoelen. De onderdelen zijn nu ontsmet. Afdrogen en weer in elkaar zetten.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2018