Fietsen als Elvis tegen windgeruis

Veel snelle fietsers hebben last van windruis tijdens het rijden en hebben daar oplossingen voor bedacht. Deze ruis kan zelfs schadelijk zijn voor het gehoor. Mijn oren beschermen tegen windgeruis én kou loste ik voorheen op met een haarband (halve Buff) over de oren maar dat is warm in de zomer.

Oplossingen voor het probleem van windgeruis zijn in de handel verkrijgbaar, zoals Cat-Ears. Dat zijn een soort harige Elvis-bakkebaarden die je aan het bandje van je helm vastmaakt. Die haartjes beïnvloeden volgens de fabrikant de windstroom waardoor je beter je fietsmaten en het omringende verkeer kunt horen. Cat-Ears worden verkocht via de eigen Amerikaanse site. Als inwoner van Europa kan je ze echter vanwege de importheffing beter via de Britse of Duitse Amazon bestellen.

Kunstbont

Bij Amazon zijn echter niet alle modellen Cat-Ears voorradig. Bij de meeste modellen staat op de site van Cat-Ears vermeld dat ze niet aangeraden worden voor skater style helmets such as Nutcase or Bern fietshelmen die niet duf zijn. Waarom wordt niet duidelijk op de site maar laten wij nu juist een voorkeur hebben voor urban style of BMX-fietshelmen. Bovendien kost een set rond de 15 euro, wat nogal prijzig is voor een klein stukje fleece of kunstbont met klittenband. Daar koop ik twee vierkante meter kunstbont voor. Dat zijn heel veel kattenoortjes of Elvis-bakkebaarden. Zo gezegd zo gedaan. Met een paar grove steken naai ik ze vast om het bandje van mijn helm, eventueel is het zo weer losgehaald.

Selfie-poging nummer 23: kattenoortjes tegen windgeruis

Selfie-poging nummer 23: ‘kattenoortjes’ tegen windgeruis

Werkt het?

De werking is verbluffend goed. In de polder met windkracht 5 op kop en ook met zijwind hoor ik nog wel windgeruis. Maar als ik dan de band van mijn helm losmaak is het windgeraas opeens oorverdovend. Zowel bij tegenwind als met zijwind is het verschil dankzij de stukjes kunstbont enorm. Omdat het nepbont niet je oren bedekt, hoor je nog wel het verkeer en kan je gewoon een gesprek voeren. Deze ‘cat-ears’ zijn een reden om een fietshelm te dragen! Nu nog oefenen op meezingen met Elvis-repertoire.

Andere ligfietsers hebben ook eigen oplossingen tegen windgeruis geknutseld, hieronder Gerard en Victor op het Herfsttreffen van de ligfietsvereniging vorig jaar.

Gerards oplossing tegen hinderlijk windgeruis

Gerards oplossing tegen hinderlijk windgeruis

Ook Victor had last van windgeruis

Ook Victor had last van windgeruis

Paul van ‘Mooi Geel’ besteedde er op zijn blog ook al eens aandacht aan, met de prachtige titel ‘Geplaagd door de wind‘. Met meer links naar andere typen oplossingen. Ook Fietspraat heeft een review gepubliceerd over Cat-Ears.

Bewaren

17 Reacties op “Fietsen als Elvis tegen windgeruis

 1. Moet je dan ook een metalen bevestigingspen door je oor? En moet je ook blauwe suede fietsschoenen gaan dragen?

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  • Blauwe suede fietsschoenen dragen zeker bij aan de Elvis-look, de ‘industrial’: zo cool was Elvis nou ook weer niet!

 2. In een velomobiel kun je toch beter oordoppen of uitwendige gehoorbescheming gebruiken, tenzij je de (geluid uit de velomobiel dempende) schuimkap gebruikt, maar dan heb je nog windruis. Het geluid uit een rijdende velomobiel=trommelkast is altijd boven de veilige 80 dB, dus (sluipend) schadelijk voor de oren als je daar langer dan 60 min in zit.

  Wat dat betreft was het wel informatief een dBc filter met een echte ( GEEN microfoon van een mobiele telefoon en een appje die helemaal niet nauwkeurig zijn ) geluidsmeter in de velomobiel te gebruiken, die meet een deel van de laagfrequente trillingen ook. Dan kom je meteen ook veel hoger dan 80 db uit, dat gaat van 100 tot 120 dB.

  Veel van mijn collega’s hebben gehoorbescherming onderschat ( ook omdat het bedrijf het vanwege de kosten en vermoedelijk mogelijke schade claims bagataliseerd ) en zijn rond de 60 aangewezen op gehoorapparaatjes om nog te mogen doorwerken. Toch kwam mijn geluidsmeter niet zo hoog is die cabines als hij deed in mijn velomobiel…….

  Wie hore wil hore ( zolang hij dat nog kan )

 3. Rij in mijn quest al vrij lang met kunstbont geluidbeschermers rond,het
  windgeruis is stukken minder,alleen je als een bril draagt wil er wel eens
  wat wind lekken bij het brillepootje langs.
  Sommige mensen geven wel eens wat vervelende opmerkingen .
  Bert

   • Dank je voor het stukje bont. Mijn helm is nu ook voorzien van 2 bakkebaarden. Ik heb ermee gefietst en inderdaad, het werkt uitstekend! Geen last van windgeruis meer en toch kun je alles om je heen prima horen. Normaal rij ik zonder helm, en met een vizier op mijn DF. Maar dit werkt zelfs nog iets beter. Alleen, het heeft een nadeel: het ziet er niet uit!
    Tenminste, dat gevoel heb ik. Het leek mij een mooie oplossing voor mijn fietstocht komende zomer (3wheels4france). Wel verkoelende wind in je gezicht maar geen lawaai aan je oren. Ik twijfel erg. Over 6 weken weet je het.

    • Mijn helm en de bandjes zijn zwart, ik vind het niet zo opvallen. Ga maar weer eens zonder fietsen, ik wil inmiddels niet meer zonder! Veel plezier op je fietstocht!

 4. Hallo,
  Binnenkort zijn de Cat Ears, Aer-streamz te bestellen in Nederland.
  Wij zien het voordeel van dit product in en hebben nu een eerste bestelling geplaatst bij de mensen van Cat Ears.
  Vanaf volgende week in de webshop.
  http://www.cxcsupply.nl

  Vriendelijke groet, Ben van der Veek
  CXC supply

 5. Motorrijders gebruiken al jaren gehoorbescherming tegen windruis met filters waarbij communicatie gewoon mogelijk blijft. Is er iemand die uit kan leggen waarom dit juist wel of niet werkt voor op de fiets?

  • Bij fietsers waait de wind direct langs het oor. Bij motorrijders zit er nog een helm tussen, dus bij het oor zelf is er geen bewegende lucht. Daarom werken noice-canceling oordopjes ook niet op de fiets. Het microfoontje zit in de wind en pikt daardoor allerlei geruis op.

   • Dank voor je snelle reactie Kees. Bij noice-canceling oordopjes heb je dan natuurlijk dat de windruis er nog steeds op slaat. Maar oordopjes (gehoorbescherming) puur en alleen tegen windruis werkt dat wel of ook niet of de fiets?

    • De werking daarvan vond ik ook tegenvallen. In tegenstelling tot de bakkebaarden. Het ziet er niet uit, maar werkt geweldig. ’s winters natuurlijk een hoofdband, maar dat is nu te warm.

 6. Het setje doet mij denken aan schoudervulling-pads. Die halen veel mensen uit blousjes en liggen dan jaren te wachten op een nieuwe bestemming. Vanmiddag ga ik eens knutselen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s