Zonnebril

Bij de aanschaf van een zonnebril let je behalve op het model en de pasvorm ook op de lenzen. Alle brillen zijn CE-gekeurd en houden UV tegen. Van een kwalitatieve zonnebril wordt aangegeven in welke categorie de lenzen vallen. Er zijn 4 categorieën (CE Standard Protection Classes), waardoor je makkelijker kunt controleren of de bril past bij de omstandigheden waarvoor je deze wil gebruiken:

Onderverdeling in categorieën

Cat. % zichtbaar licht dat wordt doorgelaten Omstandigheden
0 80 tot 100% zwaar bewolkte omstandigheden
1 43 tot 80% (licht) bewolkte omstandigheden
2 18 tot 43% zonnige omstandigheden
3 8 tot 18% zonnige omstandigheden (helder zonlicht), hooggebergte en op water
4 3 tot 8% zonnige omstandigheden, hooggebergte en op water, niet te gebruiken in de auto

Van een zonnebril is het verder erg belangrijk dat deze niet beslaat wanneer je je inspant. Brillen met een zogeheten wrap-around model kunnen daar nog wel eens last van hebben. Sommige lenzen zijn waterafstotend (hydrophobic) gemaakt of hebben een anti-fog laag.

Als zeiler/kajakker heb je altijd een touwtje/bandje aan je bril om te voorkomen dat deze in het water valt. Verder is het belangrijk dat de bril niet afzakt en dat hij lekker zit boven en achter je oren. Je moet de bril uren achter elkaar kunnen dragen zonder dat deze irriteert.

Fietsbril Stella van Endura

Meekleurende glazen
Belle heeft twee zonnebrillen met meekleurende glazen, de bril wordt dan donkerder bij feller licht. Dit is ideaal als je een bos inrijdt: binnen 7 seconden is de lens aangepast en daardoor hoef je niet steeds je bril op en af te zetten. Belle’s brillen (geschikt voor smal gezicht):

  • Endura – Stella, zonnebril in bugeye stijl. High definition Plastic Copolymer Lens Materials, photochromic molecules embedded in lens material provide higher durabilithy then photochromic coating. Reactietijd op lichtsterkte: 7 seconden. ISO 12312-1-2013 standaard. UV filtratie categorie 2, lichttransmissie ca. 33-22%.
  • Julbo – Whoops, deze zonnebril heeft een coating (die inmiddels een beetje versleten is, vandaar de aanschaf van de Stella). De lenzen van deze bril kleuren van categorie 2 tot 4. Er is ook een andere lens verkrijgbaar voor deze bril, de Zebra light voor categorie 1-3. De lenzen zijn polarized.

De Julbo Whoops heeft een groter bereik en is breder inzetbaar.

De brillen van Dave worden hier niet genoemd omdat het brillen op sterkte zijn. Bij de opticiën kan je kiezen voor meekleurende glazen. Dave kiest meestal een montuur van Oakleys voor het fietsen.

Meekleurende bril op sterkte (Oakleys)

Skibril

Een skibril kan handig zijn in winterse omstandigheden in of op een snelle fiets zoals een velomobiel of speed pedelec. Hiermee houd je slagregens, sneeuw en hagel uit je ogen. De lens moet dubbel zijn om beslaan te voorkomen. De lenzen van skibrillen hebben een andere indeling dan zonnebrillen:

Categorie Omstandigheden
S1 Mistig
S2 Bewolkt
S3 Zonnig

Zie voor meer informatie blogposts met de tag zonnebril.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: september 2021