Route plannen voor speed pedelec

Binnen de bebouwde kom mag je met een speed pedelec niet op het fietspad fietsen. Dat maakt navigatie lastig want de diverse programma’s kunnen auto-, wandel- en fietsroutes maken maar kennen geen aparte routes voor brommers en speed pedelecs.

Een route voor een speed pedelec volgt binnen de bebouwde kom dezelfde routering als auto’s en buiten de bebouwde kom kan de routering voor fietsen aangehouden worden. Dat betekent dat je onmogelijk met behulp van Basecamp een lange route kan uitzetten voor de speed pedelec. Want dan zou je binnen de bebouwde kom autoroutes moeten maken en buiten de bebouwde kom fietsroutes voor je GPS. Vervolgens moet je dan al die losse stukjes track, bijvoorbeeld voor een tocht van 150 kilometer, weer aan elkaar puzzelen. Op Open Fietsmap kan je bovendien geen autoroutes plannen.

Het volgen van een fietsroute door de bebouwde kom kan nog wel gaan in kleine dorpjes, waar het fietspad meestal naast de rijbaan ligt, maar in een stad met een volledig aparte fietsinfrastructuur, zoals bijvoorbeeld Almere, kan je dit niet doen en raak je volledig de weg kwijt.

Kilometers omfietsen op autoroutes
In de praktijk moet je binnen de bebouwde kom, als je de autowegen aanhoudt, kilometers omrijden. Je krijgt te maken met uitlaatgassen van vrachtauto’s, personenauto’s, brommers en bussen. Daarnaast krijg je te maken met levensgevaarlijke situaties en verkeersagressie. Totdat deze krankzinnige wet is teruggedraaid stoppen de meeste fietsers met een speed pedelec de kentekenplaat in de fietstas. Op die manier kan je gewoon zelf je fietsroutes blijven maken op de oude manier. Ferrari’s worden immers ook niet verbannen naar een circuit omdat ze 200 kunnen, die mogen ook gewoon de weg op als ze zich aan de maximum snelheid houden. Deze wet is er mede gekomen dankzij de Fietsersbond en ANWB, dus ben je nog lid van deze conservatieve clubs, zeg dan vandaag nog je lidmaatschap op. Deze partijen hebben maling aan jouw leven en gezondheid.

Vervoersopties in Google Maps

Vervoersopties in Google Maps

Helaas kan je dus geen eigen routes meer tekenen met behulp van Basecamp en Open Fietsmap. Hiervoor moet je uitwijken naar online routeplanners. De routeplanner BRouter heeft een ‘moped’ planner en je kan op Naviki een route plannen voor een s-pedelec. Het voordeel van deze planners is dat je er internationale fietstochten mee kan plannen want met een speed pedelec zit je met een dag fietsen zó in het buitenland. De hiermee gemaakte routes kan je exporteren als gpx-bestand en daarna op je gps zetten.

Laatst bijgewerkt: juli 2018

Bewaren

Bewaren