Fietskarren

Er zijn twee serieuze fietskarren te koop voor vakantiefietsers. Er is veel over gediscussieerd wat de voor of nadelen zijn van deze karren. Ook hier spreken persoonlijke afwegingen en voorkeuren uiteindelijk de doorslag. Deze tabel kan je hiermee helpen.

Merk Radical Design B.O.B.
Model Cyclone Yak1
Afbeelding cyclone bob_yak_white
Wielmaat 16″ 16″
Inhoud 100 liter 94 liter
Gewicht 5,5 kg 6,1 kg
Bagage Gewicht rust volledig op wielen tas2 Gewicht wordt verdeeld over kar en achterwiel fiets
Draagvermogen 40 kg 32 kg
Waterdichtheid Aparte gele regenhoes 100% waterproef, naden gelast
Mee in trein3 Wieltjes er afklikken en je hebt een grote weekendtas Dissel en wiel loshalen en in de kar leggen, tas afnemen, kar past onder treinbank.
Parkeren Fiets blijft rechtop staan Fiets in een hoek ten opzichte van de kar plaatsen.
Weggedrag Kan kantelen als bijv. per ongeluk een stoep wordt meegepakt Spoorbreedte gelijk aan fiets, geschikt voor zeer smalle paden. Gevaar voor torderen fiets.
Aanhaken Met trekhaak aan koppeling aan een kant van as achterwiel fiets Met dissel op beide kanten speciale as
Website radicaldesign.nl bobgear.com

1) Van de B.O.B. Yak is ook een geveerde versie te koop, de B.O.B. Ibex
2) Dit is handig voor om het achterwiel te ontzien
3) Fietskarren mogen niet mee in de trein maar handbagage wel

Wij hebben in de praktijk geconstateerd dat de B.O.B. Yak niet geschikt is voor het type ligfietsen waarmee wij rijden. In bochten kantelt de kar, net als je fiets. Stuur je echter weer rechtop of een andere bocht in, dan volgt de kar later, die hangt dan nog door naar de verkeerde kant. De Nazca Fuego ging bij ons torderen door de lange naar achter stekende vork (geen driehoeksconstructie zoals bij trekkingfiets) en dit beïnvloedde de rijeigenschappen zeer negatief. Henk van der Woerdt van Nazca gaf aan dat de B.O.B. Yak vaak succesvol gecombineerd wordt met hun fietsen. Waar het bij ons aan lag is daarom gissen. De Fuego bleek later bij controle bij Nazca erg slecht uitgelijnd, dus dat kan van invloed zijn geweest. Geen haar op ons hoofd echter die ooit nog zou overwegen te gaan rijden met deze eenwielige fietskar.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: maart 2019