Outdoor skills

Zie de verschillende pagina’s via het submenu over technieken om om te gaan met problemen onderweg. Kennis van deze onderwerpen kan voorkomen dat je in gevaar komt in speciale situaties zoals het doorwaden van stromend water, vuur maken en weerkunde.

In een survivalsituatie zijn er drie bedreigingen, waarvan de belangrijkste bovenaan staat:

  1. lichaamstemperatuur;
  2. uitdroging;
  3. energie.

Prioriteer hierop je oplossingen. Indien je niet je temperatuur kan reguleren dan is dit sneller dodelijk dan uitdroging of honger. Vuur helpt bij alle drie de problemen. Denk eerst na voordat je in paniek te snelle acties onderneemt. Je brein is je belangrijkste instrument om een situatie te overleven.

SAS Handboek

Voor meer informatie over technieken en suvival lees het standaardwerk ‘Survival: het SAS Handboek’ van John Wiseman. Het is ook te koop in een makkelijk mee te nemen pocket editie en als e-book.

Het behandeld vanalles: van hoe je aan water kunt komen in een droge omgeving tot giftige slangen. Ook over beren staat er een advies in: dat je beter niet de lever kunt eten. Hoe je aan een dode beer komt, vermeldt de schrijver niet.

Bushcraft

Een cursus bushcraft kan je veel basisvaardigheden aanleren. Zoals het maken van vuur zonder lucifers. Waar survival zicht richt op een zo snel mogelijke terugkeer naar de bewoonde wereld, dus levend uit de bedreigende situatie te komen, is bushcraft meer gericht op een langer verblijf in de natuur. Bushcraft is als kampeerstijl er een die meer aansluit bij scouting, met het sjorren van boomstammen om onderdak te maken en het graven van een HUDO dan de milieubewuste leave no trace lichtgewicht kampeerstijl waarbij bomen gewoon blijven staan, geen vuur gemaakt en niet gegraven wordt.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: januari 2023