Wij fietsten een route van het Tulpenfestival

Bij tulpen denken de meeste mensen aan de Bollenstreek rond Hillegom en Lisse. Ook in Flevoland worden tulpen verbouwd. Van 21 april tot en met 7 mei is er zelfs een Tulpenfestival. Met fietsroutes en koffie onderweg.

Wie denkt dat een fietsroute door de Flevopolder saai is, zal verrast zijn door de bossen, campings, de Veluwemeren, landschapskunst, vakantieparken en villa’s die je onderweg tegenkomt. De knalkleuren van de tulpen zijn een leuke aanvulling op de route.

Tulpenveld en zonnig weer

Nu kwamen de tulpen wat laat op gang dit jaar, geef ze eens ongelijk met het koude en natte weer van de afgelopen tijd. Wij fietsten de route op een mooie warme dag, terwijl het bloeipercentage op slechts 15 procent stond. Een dag later stond de teller al op 25 procent. Je kunt het bloeipercentage checken op de site van het Tulpenfestival.

Er zijn twee sites met fietsroutes. Die van het Tulpenfestival in de Noord-Oostpolder met een fietsroute van 36 kilometer en de Tulpenroute Flevoland met fietsroutes in de Flevopolder. Deze bevat drie routes:

De routekaartjes zijn voor fietsers gratis te downloaden. Van de Dronten-route hebben we een gpx-file gemaakt, dat je kunt downloaden van de website Ride With GPS. Je kan de route ook prima fietsen met alleen het routekaartje en het volgen van de routebordjes. Van de Tulpenroute in de Noord-Oostpolder is een kaart gemaakt in Google Maps.

Bewegwijzering Tulpenroute Flevoland

Wij fietsten de Dronten-route van 47 kilometer. Parkeren deden we bij uitvaartcentrum De Wissel. Adres: De Wissel 1, Donten. Deze route draait niet alleen om tulpen. Onderweg kom je langs twee beach clubs aan de Veluwerandmeren. Verder is het land art ‘Riff’ opgenomen in de route en je komt langs de reconstructie van havenhoofd Kop van ’t Ende bij Elburg. Op het havenhoofd zijn bankjes, hier kan je even zitten met uitzicht op het Greppelveld.

Vooral het stuk door het Spijkerbos bij Biddinghuizen vonden we mooi (stukje gravel) en verassend was dat we langs een paar ‘aardige optrekjes’ kwamen (spreek gedeelte tussen aanhalingstekens geaffecteerd uit). Er waren ook wat mindere stukken, waarbij het fietspad langs een N-weg liep. Maar daar was wel aan de overkant van de weg een leuke schuilhut met picknickbank (kruising Hanzeweg-Roggebotweg).

Locaties die meedoen aan de Tulpenroute hebben deze vlag

Overal waar een vlag staat van de Tulpenroute ben je welkom. De vlaggen staan bij bedrijven met een terras of een stalletje met bijvoorbeeld appels of honing.

Pluktuin
Ondeweg kwamen langs Hanneke’s Pluktuin. Hier is een tulpentuin waar je de mogelijkheid hebt om uit 250 verschillende soorten tulpen zelf een boeket te plukken. Deze locatie wordt overigens niet genoemd op het routekaartje maar is niet te missen.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je de bollenvelden van de telers in gaat. Het is ook niet aan te bevelen. De tulpen groeien in op kleverige klei. Door het maken van de close-up hier onder kreeg ik een zware laag klei aan mijn schoenen.

Close-up van tulpen

Voor deze foto kniel ik net aan de rand van het begin van het tulpenveld, dus niet er tussen.

Een kilo klei aan mijn fietssschoenen

Ik ben thuis drie kwartier aan het boenen geweest om de kleilaag van mijn schoenen te verwijderen.

Eind Tulpenfestival
Aan het eind van het Tulpenfestival zullen de meeste tulpen gekopt worden. Wat verkocht wordt zijn namelijk niet de tulpen maar de bollen. Dus spring dit weekend of volgend weekend op de fiets om de tulpen nog te zien, anders ben je te laat.

Diverse auto’s met fietsendrager op het start- en eindpunt bij Yarden in Dronten

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s