Fietsslot met alarm

Onze trikes gaan op slot met een beugelslot door het achterwiel met een ART-3 keuring. Dat moet van de verzekering. Maar met zo’n slot zet je niet makkelijk je fiets nog even vast aan een hek of paal. Sloten die daarvoor wel geschikt zijn met een ART-3 keuring zijn wat gewicht betreft meer geschikt om mee te nemen op een motorfiets. Dus kochten we een licht aanvullend draadslot en namen dat mee op vakantie.

Om het slot dicht te maken, gebruikten we een Viper Alarm Padlock, dat we cadeau kregen bij een abonnement op het tijdschrift Bike & Trekking. Dit is een hangslot dat je voor 5 euro koopt op Chinese websites. We gaan er dan ook niet van uit dat het onkraakbaar is. Het slot heeft echter een ander aantrekkelijk mechanisme tegen diefstal: het produceert 110 decibel als iemand aan het slot gaat rommelen zonder sleutel. Kijk, daar word ik wel wakker van als ik in de tent lig. Dit hangslot namen we mee samen met een vlakbandslot van Verta Fit, dat we kochten op de Fiets- en Wandelbeurs. Dit slot zou niet makkelijk te kraken zijn, weegt weinig en is in elk geval niet iets wat een fietsendief standaard tegenkomt. In combinatie met het alarmslot voelde het als een veilige aanvulling.

Viper Alarm hangslot

Het alarmslot kan gesloten worden in twee standen: alleen met de beugel in de diepste stand is het alarm actief. Zo kan je het slot gewoon meenemen op de fiets zonder dat het alarm steeds af gaat. Halverwege de vakantie gaf het alarm van het slot er helaas de brui aan. Als we het indrukten was er alleen een gezoem te horen en het alarm deed het niet meer. Jammer, maar we konden het nog altijd gebruiken als hangslot. We gebruikten het ook een keer om op een camping de klep van het e-bike laadstation extra op slot te zetten (achter de klep stond immers vier accu’s met een gezamenlijke waarde van ongeveer 3600 euro, geen kattenpis).

Op de verpacking staat ‘Weatherproof’

Thuis maar eens op onderzoek waarom het slot het niet meer deed. Je kan namelijk de batterijen van het slot vervangen. Hiervoor moet je de beugel 180 graden draaien ten opzichte van dicht en dan kan je twee schroeven losdraaien dat het slot uit elkaar haalt. De oorzaak was zo gevonden: roest in het batterijencompartiment. De batterijen waren niet gaan lekken maar ze roestten wel. Volgens de verpakking is het hangslot ‘weatherproof’, daar is niets van gelogen: het slot kan heel goed tegen zonnig weer.

De knoopcellen zijn aan een kant gaan roesten

Zo goed als het ging heb ik met wattenstaafjes de houder en het batterijcompartimentje voor de zes knoopcellen schoongeveegd. Voor de zekerheid de batterijtjes vervangen. Alles even lekker ingespoten met zuurvrije vaseline en weer in elkaar gezet. De operatie is gelukt, het alarm doet het weer.

Batterijen vervangen
Het is wel de laatste keer dat ik de batterijen kon vervangen want tijdens het vastdraaien brak de kop van een van de boutjes om het slot weer in elkaar te zetten af. Het batterijcompartiment kan daardoor niet meer geopend worden. Nu maar hopen dat dieven niet te vaak gaan rommelen met het slot, dan lopen de batterijen niet leeg.

3 Reacties op “Fietsslot met alarm

  1. Ik zocht naar wat info over dat platte kabelsot en vond op het forum van de wereldfietser: Het blad van de Fietsersbond maakt korte metten met het nieuwe Verta-slot, dat volgens de makers licht van gewicht en nauwelijks door te knippen is. ‘Jammer genoeg bleek het bandstaal erg gemakkelijk door te knippen. Ook de sluiting is van slechte kwaliteit en daarmee is het hele Verta-slot waardeloos. Fietshandelaar Wim Kok uit Utrecht kreeg het cilinderslot in luttele seconden open door er met de hamer op te slaan”

    Nog maar wat research doen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s