Eieren kloppen tijdens het fietsen

Dit verhaal gaat niet over fipronil maar over fietspedalen. Dave heeft drie jaar geleden zijn SPD-pedalen verruild voor Crankbrothers Eggbeaters 3. Met een speling (float) van – naar keuze – 15 of 20 graden zijn ze vergelijkbaar met Bebop-pedalen. 

Waarom de keuze voor Eggbeaters 3? Vanwege de float en het eenvoudige schoenplaatje. De enige andere fietspedalen met een vergelijkbare speling is het Bebop-pedaal. Het schoenplaatje van het Bebop-pedaal steekt echter uit boven het loopprofiel van onze fietsschoenen. Dat plaatje bevat een veersysteem en doet daarom kwetsbaarder aan dan bijvoorbeeld SPD-pedalen. Hetzelfde geldt voor het Speedplay Zero pedaal. Racepedalen als SPD-SL en Look KéO vallen om die reden ook af: we vinden het een nadeel dat de kunststof schoenplaatjes van deze systemen snel slijten. Daar kan je wel wat tegen doen, door er een beschermhoesje omheen te doen elke keer wanneer je uit- of afstapt, maar dat geeft gedoe. Ook heb je voor deze pedalen raceschoenen met drie gaten nodig terwijl wij liever met MTB-schoenen rijden waar je nog enigszins op kunt lopen. Inmiddels is het Bebop-pedaal ook niet meer leverbaar.

Schoenplaatjes
De ‘premium’ schoenplaatjes van Eggbeaters doen wat betreft vorm denken aan die van SPD. Eenvoudig en robuust. Het messingkleurige metaal lijkt wel wat zachter dan dat van SPD maar na drie jaar zijn ze nog niet versleten. Deze ‘premium’ schoenplaatjes zijn goed los verkrijgbaar. De race-variant van het Eggbeater schoenplaatje is nog minder hoog dan SPD. Deze zijn echter niet meer los verkrijgbaar, alleen nog als onderdeel van de 3-hole cleat. Je kan de speling instellen op 15 of 20 graden door de plaatjes te wisselen van schoen.

foto 18

Eggbeaters vroeger in Dave’s velomobiel

De Eggbeater of Speedplay Zero kan een goed vervanging zijn voor Bebop-pedalen, die al meer dan een jaar niet meer leverbaar zijn wegens toeleveringsproblemen.

Speling
Er zijn diverse pedalen met float verkrijgbaar, soms afhankelijk van de gekozen schoenplaatjes. Zo hebben de Look KéO-pedalen de meeste speling met rode plaatjes: 9°. Dit pedaal wordt net als andere racepedalen als SPD-SL vastgezet met drie punten en kan dus alleen gebruikt worden met raceschoenen. In onderstaand overzicht zie je het type (race met 3 vastzetpunten, MTB met 2) en de zijwaartse speling (angular float). Er bestaat ook nog zoiets als lateral float, dan kan alleen je hiel draaien. Het verschil tussen angular en lateral float wordt nergens echt duidelijk uitgelegd, waarschijnlijk heeft het te maken met of het draaipunt op je schoenplaatje meer naar voren of naar achteren ligt.

Pedaal Type Speling
SPD met schoenplaatje SM-SH5 MTB
Time Atac MTB
Time Xpresso Race
SPD-SL met schoenplaatje SM-SH11 (geel) Race
Look KéO met rode schoenplaatjes Race
Speedplay Zero Race 0-15°
Crankbrothers Eggbeater/Candy MTB 15/20°
Bebop MTB 20°

Inklikken
Het Eggbeater-pedaal heeft vier kanten om in te klikken. Hierdoor gaat inklikken makkelijker dan bij een SPD-pedaal en nog makkelijker dan bij een SPD combi-pedaal waarbij je altijd maar aan één zijde kan inklikken. Ook Bebop-pedalen klikken makkelijk in. Soms zelfs té makkelijk: dan heb je uitgeklikt en zit je, voordat je er erg in hebt, alweer ingeklikt.

Uitklikken
Het uitklikken met Bebops in een velomobiel vind ik erg moeilijk omdat de uitklikhoek erg groot is. Je moet extreem ver uitdraaien voordat het pedaal loslaat en dat gaat niet omdat de carrosserie in de weg zit. Op een tweewielige ligfiets is dit ook een nadeel, je bent niet snel los met een korte beweging. Hoewel ze dezelfde mate van speling hebben, klikken de Eggbeaters wel makkelijk uit. Met Speedplay Zero hebben we geen ervaring.

Afstand tot trapas
Bebop-pedalen zitten naar verluid dichterbij de crank dan ieder ander pedaal. Volgens Wim Schermer van Velomobielonderdelen.nl levert dit een effectievere krachtoverbrenging op. Het zorgt voor een kleinere Q-factor zodat je voorvoeten niet onnodig verder uit elkaar staan dan je knieën. Dit verkleint de kans op pijn aan de binnenkant van de knie. Als we de Bebop naast de Eggbeater 3 houden ziet het er voor ons even lang uit.

eggbeater-bebop

Lengte Eggbeater (links) vergeleken met Bebop (rechts)

Gewicht
De Eggbeater 3 weegt 290 gram. De Bebop 210 gram in de Cro-Moly versie (in titanium 150 gram maar voor het aanschafbedrag koop je bijna drie paar Eggbeaters 3).

Dave vindt de Eggbeaters erg prettig. Hij kan voor zijn gevoel een natuurlijker houding aannemen tijdens het fietsen en zo zijn knieën meer ontzien. Na zijn positieve verhaal wil ik ook de Eggbeaters uitproberen. Dat loopt uit op een fiasco. Met de ‘premium cleats’ gemonteerd voel ik al na tien kilometer duidelijk het schoenplaatje door mijn carbon schoenzolen komen. Tijdens de rit wissel ik de schoenplaatjes om voor de plattere race-variant, die standaard meegeleverd wordt met het pedaal. Dat geeft enige verlichting maar helemaal weg is het niet. Na een tweede fietstocht en in totaal 100 kilometer met de Eggbeaters te hebben gereden loop ik zelfs een blessure op: een geïrriteerde zenuw in mijn linkervoet. Dave voelt de plaatjes niet zitten. We dragen dezelfde Bont Riot MTB fietsschoenen. Wellicht zijn de zolen wat dikker in zijn maat 46 dan in mijn maat 40. Ik zou dus meer behoefte hebben aan een pedaal met een platform, wellicht dat Crankbrothers Candy een beter pedaal voor mij is. Ik besluit mijn Eggbeater-pedalen te verkopen via Marktplaats.

SPD-pedalen
Ik ben weer overgestapt op SPD en de blessure ebte gelukkig snel weer weg. Dave rijdt vrolijk verder met de Eggbeaters. Tijdens een knie-blessure twee jaar later (veroorzaakt door overbelasting tijdens het afdalen van de Ben Nevis) adviseert Velomobiel.nl een tijdje met SPD-pedalen te rijden. Dave probeert dit kort maar schroeft al snel weer de Eggbeaters terug op de cranks. Na drie jaar is hij nog steeds een tevreden gebruiker en heeft hij ook Eggbeater-pedalen op zijn trike gezet.

IMG_1517

Eggbeaters in eierdoosachtige verpakking

Bewaren

8 Reacties op “Eieren kloppen tijdens het fietsen

 1. Inderdaad, eerste wat ik dacht : wat een klein drukoppervlak*.

  Maar wie weet ligt dat aan je schoenen….als je zo’n klein drukoppervlak moet wegduwen moeten de zolen keihard en niet flexibel zijn over de gehele voet oppervlakte ( zoals een metalen plaat ) dan verspreiden ze de druk alsnog over het voetoppervlak.

  * Je had machinist geweest moeten zijn toen het dodeman pedaal nog een metalen KOGEL was Belle :-))) Van ergonomie had men nog niet gehoord…..al kwam het waarschijnlijk uit de tijd dat de machinist letterlijk op een plank zat…. Destijds zette ook niemand ( behalve ik, heb het nog een jaar meegemaakt ) zijn voet erop maar een tas of een zware steen….precies niet de bedoeling :-)))

 2. Speedplay heeft ook de Frog. Deze zijn voor MTB dus 2-gaats. Free float en ze klikken heel makkelijk uit. Ik heb ze nu op de roeifiets. Alleen weet ik niet hoe het met de druk zal zijn want die is op de roeifiets sowieso over beide voeten verdeeld en dus veel minder.

   • In elk geval zover mijn been kan draaien. Ik kan de hak een heel stuk zowel naar binnen als naar buiten draaien. Pas als ik tegelijk ook mijn hak optil klik ik uit. Ik ben niet zo lenig dat ik 360° rond kom 😊

 3. Informatief blog Belle, maar een vraagje, is de float die je voor de Eggbeater opgeeft correct? Ik heb ze zien staan op een site (Chain Reaction Cycles) waar de free float opgegeven word als 6º, en de release angle kan gekozen worden tussen 15 of 20º. Dat is toch wat anders dan wat je hier schrijft, wat klopt er en wat niet?

  • Je leest op verschillende sites verschillende informatie over de speling van de Eggbeaters. De fabrikant geeft zelf alleen een 15/20º ‘release angle’ aan en heeft het niet over 6º. Dat betekent dat je zoveel speling hebt tot je uitklikt. Je hoeft bij de Eggbeater alleen te draaien om los te klikken.

 4. Wat ben ik toch blij dat ik nergens last van heb. Ik rijd met “SPD (geen idee welke) pedalen” en de SM-SH51 voetplaatjes. Uiteindelijk heb ik ze een keer zo ver mogelijk naar achteren geschoven op de schoen en toen zat alles goed.

  Al vraag ik me met mijn combinatie wel af hoe je ooit zo’n Schlumpf zou kunnen schakelen.

  @Queezzzt; drukoppervlak zou niet uit hoeven maken; zolang de plaatjes in de schoen maar weer groot en stevig genoeg zijn.

 5. Wat een mooi overzicht van klikpedalen. Zelf ben ik na spd en keo pedalen terecht gekomen bij keywin. Een racepedaal die heel erg simpel is. Het plaatje zit vast aan het pedaal zonder float, maar het pedaal zelf float op de trapas. Het voelt erg fijn en is in tegenstelling tot andere racepedalen heel slijtvast. Helaas is de Nederlandse distributeur ermee gestopt. Zelf heb ik via keywin een en ander bestelt dat ik jaren vooruit kan.

  http://www.keywin.com/crmclipless.php

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s