Bidonhouders vervangen tegen rammelen

De standaard bidonhouder in een Quest heeft aluminium beugels. Hierin rammelt een metalen fles als je op minder effen paden rijdt. Daarom hebben we besloten deze te vervangen door een bidonhouder van kunststof omdat we meestal bidons van aluminium of RVS bij ons hebben.

De keuze voor de nieuwe bidonhouder van Lezyne, de Flow Cage Side Load, is gebaseerd op de post Vocht van het blog Geelomobiel Strada 121. Jan laat hier zien dat zelfs Camelbak Eddy bottles van 750 ml in deze houder passen. Thuis getest blijkt dat de Eddy bottle inderdaad in deze houder past, zij het wel dat deze er dan strak inzit. De Eddy is normaal te groot voor in een bidonhouder. Dat is jammer want het is mijn favoriete drinkfles.

Mocht je de Flow Cage Side Load willen bestellen voor in een Quest voor montage op de rechter wielkast, bestel dan de uitvoering ‘links’, die heeft dan de opening richting het stoeltje. Ze zijn namelijk ook te krijgen met de opening naar rechts.

Vezelversterkte kunststof
Het materiaal van deze bidonhouder is volgens de site “duurzaam micro composite maxtrix materiaal”, wat zoiets betekent als dat de bidonhouder van een vezelversterkte kunstof is gemaakt. De houder zou hiermee “lichtgewicht en sterk” zijn. Ik moet altijd een beetje lachen om dit soort teksten van de marketingafdeling.

Na demontage blijkt dat de Zéfal bidonhouder Alu Plast 124, die Velomobiel.nl standaard monteert, ook heel licht is. Deze is gemaakt van aluminium en technopolymeer. Technopolymeer is helemaal een inhoudsloze term, het kan slaan op elk soort plastic dat metaal heeft vervangen.

bidons-zefal-lezyne

Links de origineel meegeleverde bidonhouder van Zéfal, rechts de nieuwe van Lezyne

Montage Quest XS
De bidonhouder zit bij een Quest (XS) door de wielkast heen geschroefd met twee M8 inbusbouten, moeren en carrosserieringen. Bij een Quest XS is het mogelijk voor iemand met mijn spanwijdte (1,76 m) een sleutel op de moer te houden terwijl je met een inbussleutel de bout losdraait in de kuip. Je kin ligt dan op de kuiprand en zo gaat het net.

bidon-moeren

Moeren in de wielkast waarmee de bidonhouder is vastgezet.

Montage Quest
Bij de Quest lukte mij deze werkwijze niet, de romp is namelijk een stuk hoger. Als je in je eentje bent en je bent niet lang genoeg kan je het als volgt oplossen: sleutel op de moer vastplakken met duct tape, in zo’n positie dat de sleutel zichzelf vastzet tegen het carbon als je aan de binnenkant de bout vast- of losdraait.

wrench-tape

Sleutel vastgezet in de wielkast

Eindresultaat is hopelijk wat minder gerammel van de drinkflessen.

bidon-lezyne-zwart-wit-links

Eindresultaat in Dave’s Quest (links) en de Quest XS (rechts)

8 Reacties op “Bidonhouders vervangen tegen rammelen

  1. ‘T eerste wat ik aan mijn toen nog nieuwe Strada gedaan heb is die bidonhouder eruitgesloopt. 95% van de ritjes die ik maak zijn woon-werk en dan loop je niet snel een vochttekort op ;-). Later heb ik een velomobieltas rechts aangeschaft en daar zit een heel ruim bovenvak op waar een drinkfles in past. Da’s dus ook een oplossing.

      • Ik heb het ook vrijwel direct eruit gehaald zodat er meer nuttige bagageruimte aan weerszijden is. Een Quest is een ruim voertuig, geen racefiets, waarom heb ik een bidon nodig ipv een bronwaterflesje uit de supermarkt lol ??

    • Zelf heb ik een aangepaste rechter velomobieltas, zonder bidonhouder. In plaats daarvan heb ik een lusje op de tas om de drinkslang van m’n camelback aan vast te maken (ja, met trekkoord). Ik merkte dat ik uit een bidon toch niet drink tijdens het rijden, dus die kan ik net zo goed thuis laten.

  2. Ik heb ook een velomobieltas rechts met rammelloze bidonhouder. De lange Laken thermofles wil nog wel eens een stukje zijwaarts vallen, daarom heb ik er een sok omgedaan voor opvulling. Een bidon kan ik goed schoonmaken, bij een Camelbag of iets dergelijks heb ik mijn twijfels over de drinkslang, zeker als je daar sportdrank gebruikt.

  3. Ik heb nog eens gekeken maar ik denk dat er in een Quest XS geen ruimte is voor een rechter velomobieltas met bidon. Dan zit 1) de bidon in de weg van de GPS op de houder op de wielkast en 2) mijn onderarm richting stuur zit in de weg van de bidon. Als iemand op een Treffen zo’n tas heeft, zou ik het graag eens uitproberen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s