Ontdekking: het mooiste stukje Nederland

Deze wandeling zou iedereen eens moeten maken in zijn leven: de NS-wandeling Mookerheide van Cuijk via Groesbeek naar Nijmegen. Ik heb het mooiste stukje Nederland ontdekt.

Nu dachten wij toch wel het meeste van Nederland gezien te hebben: met de fiets, open ligfiets en velomobiel, zeilboot, zeekajak en rugzak en duikend hebben we kriskras door Nederland gereisd. We fietsten langs de gehele kust van Sluis naar Bad Nieuweschans en kriskras door Nederland van Texel tot Maastricht. Boven water hebben we de Friese en Zeeuwse wateren, staande-mastroute en Noorzee bevaren met de kajak en zeilboot. Maar het mooiste stukje Nederland hebben we daarbij altijd weten te missen en dat blijkt dus tussen Cuijk en Nijmegen te liggen, zo ontdekten wij dankzij de tweedaagse NS-wandeling Mookerheide (twee keer 16 kilometer).

Zonnig
We treffen het met het weer. ’s Nachts vriest het maar overdag schijnt de zon. Het is wat heiig maar toch is het zicht goed. De maximum temperatuur overdag is 6 graden en de ijskoude wind uit NNO is stevig, windkracht 5. Zolang we doorstappen is een wollen t-shirt met lange mouwen en een lichtgewicht donsjasje warm genoeg mits aangevuld met muts, handschoenen en sjaal. M’n wollen Buff ruil ik al snel om voor de neckwarmer met Windstopper en het zou ook lekkerder zijn geweest als m’n muts winddicht was geweest. Het lichaam geeft twee verschillende signalen tegelijkertijd: het is koud, kleed je warmer maar door het stevig doorstappen wil je tegelijkertijd dingen uittrekken.

De wandeltocht begint op het station van Cuijk. De route door Cuijk is kort en dat is prettig. Al snel zijn we bij de kerk en via de daar achter liggende kade en lopen we langs de Maas naar het veer. Terwijl we wachten tot de pont aan onze oever komt, zien we in de verte de beboste Nijmeegse stuwwal liggen, waar onze route naar toe loopt.

Onverharde paden
De hele dag komen we tientallen MTB’ers tegen, een sport die toch wat minder populair is in ons vlakke thuisland (de Flevopolder). De wandeling loopt tot Groesbeek, waar ons overnachtingsadres is, grotendeels over onverharde paden. Echt bijzonder dat dit nog bestaat in Nederland. Over kronkelige zandpaden lopen we eerst over de Mookerheide, waar prachtige vergezichten zijn. De wandeling volgt onder andere een deel van het LAW Pieterpad, het Grote Rivierenpad en Streekpad Nijmegen.

Bij de Sint-Jansberg loopt links van ons een heldere beek terwijl aan onze andere hand in de diepte een moerasbos ligt met indrukwekkend grote bomen. Door een gletchertong in de ijstijd zijn hier grote hoogteverschillen ontstaan (voor Flevolandse begrippen). Geologen kunnen hier helemaal los gaan op stenen van 500 miljoen jaar oud.

We passeren diverse historische punten van Operatie Market Garden, die in 1944 de bevrijding van zuidelijk Nederland inluidde. Er staan informatieborden, er is een Airbornepad en we zien een niet zo waarheidsgetrouw skelet van een glider,  dat een prachtig klimrek voor kinderen vormt. Echter staat er een bordje op: dit is een monument, geen klimrek. Dat is zoiets als een kind een ijsje voorzetten met een bordje ernaast: dit mag je niet eten. In Groesbeek staan ook borden met historische foto’s van de bevrijding en in de buurt liggen het Bevrijdingsmuseum en de Canadese begraafplaats. De hele tocht is prachtig. Schitterende natuur en ook nog cultuur. We slapen in het wat verouderde en viezige (een van de vorige gasten heeft frisdrank laten omvallen op het plakkende nachtkastje) hotel De Oude Molen waar de keuken dienst doet als rookhol voor het – overigens zeer vriendelijke – personeel. Een ander echtpaar dat hier overnacht loopt het Pieterpad van Pieterburen naar de St. Pietersberg.

Replica van glider waarmee airborne troepen werden afgezet. Ze stortten vaak neer.

Replica van glider waarmee airborne troepen werden afgezet. Ze stortten vaak neer.

IMG_1132

Hotel de Oude Molen

Op de tweede dag passeren we de Duivelsberg, komen we langs Berg En Dal, Ubbergen en Hunnerberg. Veel verwijzingen dus naar bergen. Het pad gaat vaak omhoog en omlaag, zo kunnen we goed trainen voor onze wandelvakantie. Het landschap doet on-Nederlands aan, we zitten hier dan ook dicht bij de Duitse grens. De Duivelsberg lag tot 1949 op Duits grondgebied. Er zijn prachtige doorkijkjes over de Ooijpolder naar de Waal.

Nijmegen
De reis eindigt de tweede dag bij station Nijmegen. De route door de stad voert ons langs de middeleeuwse omwalling en de Valkhof, een heuvel aan de Waal met daarop onder andere de Barbarossa-ruïne. Via het Kronenburgerpark met een middeleeuwse kruittoren komen we uiteindelijk bij het station.

Gebruikte materialen

 Dave Belle
Ayacucho Atlas donsjas waterproofed Ayacucho Atlas donsjas met capuchon
Quechua wollen shirt met lange mouwen Icebreaker T-shirt 150 lange mouwen
FjällRaven G1000 broek H&M outdoor broek
Lowa Innox GTX Mid schoenen idem
Smartwool sokken Falke TK 5 Wool
Osprey Manta 28 rugzak Lowe Alpine Air Zone 35
Camelback 2 liter Osprey Hydraulics 3 liter waterzak
Wollen Buff Buff neckwarmer Windstopper
Buff-beanie van wol Polar Buff als muts
Icebreaker Sierra merino handschoenen idem

9 Reacties op “Ontdekking: het mooiste stukje Nederland

 1. Hoi Dave, Belle,

  Volledig met je eens, een prachtig stukje Nederland, maar loop bijvoorbeeld ook eens over het wad, geen rood witte paaltjes, maar prachtig wandelen. Een aanrader iets dichter bij jullie, het Utrechtpad, geel-rood gemarkeerd. Er zijn heel veel andere mooiste stukjes van Nederland.

  Groeten, Wilco

   • Beste Koen, ik ken de omgeving goed, o.a. Pieterpad, NS wandeling en ook op de fiets. Het is er prachtig, met helder weer uitzicht op Hoog Elten… Plasmolen, het dal naast de St Jansberg etc. Niets op af te dingen, wat ik bedoel te zeggen is dat er in ons kikkerlandje heel veel mooie plaatsen zijn, De Meinweg, De Archemerberg, De Waddeneilanden, De Oostvaardesplassen, en inderdaad, het Rijk van Nijmegen met de Duivelsberg, Groesbeek, het aangeharkte Reichswald, het pontje van Cuijk over de Maas met prachtig zicht op de opdoemende heuvels. Ik kom er graag …

    Groeten, Wilco

 2. Hoi Belle,

  Leuk verslag en mooie foto’s.
  Zo zie je maar dat Nederland nog verrassende plekjes heeft.

  Het nieuwe uiterlijk van je site ziet er strak uit.
  Alleen heeft mijn Macbook nu problemen met het vertonen van sommige foto’s als ik ze aanklikt om te vergroten.

  • Ja dat laatste ondervinden wij ook problemen mee. Ik hoop dat het niets te maken heeft met het nieuwe theme maar dat er toevallig storing is bij WordPress. Moest het stuk twee keer plaatsen. Ik hou het in de gaten en als het niet beter wordt pas ik het aan.

 3. Ik ben niet zo’n wandelaar, maar ook als fietser (velomobiel, mtb, racefiets) vind ik dit een van de mooiste plekken van Nederland. Ik heb het geluk er te wonen, zal niet snel gaan verhuizen!
  Voor racefietsers: mijn toerfietsclub organiseert een fantastische tocht in dit gebied: de honderduizend klimrit, 100km, 1000 hoogtemeters.
  zie http://www.pedaleurs.nl/?page_id=93
  Mijn Quest laat ik die dag graag in de garage staan!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s