Wandelen van Hoofddorp naar Haarlem over de Geniedijk

Regen? Check! Guur en grijs? Ja! Muggen en knutjes? Eh, nee nog niet. Bijna perfecte omstandigheden dus om te trainen voor een Schotse wandelvakantie en dus trokken wij er vandaag op uit. Donsjack en regenjas aan, rugzak op en gaan.

Eerst met de trein naar Hoofddorp, waar onze NS-wandeling van 18 kilometer begint. Van Wandelnet hebben we weer de GPS-route gedownload en dat is geen overbodigheid. Het aantal rood-gele en vanaf Vijfhuizen geel-blauwe markeringen langs de route zijn dungezaaid.

Modderig
Het eerste stuk is over de Geniedijk Haarlemmermeer. Helaas is Hoofddorp niet echt pittoresk en wordt de Geniedijk steeds doorsneden door dwarswegen waardoor wij steeds de dijk op en af moeten glibberen en glijden want het is zeer modderig. “Ik heb gewoon geen profiel meer onder m’n schoenen” merkt Dave op, omdat het profiel vol zit met modder. Voor de zekerheid heb ik om die reden m’n bergstokken mee, maar voordat ik die los heb van mijn rugzak staat Dave al boven op de dijk me uit te lachen.

De Geniedijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, net als het Fort bij Hoofddorp. Het is een UNESCO Werelderfgoed en bij het fort bij Vijfhuizen zien we dan ook zo’n geel kader staan van National Geographic. Even poseren en ik kan zo op de cover van het volgende nummer. Het is apart dat er zo’n dijk dwars door Hoofddorp loopt maar lelijke bebouwing langs de dijk maken dit het minste onderdeel van de route.

Touwbrug
Als we Hoofddorp uit zijn zitten we in de uitgestrekte weilanden. We houden pauze op een bankje bij de Plesmanhoek in Spaarnwoude. Er is een touwbrug en er staan wat speeltoestellen verloren in een weiland. Op de achtergrond zien we vliegtuigen opstijgen van de Polderbaan. Niet echt gezellig hier maar er is een bankje. Dat het landschap hier wat rechttoe-rechtaan is, heeft een reden. Omdat er te weinig mankracht was is het landschap machinaal gevormd. Dat hier ooit een Floriadeterrein was, daaraan herinnert alleen een vreemd gebouw aan met een grote overkapping en een heuvel, Spottershill,  met een kunstwerk erop langs de N205. De heuvel heeft dezelfde afmetingen als de piramide van Cheops. Maar liefst 40.000 vrachtwagens grond waren nodig voor de aanleg.

In Vijfhuizen lopen we langs de Meerwijkplas en krijgt de wandeling een ander karakter. We passeren wat molens onderweg en veel woonboten. We lopen dan niet langer over de Geniedijk. Het beloofde zonnetje blijft uit. Het blijft grijs en er valt af en toe wat lichte regen bij zeven graden.

Woonboten
Het leukste stuk is een smal paadje, het Jaagpad, dat de Zuider Buiten Spaarne volgt. We lopen langs een haventje, woonboten en tuinhuisjes over een smal asfalt paadje. We zien sneeuwklokjes in de berm. Zo lopen we Haarlem binnen, langs de prachtige huizen aan het water.

“Wauw, wat een mooi historisch straatje” roept Dave, als we afslaan naar Groot Heiligland. We lopen langs diverse musea en hofjes naar de Grote St. Bavokerk, steken de Grote Markt schuin over en lopen dan het laatste stuk door een winkelstraat naar station Haarlem. Met twee pauzes voor onze bammetjes en meegebrachte koffie (op maandag is alle horeca langs de route gesloten) hebben we er vijf uur over gedaan en kunnen we nog net voor dalurentarief inchecken en weer naar huis.

4 Reacties op “Wandelen van Hoofddorp naar Haarlem over de Geniedijk

    • Aaah, hadden we dat geweten hadden we een fruitmandje voor Tante Lies mee kunnen nemen. Met veel bananen en citroenen voor het geel.

        • Maar ik ben meestal wel thuis op maandag en woon bijna tegen fort Vijfhuizen aan de Ringdijk. Nog een gemiste kans dus ;-) Gisteren trouwens de geniedijk met de Strada afgefietst om even wat bij Erwin te droppen. Best handig fietspad met weinig oponthoud/kruisingen. Alleen af en toe een wildrooster dat wat te diep in de weg ligt.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s