BikeMotion/Fiets en Wandelbeurs 2019: wat is er nieuw?

Dit jaar bezochten we de gecombineerde beurzen BikeMotion en de Fiets en Wandelbeurs in een dag. Van alles wat daar te ontdekken valt, vielen deze dingen ons op.

Als we het station in Utrecht uitlopen, lopen we mee in een grote stroom mensen, allen op weg naar de Jaarbeurshal voor de beurzen die daar dit weekend worden gehouden: BikeMotion, Fiets en Wandelbeurs en de e-Bike Experience. Wij bezochten dit jaar alleen de eerste twee beurzen. Buiten is er niets te zien welke beurs er op dit moment gehouden wordt, vorig jaar was dat anders. Het doet wat sober aan.

Het eerste wat we doen op de beurs: koffie. Op de koffietafel stond een fiets

Wegwijzers op de beurs

Opvallend is dat het publiek op BikeMotion een stuk jonger is dan dat van de Fiets en Wandelbeurs. Wellicht komt dat, omdat de meeste informatie op de Fiets en Wandelbeurs, online gevonden kan worden. Het grootste deel van deze beurs bestaat uit vertegenwoordigers van regio’s die je willen overladen met folders maar je weinig details kunnen geven over fietsmogelijkheden. Gelukkig stond Ecktiv er ook met een stand, daar kan je ook inspiratie opdoen en het scheelt een hoop papierverspilling.

Deze mevrouw had een creatieve manier bedacht om de foldertjes mee te nemen

Fiets en Wandelbeurs

Op de Fiets en Wandelbeurs vonden we weinig vernieuwing. De tentjes van vereniging De Rugzaklopers stonden er weer, wel had dit keer de offroad-groep van de Wereldfietser een eigen stand. Net als vorig jaar stands van Decathlon, Exped met de gekoelde bank om hun matten te testen, Zwerfkei, De Vakantiefietser, Ortlieb, Verta-fit met vlakbandsloten: we zagen hier weinig nieuws.

Stand van de Offroad-groep van de Wereldfietser

Het Ligfietsplein, direct naast de testbaan, werd goed bezocht. De ligfiets kan net als de e-bike verlichting geven bij lichamelijke klachten en dit spreekt het overwegend 60-plus publiek van de Fiets en Wandelbeurs wel aan. Er stonden in een professioneel ogende stand allerlei ligfietsen tentoongesteld, in allerle uitvoeringen, met Pinion Drive’s, e-ondersteuning of in enduro-uitvoering. Er stond een QuattroVelo, Hase Pino en heel veel trikes van HP Velotechnik.

Veel bezoekers op professioneel aangekleed ligfietsplein

HP Velotechnik met Pinion schakelsysteem

Thule had een interessante drager die zowel boven het voorwiel als achterwiel gemonteerd kan worden met behulp van klemmen. Dit Thule Tour Rack kan maximaal 22 kilo dragen.

Thule Tour Rack

Ook innovatief: een zonnebril waarvan je nooit meer de glazen schoon hoeft te maken: The Brow. Lijkt ons meer geschikt voor wandelen dan fietsen.

The brow: alternatief voor zonnebril

Santos had wat nieuws te melden: zij gaan hun e-bikes in de toekomst uitrusten met de Pendix eDrive. Dit systeem is uitgebreid getest door blogger Michiel van het (zeer informatieve) blog Sint Christophorus. In principe kan elke normale fiets hiermee omgebouwd worden tot e-bike, zolang de trapas een geschikte breedte en schroefdraad heeft.

Pendix e-ondersteuning op fiets van Santos

Ik had een gezellige ontmoeting met Michiel van het blog Sint Christophorus. Hij herkende me van foto’s (handig om dus af en toe een foto van jezelf op je blog te zetten) en sprak me aan. We hebben gezellig staan kletsen. Voor de rest zijn we niet heel veel bekenden tegengekomen op de beurs. Enkele leden van De Rugzaklopers, de NVHPV en De Wereldfietser die we kennen van weekenden.

Bloggers Michiel van Sint Christophorus en Belle

Het Vlaamse fietsduo Ingrid en Nicole waren er ook weer. Met hun onlangs verschenen boek ‘In de ban van Dzjengis Khan’. Het was wel een avontuur om ze te vinden want ze stonden in een andere zaal dan in de beursfolder was vermeld. In september gaan ze weer op wereldreis. Nicole vertelde dat ze weer met meerdere voertuigen op pad gaan en fluisterde dat waarschijnlijk een deel van de reis ook op een Santos met beltdrive gemaakt gaat worden. Zij hebben op hun vorige reis namelijk grote problemen ondervonden bij -35ºC met fietskettingen en de fabrikant beweert dat de beltdrive daar tegen kan, dus dat gaan ze testen. Wat ze helemaal zien zitten is de vrolijke kleurenkeuze bij Santos, want zwarte of grijze fietsen, die vinden ze maar saai.

Ingrid en Nicole verkopen hun boeken

Op de stand van Technolyt, importeur van vele outdoormerken waaronder Sea To Summit en Buff, zag ik dat mijn favoriete Buff ThermoNet in nieuwe kleuren verkrijgbaar is. Mooi dat deze lijn in de collectie blijft. Verder hing er op de stand de nieuw voor dit jaar uitgebrachte Ether Light XT Insultated-slaapmat van Sea To Summit. Dit is een lichte air sprung matras, in de maat regular weegt deze slechts 425 gram. De mat is dikker dan de vorige modellen en is daardoor speciaal geschikt voor mensen die op hun zij slapen. In een volgende blogpost meer over deze mat, want ik had deze al voor de beurs besteld.

Sea To Summit slaapmat Ether Light XT Insulated

Er was een groeiend aantal autogerelateerde zaken op de beurs te vinden zoals daktenten, campers van Volkswagen en vouwcaravans. Een beetje jammer. Daar zijn andere beurzen voor. Verder vonden we in het ‘vage circuit’ twee jaar geleden nog superhandige nanodoekjes om je bril mee schoon te maken. Dit jaar was er een man met een soort klittenband-pleisters*. Ideaal spul om een verband mee aan te leggen. Geen klemmetje meer nodig. Waterproof. Pleisters zonder lijm zijn ook handig voor mensen die allergisch voor lijm zijn. De proefpleister bleef de hele dag zitten tot we ‘m zelf verwijderde. Handig spul voor in een outdoor EHBO-kit. Gelukkig namen we twee rolletjes mee, want de website blijkt nog niet actief.

Pleisters zonder plaksel in diverse maten en kleuren

Lezing bikepacking

Door ons korte bezoek van een dag hadden we weinig tijd voor lezingen. We bezochten er maar één, die van Chris van der Kaap over bikepacking. Chris werkt bij de winkel De Vakantiefietser in Amsterdam. Als oud-profwielrenner trekt hem in bikepacking vooral de meerdaagse ultra-endurance wedstrijden. Waarbij je zo snel mogelijk een route probeert af te leggen, onder andere door zo kort mogelijk te slapen en snel kamp maakt met een bivakzak. Vooral de Highland 550 in Schotland was hem erg tegengevallen. Hij heeft de helft van deze 900 kilometer lange tocht zijn fiets moeten duwen, verder waren er zo’n honderdvijftig wildhekken waar de fiets overheen getild moest worden. Hij is gediskwalificeerd voor deze wedstrijd omdat hij van de route is afgeweken. Dit kwam omdat zijn GPS steeds uitviel. Deze probeerde hij te laden via een naafdynamo, maar door de invoer van de draad kwam er water in het apparaat. Nu was hij heel blij met zijn Etrex 30x op batterijen, hoewel het wel een traag apparaat is.

Chris van der Kaap en zijn huidige favoriete fiets voor bikepacking

Veel mooie foto’s van zijn tochten heeft hij niet. Chris legde uit waarom hij niet fotografeerde. Hij gaf daar meerdere redenen voor maar het komt erop neer dat hij zich volledig op het fietsen wil richten. Hij legde verder wat technische zaken uit over de bikepackingfiets. Dat brede velgen een band stabiel maken. Hij houdt van naven van Onyx omdat die heel stil zijn. Hij had gereedschap in zijn handvatten zitten om zijn tubeless banden te repareren. Hij had meer handige dingen, zoals een thermoplastische Tubolito binnenband, die heel klein oprolt. Hij was heel blij met zijn dropper zadelpen. Hij wilde een sterke fiets, dus geen carbon meer.

Bikepackingtassen
De lezing ging verder over verschillende wedstrijden die er zijn, het opzoeken van de eenzaamheid waar hij nu een boek over schrijft, het gebruik van een naafdynamo voor autonomie en verder had Chris veel aandacht voor bikepackingtassen. Zijn favoriete zijn bikepackingtassen van Revelate. Verder draagt hij een rugzak alleen bestemd voor water. De indeling van de rest van zijn tassen: slaapzak, mat en bivakzak in de stuurrol en kleding in de vacuüm te zuigen zadeltas. Chris gebruikt geen of een kleine framebag, afhankelijk van het soort tocht. Al met al een interessant verhaal dat op verschillende aspecten inging van het bikepacken.

Overal op de beurs zie je fietsen met bikepacking tassen

BikeMotion

Op BikeMotion konden we zelf uitproberen hoe goed het draadloze schakelsysteem eTap van SRAM werkte. Op deze beurs zijn heel veel fietsen, fietsaccesoires en fietsonderdelen te vinden voor wielrenners en mountainbikers. Smeermiddelen, kledingmerken, fietsbanden; het is er te vinden. Verder te zien: het mountainbikemuseum, een testparcours voor mountainbikes, Tacx met software waarmee je binnen kunt doen alsof je buiten fietst (tip: je kan ook buiten fietsen), reepjes en gelletjes van Powerbar en het vegan merk Chimpanzee, dat ons een gelletje met chocoladesmaak meegaf en de tip die op een banaan te smeren.

Testparcours voor mountainbikes

Een wand met wielershirts

Op de stand van Abus zagen we eindelijk eens wat nieuwere modellen speed pedelec helmen, inclusief vizier. Misschien al wat langer op de markt maar de mooiste uitvinding hier vonden we de mogelijkheid om meerdere sloten met dezelfde sleutel te kunnen bestellen. Dus je kan een ringslot, beugelslot of vouwslot bestellen, die allemaal met dezelfde sleutel openen. Ze noemen het ‘gelijksluitend YourPlus‘. Kijk, dat is nu handig. Voor volgend jaar staat een slot op stapel dat opent met je mobiele telefoon.

Nieuwe speed pedelec-helmen bij Abus

Een textiel slot van Tex-Lock dat vonden we er goed uitzien. De fabrikant is nog bezig het slot gekeurd te krijgen maar fietsverzekeraar ENRA zou volgens eigen zeggen het slot al accepteren. Eindelijk een fietsketting die niet je lak beschadigd en overal makkelijk omheen te vouwen is. Niet superlicht (o.a. 1510 gram in de maat 120 centimeter) maar wel een interessante vernieuwing.

Slot gemaakt van textielen

Ook opvallend: het Schwalbe Airless System, een fietsbandsysteem zonder lucht. Iets dergelijks maar dan om in tubeless banden te doen is Pepi’s Tire Noodle. Hiermee bescherm je velgen tegen snakebites en kan je ook doorrijden met een lekke band. Dit systeem was er al voor racefietsen, nu zijn ze er ook voor mountainbikes.

Schwalbe Airless System, fietsband zonder lucht

Pepi’s Tire Noodles voor racefietsen

We bezochten deze beurzen op vrijdag, omdat BikeMotion dan het langste open is, van 10.00 tot 21.00 uur. Op zaterdag en zondag sluit de beurs om 17.00 uur. Dus de handigste volgorde op vrijdag is: eerst de Fiets en Wandelbeurs en daarna BikeMotion. Omdat we alle standjes met folders van regio’s dit jaar niet hebben bezocht, alleen de paar stands van Engeland en USA (kon Dave even in zijn moerstaal kletsen), kwamen we met onze tijd uit. Met beurse voeten van het beurzen liepen we weer naar de trein. Hadden we nu toch maar dat uurtje zitten bij de lezing ‘Natuurlijk lopen’ van Mirjam Melai meegepakt.

De klittenbandpleister houdt goed

*) Reactie van Marloes via MeWe.com: “Die pleisters kun je bij elke dierenarts kopen. Soms alleen de bredere soorten, maar je kunt ze heel makkelijk ook in de lengte knippen. Vraag naar Petflex of VetRap dan weten ze wel wat je bedoelt. Er zijn inmiddels veel klonen in de markt maar het wordt al tientallen jaren gebruikt.” Niet echt iets nieuws onder de zon dus, behalve misschien een uitbreiding van mogelijke toepassingen in outdoor.

Een Reactie op “BikeMotion/Fiets en Wandelbeurs 2019: wat is er nieuw?

  1. Ik heb die Thule bagagedrager in 2013 al eens getest. Was destijds best innovatief, maar ik zou ‘m nu niet zo snel meer kopen. Een gewone bagagedrager met vier klembandjes monteren werkt net zo goed, is vaak stabieler en goedkoper. Nog beter: bikepacking tassen!

    Zie: http://www.sintchristophorus.nl/test-thule-pack-n-pedal-bagagedrager/

    De Nieuw Zeelandse bedenker van die bagagedrager heeft de boel aan Thule verkocht en is verder gegaan met iets veel mooiers.

    Zie: http://www.sintchristophorus.nl/aeroe-modulair-bikepacking-systeem/

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s