Nieuwe ultralichte tent van Dyneema

We slapen vanavond voor het eerst in onze nieuwe tent, die we nog niet eerder hebben opgezet. Als we aankomen op het natuurkampeerterrein staat de zon al aardig laag. Nog een beetje daglicht is wel zo handig als je een tent voor het eerst opzet. Gelukkig staat de Triplex van Zpacks in een ommedraai.

Je zet de Triplex op met twee wandelstokken, afgesteld op 122 centimeter lengte of, als je fietser bent, bestel je er twee carbon stokken erbij. Het helpt bij de eerste keer zelf opzetten, dat we meerdere YouTube-filmpjes gezien te hebben waarin mensen deze tent, of de tweepersoons versie, de Multiplex, opzetten.

De Triplex van Zpacks is een driepersoons tent, hoewel je dat met een korrel zout moet nemen. Ik zou het 2,5 persoons noemen, dus twee personen hebben een klein strookje voor wat spulletjes naast de slaapmat. Met twee large slaapmatten van 64 centimeter op het breedste punt is de tent zo goed als vol. De meeste van onze spullen staan buiten in de waterdichte tassen onder de stormflapjes bij het voeteneinde. De Multiplex is waarschijnlijk net leuk voor een solokampeerder die nog wat spullen in de binnentent wil hebben liggen.

De nieuwe tent heeft wel wat weg van een tarp. Weliswaar heeft de Multiplex een kuipzeil, ben je beschermd tegen insecten dankzij muskietengaas en kan je jezelf tegen de elementen beschermen met stormflapjes. Het is de bedoeling dat deze stormflapjes alleen gesloten worden als het regent en waait. De tent heeft wel wat weg van onze vorige tent, een Sierra Designs Flash 3, met twee zijdeuren en een binnentent gaas. De Multiplex is een enkeldaks tent, gemaakt van Dyneema. Deze avond waait de win door de tent en er wordt vorst verwacht. We houden slechts één flapje open vanwege de kou.

Ventileren met één tentflap open

‘s ochtends blijkt van wat een geweldig doek onze nieuwe tent gemaakt is. Dyneema neemt geen vocht op, dus de tent is op een paar drupjes condens na, kurkdroog. Zodra je dit wegveegt is de tent droog. Mocht condens al gaan druppelen, dan druppelt het via het doek in een goot van muskietengaas naar buiten. Omdat Dyneema geen vocht opneemt, zal het doek nooit uitrekken en de tent nooit slap komen te staan. Verder hoeft Dyneema niet gecoat te worden, dus de coating kan niet slijten. Voor de zekerheid hadden we op deze koude nacht nog een extra dikke isolatiemat meegenomen maar de dunne reddingsdeken was genoeg om ons warm te houden bij lichte vorst. Wellicht heeft het ook al geholpen dat het grondzeil van de tent zilverachtig van kleur is en is misschien zo’n reddingsdeken overbodig.

Zonsopgang met condensdruppel

Het ontwerp van de Multiplex lijkt op het eerste oog heel eenvoudig: een A-lijn tent met twee stokken. Maar hoe de stormflapjes over elkaar vouwen, dat lijkt wel origami. En dan de hangende vloer. Die hangt met gaas aan het tentdak. Druppels die eventueel door condens ontstaan, rollen via dit gaas naar buiten, zodat ze niet op het kuipzeil terecht komen.

Bij hoofd- en voeteneind zit het dak met gaas vast aan het grondzeil

De Zpacks Triplex tent weegt op onze weegschaal 949 gram compleet met 12 DAC-haringen, scheerlijnen, stokken, het haringenzakje, het stokkenzakje en de zak voor de tent zelf. Zonder de haringen weegt de tent 801 gram. We hebben gekozen voor de meest natuurlijke kleur camo, waardoor het lijkt alsof je onder een bladerdak wakker wordt. Dit is ook de kleur die iets zwaarder is en de meeste privacy geeft, de andere kleuren (onder andere effen dennengroen en blauw) hebben een meer doorschijnend doek en zijn lichter.

Met een nokhoogte van 1,22 m genoeg zitruimte

Als er één punt van kritiek te bedenken is, is het deze: het kuipzeil hangt ook aan de boogvormige ultradunne ritsjes die aan beide kanten de ingang vormen. Als je teveel spullen naast je bed legt, dan merk je met het sluiten van de rits bovenin dat dit gewicht aan de rits hangt. Daar moet je dus mee uitkijken. Het is dus beter om genoegen te nemen met een smallere mat of de spullen alleen bij je voeten te leggen. Een taps toelopende slaapmat is daarvoor handig.

Waterdichte fietstassen kunnen onder de flap gestald worden

Alleen een echte tarp of cowboy-stijl kamperen kan een groter buitengevoel opleveren. Wij slapen in deze tent echter droog en muggenvrij. We zien de zon door het doek opkomen. Door de camoprint met takjes en blaadjes, verstoort de tent minder de natuur en hebben wij het idee onder een bladerdak wakker te worden. Naar onze mening de prijs en de bijbehorende importkosten (EUR 264,29) meer dan waard. Uiteraard gaan we deze tent nog uitgebreid testen, dit is een eerste indruk. Voor meer informatie, zie de site van Zpacks.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s