DIY: Houder reservespaken in zadelpen

Je wilt niet dat je reservespaken buigen en je hebt ze – als het meezit – niet dagelijks nodig, dus een goede plek om ze in mee te nemen is de zadelpen van je fiets. Van een klein verfrolletje is de ideale afsluiter te maken voor je zadelpen met plaats voor circa vier spaken.

Zadelpen met spakenhouder, hier met Camelbak rietje

In een verfrolletje zit een soort grijpmechanisme dat de spaken goed vasthoudt. Het is een rolletje voor een verfrolhouder die er aan één kant in gaat, in de vorm van een sierlijke L. Om de spaken extra samen te houden aan de bovenkant, waar ze uitsteken, kan je een rietje voor een Camelbak-fles gebruiken of een stukje aquariumslang. Dit voorkomt eventueel gerammel.

Met een aan de verfrol bevestigd touwtje, is het verfrolletje weer makkelijk uit de zadelpen te trekken. Het geheel doet wat denken aan een tampon.

Benodigdheden

  • Schaar – om touw af te knippen;
  • Touw– niet te dik; ik gebruikte 1,5 mm Ø nylon draad met 5 kg treksterkte;
  • Aansteker – om uiteinden touw te smelten;
  • Spaken;
  • Verfrolletje;
  • Camelbak Eddy-rietje of stukje aquariumslang;
  • Plakband – om met behulp van een spaak touw door het verfrolletje te voeren.

Materialen benodigd om de spakenhouder te maken

De houder werd gemaakt van materialen die nog in huis voorradig waren. Ik denk dat deze rolletjes zo’n 18 jaar oud zijn, maar soortgelijke verfrolletjes van 10 centimeter worden nog altijd verkocht. Waarschijnlijk is een verfrol van 5 centimeter breedte net zo handig. Bij een set met nieuwe siliconen mondstukken zit vaak ook een extra rietje voor een Camelbak Eddy-fles. Je kan ook het extra brede rietje bewaren dat je bij een milkshake krijgt (het is goed weer voor een milkshake).

Spakenhouder met Camelbak Eddy-rietje

Aquariumslang is te koop bij een dierenwinkel en korte stukjes hiervan zijn erg handig om de punt van een nagelschaartje of pincet in te doen zodat die niet door je toilettas kunnen steken. Vandaar dat ik nog een stukje in huis had liggen.

Gevonden in de schuur toen ik op zoek was naar een verfkrabber

Aan de andere kant van waar de verfrolhouder in gaat zit een klein gaatje. Ik voerde de lijn door met behulp van een spaak. Met een plakbandje over de top plakte ik het koord vast aan een spaak.

Koord doorvoeren met behulp van plakband en spaak

Eenmaal door de rol trek je de spaak makkelijk uit het stukje transparante tape. Het touwtje knoop je met een simpele dubbele overhandse knoop, te beginnen bij de twee uiteinden (in tegenstelling tot de tekening). De dikke knoop voorkomt dat de uiteinden in het rolletje kunnen gaan zitten. De knoop komt aan de onderkant, de opening voor de verfrolhouder bovenaan.

Dubbele overhandse knoop

Voor 650B-banden is het rolletje van 10 centimeter niet te lang, wellicht dat je voor een 28 inch wiel of 29er beter een rolletje van 5 centimeter kunt gebruiken omdat je spaken dan langer zijn. De beschikbare lengte is niet afhankelijk van op welke hoogte je je zadel afstelt.

Lengte van verfroller en spaken ten opzichte van zadelbuis, hier met aquariumslang

Voorheen nam ik de spaken mee in een plastic spakenzakje en dichtte ik de zadelpen af met een stukje schuimplastic, wat gebruikt was als verpakkingsmateriaal. Hiervoor kan je ook een stukje synthetische spons gebruiken.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s