Nieuw lichtgewicht hoofdlampje

Ik wilde iets klussen aan de fiets en het was te donker. Mijn hoofdlamp kon ik niet vinden. Dat was waar ook, ik heb ‘m waarschijnlijk ge-Marie-Kondo‘d. Eigenlijk vind ik hoofdlampen ondingen, ze zakken af op je voorhoofd, je verblindt er vaak iemand mee omdat je geneigd bent mensen aan te kijken als je antwoord geeft.

Gelukkig had Dave de zijne nog wel, want die had ik hem ooit cadeau gegeven voor zijn verjaardag en daarom was deze hoofdlamp een reis naar de kringloopwinkel bespaard gebleven. Tijdens het klussen bleek zo’n hoofdlamp toch wel handig. Een licht waar je kijkt terwijl je beiden handen vrij hebt.

Rechts de Black Diamond Storm hoofdlamp

Onze Black Diamond Storm hoofdlamp is zwaar. Hij zit als een blok op je voorhoofd, er gaan vier AAA-batterijen in en de bediening is werkelijk verschrikkelijk want met één knop. Dus wat was het ook alweer om wit licht te krijgen? Eén klik gaf me niet het gewenste resultaat. Dubbel klikken dan? Ook niet. Lang drukken? Alle mogelijkheden kwamen langs: rood licht, feller rood licht, knipperend wit licht, S.O.S. signaal, minder sterk wit licht voordat ik eindelijk helder wit licht had dat niet knipperde. En toen had ik al zo vaak vanalles geprobeerd dat ik nog niet wist wat ik gedaan had om de hoofdlamp aan te krijgen. Het is niet voor niets dat we de handleiding gepubliceerd hebben op de pagina Verlichting op Kampeerwijzer. Een lamp waar je iedere keer eerst de handleiding voor nodig hebt om ‘m aan te krijgen, is niet handig en dat was waarschijnlijk de reden ook waarom ik er afscheid van had genomen.

Lichtere hoofdlamp
De ontwikkelingen hebben niet stil gestaan en je kunt tegenwoordig veel lichtere hoofdlampen krijgen. Maar welke? Ik ging eerst maar eens op zoek naar de meest recente video van YouTuber en backpacker Darwin On The Trail, die over zijn volledige uitrusting gaat. Nu is het niet nodig om de hele video te kijken omdat Darwin altijd in de beschrijving neerzet wat hij mee heeft op zijn volgende lange rugzaktocht. De populaire YouTuber is een interessante bron voor informatie over lichtgewicht kampeerspullen.

Bovenop de bediening van de hoofdlampen van Black DiamondG

Darwin bleek de Nitecore NU 25 mee te nemen. Het opgegeven gewicht daarvan is 28 gram. Het heeft een volledig elastische band om het hoofd en een oplaadbare batterij. Veel licht en een lange straal, zeer geschikt om in het donker bergpaden mee te bewandelen.

Oplaadbare batterijen
Nu zijn wij niet zo dol op oplaadbare batterijen. Apparaten met oplaadbare batterijen gaan meestal na twee jaar al minder goed werken en na drie jaar kan je het hele apparaat weggooien. Nu geeft de site van Nitecore wel aan dat de NU 25 maar liefst 500 keer opgeladen kan worden, dus wellicht is hier verbetering geboekt, maar wij vinden het zonde een apparaat in zijn geheel weg te moeten gooien omdat de batterij slecht is geworden.

Voor- en achterkant verpakking Black Diamond Flare 40

Een ander argument tegen oplaadbare batterijen is dat we niet altijd een stopcontact bij de hand hebben en daarom verkiezen we een set reservebatterijen boven een USB-lader. Je kan oplaadbare verlichting natuurlijk wel bijladen met een powerbank. Dat is dus een prima oplossing voor als er geen wandcontactdoos in de buurt is maar bijvoorbeeld minder handig voor zaken als fietsverlichting onder het rijden.

Brandduur
Ik kan me nog herinneren dat we in Engeland oplaadbare fietslampjes bij ons hadden, dat voor de veiligheid overdag moest knipperen. Die gingen niet eens de volledige fietstocht mee, dus ergens halverwege de dag viel de lamp uit. Dat was het eerste jaar dat we de lampjes gebruikten, dus nog met nieuwe accu. Het probleem van de korte brandduur losten we op door degene voorop met voorlicht te laten rijden en degene achter met het achterlicht aan. Halverwege de tocht konden we dan wisselen. Gekkenwerk natuurlijk.

Vanwege deze perikelen gingen op zoek naar een ander lampje dan Darwin’s oplaadbare Nitecore NU 25. Dankzij zijn keuze hadden we wel een richtlijn voor gewicht. Niet meer de 125 gram die onze oude hoofdlamp weegt maar rond de 28 gram.

De Flare 40 op zijn handleiding

Een fantastische site die wij kennen voor het zoeken naar lichtgewicht outdoorspullen is Ultralight Outdoor Gear. Helaas niet meer om ook te bestellen want Brexit en dus vertraging bij de douane en importkosten. Het fijne is dat op deze Britse site elke categorie spullen begint met het lichtste artikel en dan oplopend naar zwaarder. Zo vonden we enkele lichtgewicht lampjes en vergeleken die met de Black Diamond (BD) Storm 400, een opvolger van onze oude hoofdlampen.

Lichte hoofdlampen losse batterijen

Lamp Petzl e+LITE BD Storm 400 BD Flare 40
Gewicht 26g 120 25g
Lumens 40 400 40
Beam 15m 100m 10m
Batterij 2x CR2032 4x AAA 2x CR2032
Waterdichtheid IPx7 IP67 IP67
Batterijduur 9,5u 5u 18u

Lichte hoofdlampen oplaadbare batterijen

Lamp Nitecore NU 25 Petzl Bindi 200
Gewicht 28g 35g
Lumens 360 200
Beam 81m 36m
Batterij Oplaadbaar Oplaadbaar
Waterdichtheid IP66 IPx4
Batterijduur 160u 200u

De opgegeven batterijduur bij lampen gaat meestal uit van de meest economische stand. Vaak is dit een knipperlichtstand. Sommige fabrikanten specificeren de batterijduur per stand. Zet je bijvoorbeeld de Petzl Bindi op de helderste stand, dan heb je slechts 2 uur licht, volgens fabrieksopgave. De opgave van de e+LITE in de tabel is van wit licht op 20 lumen. Het witte knipperlicht van dit lampje duurt echter 95 uur volgens de fabrikant.

Lichtopbrengst
We hebben gekozenvoor de Black Diamond Flare 40, ondanks zijn mindere lichtopbrengst. Ideaal is dat de knoopcelbatterijen ook in onze veiligheidsachterlampjes van Lezyne passen. Bovendien weegt een setje reservebatterijen slechts 6 gram. Mochten we reservebatterijen nodig hebben, dan kunnen we ze onderweg vinden bij doe-het-zelfzaken, tankstations of supermarkten.

Een rode en witte led in de Flare 40

Aan onze weegschaal weegt het hoofdlampje 25 gram, inclusief batterijen (opgegeven gewicht is 27 gram). Voor 22 euro kost het je kop niet. Het elastische hoofdbandje is eenvouding instelbaar met een tanka. En de bediening is kinderlijk eenvoudig. Je draait de aluminium ring om de kunststof behuizing en dan begint het met rood licht (twee standen) tot het via wit licht (twee standen) uitkomt bij het S.O.S. knippersignaal. Geen onduidelijk gedoe meer met op verschillende manieren moeten drukken op een en dezelfde knop.

Waterdicht
Ander handigheidje van de Flare 40: het batterijvak draai je open met de knoopcelbatterij. De vorige hoofdlamp model Storm heeft een platte schroef om het batterijvak te openen. Tip: test dit wel, want na een jaar kregen we de batterijdeksel alleen nog open met een flinke platte schroevendraaier, die gelukkig in Dave’s Leatherman Charge tool zit.

De Flare 40 heeft, net als onze vorige Black Diamond hoofdlamp, een andere belangrijke andere eigenschap: ze zijn het meest waterdicht, vergeleken met de andere twee lichtgewicht hoofdlampen in deze vergelijking. En dat is aan te bevelen bij tentkamperen. Weliswaar ga je er niet mee duiken maar omdat je vaak in een vochtige omgeving kampeert helpt een IP-rating van 67 of 68 met het blijven werken van dingen.

De hoeveelheid lumina van de Flare 40 is een stuk minder dan die van Darwin of de Petzl Bindi 200 maar wij lopen niet ’s nachts op gevaarlijke bergpaden. Wij moeten hooguit op zoek naar iets of een klusje doen aan de fiets waar licht bij nodig is. Gek genoeg geven de specificaties van hoofdlampen weinig informatie over de straal van de lamp, de Nitecore NU 25 uitgezonderd. Het maakt nogal uit of een lampje gericht licht geeft (spot) of breed uitgestrooid licht (flood). De Flare 40 geeft breed omgevingslicht en het is fel genoeg om te gebruiken om ’s nachts over een camping te lopen of een klusje te doen. Anders dan de handleiding vermeldt is de volgorde van de standen:

  • rood licht;
  • rood knipperend licht;
  • wit licht gedempt;
  • wit licht sterk;
  • S.O.S knipperend wit licht.

De Flare 40 biedt alle functionaliteiten (en meer) die je wil van een hoofdlamp, inclusief dat je het lampje naar beneden kunt richten. De hoofdband zit goed, het lampje is lekker compact en het allerbelangrijkste: een begrijpelijke bediening waar je niet iedere keer eerst de handleiding voor hoeft te raadplegen. Enige nadeel is dat je de Storm met één hand kon bedienen tussen duim en wijsvinger. Omdat je aan de Flare 40 moet draaien, heb je twee handen nodig om de hoofdlamp aan te zetten of een andere lichtstand te kiezen.

Update: april 2023 over moeilijk te openen batterijvak.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s