Uitbreiding van de Zwiftcave

Onze ‘Zwiftcave’ is uitgebreid met een Wahoo KICKR Bike. Omdat we al een Tacx Neo Bike hadden, kunnen we de twee fietstrainers eens mooi tegen elkaar houden. We vergeleken de smarttrainers op veertien punten met elkaar.

Zwiftcave

We kozen voor een tweede binnenfiets omdat het binnenfietsen ons zeer bevalt. Op deze manier hoeft de fiets niet steeds opnieuw ingesteld worden en kunnen we tegelijkertijd fietsen en ieder ons eigen zadel kiezen. We zijn zo vaak erg blij geweest dat we deze optie achter de hand hebben als het ’s avonds donker is na het werk in de winter, als het hard waait en/of regent. Trainen in Zwift is daarbij iets anders dan fietsen en hierdoor een interessante aanvulling op het buiten fietsen.

We verdelen vijf sterren per onderdeel. Onder de tabel de toelichting.

 TacxWahooToelichting zie:
Cockpit*****1
Ventilatie*****2
Road feel*****3
Stekker*****4
Cranks*****5
Bidonhouder*****6
Verpakking*****7
Schakelen*****8
Stuur*****9
Instellen*****10
App*****11
Design*****12
Geluid*****13
Prijs*****14

Bij de vergelijkingsfoto’s staat de Tacx Neo Bike steeds links en de Wahoo KICKR BIKE rechts.

1. Cockpit

Welke cockpit? De Wahoo KICKR Bike heeft er geen. Wel heeft de trainer een normaal model stuur, waar je dus eventueel een houder voor je telefoon op kunt maken. Maar waar laat je de iPad of laptop? Hiervoor heb je de apart aan te schaffen Indoor Cycling Desk nodig. Die kost ongeveer 250 euro. Hier kan je een tablet en laptop op kwijt, terwijl je op de Neo Bike standaard een tablet moet gebruiken. In de cockpit van de Neo Bike geeft tevens plaats voor een grote telefoon.

Bij de Neo Bike kan je tablet en telefoon aansluiten om op te laden onder het fietsen. Bij de KICKR moet je zorgen voor een stekkerblok of dat de batterijen van je schermapparaten zijn opgeladen. Als je op de Neo Bike geen telefoon of tablet aansluit, is er nog een ingebouwd scherm met gegevens als hartslag (mits je een hartslagmeter gebruikt), in welke versnelling je rijdt, wattage en trapfrequentie. De KICKR heeft alleen aan de zijkant een hele kleine indicatie voor versnelling en hellingshoek. Voor de andere gegevens moet je een telefoon of tablet gebruiken.

Voor de Indoor Cycling Desk zijn ook goedkopere alternatieven te vinden, die ook nog een bekerhouder hebben, zoals deze van Decathlon of deze van Relaxdays. Let erop dat het fietsbureau in hoogte verstelbaar is, wel zo handig.

Cockpit van de Tacx Neo Bike met op de achtergrond een huishoudventilator in een trolley van Ikea

2. Ventilatie

De Neo Bike heeft twee kleine ingebouwde ventilatoren die je kunt laten reageren op snelheid, hartslag of wattage. Je kunt ook instellen of ze zacht, medium of hard moeten blazen. In de praktijk gaan ze pas aan als je het al een tijdje veel te warm hebt. Een extra huishoudelijke ventilator is aan te raden.

De KICKR Bike heeft standaard geen ventilator, die moet je er apart bijkopen. Natuurlijk kan dat een gewone huishoudelijke ventilator zijn maar de KICKR-familie heeft ook een eigen, apart aan te schaffen, ventilator die rijwind simuleert, de KICKR HEADWIND. Maar dan ben je weer zo’n 200 euro verder. De wind uit deze ventilator voelt aan als echte wind, omdat het niet een constante stroom lucht produceert maar meer een natuurlijk aanvoelende vlagerige wind die zich automatisch aanpast aan je snelheid of hartslag. Deze is zodanig instelbaar dat hij ook bij lagere hartslag of snelheid al aan gaat. Dat is beter dan bij de Neo Bike. Toch minder sterren omdat de ventilator er niet standaard bijzit.

De KICKR HEADWIND staat op de grond

3. Weggevoel

Als je trainingsplannen volgt in Zwift dan staat je fiets in ENG-modus en één van de dingen die dan uitgeschakeld wordt is het weggevoel. De KICKR gaat tegen de berg op schuin staan. Dat is grappig als je een keer een rit maakt om de Mt. Everest in Watopia te beklimmen. Wel oppassen dat je voor dalen je cycling desk ver genoeg hebt weggezet.

Tandwielen
De Neo Bike kan niet kantelen maar heeft weggevoel. Wanneer je rijdt over een onverharde weg of planken, dan voel je dat in je pedalen. Maar niet in je zadel, dus veel heb je er niet aan. Bovendien voelt het meer alsof er iets fout gaat met tandwielen in de trapas dan dat je daadwerkelijk over ruw terrein fietst. Verder remt ‘weggevoel’ enorm af en dat zet je meteen op achterstand als je in een groep rijdt.

Het leukste zou zijn als je allebei had: weggevoel en helling en dat dan de hele zadelbuis zou meedoen in het meetrillen. Maar het is meer een leuke gimmick, die we in de praktijk niet gebruiken. Bij enkele percentages klimmen of dalen heb je daarbij nauwelijks door dat de KICKR kantelt maar wellicht is het belangrijk voor het trainen van andere spieren.

4. Stekker

De stekkeraansluiting van de Neo Bike is gevoelig voor schade mocht je op de draad trappen terwijl je om de fiets loopt. De stekker van de KICKR is goed ontworpen, die is flexibel en zal minder snel beschadigen bij een onhandig manoeuvre. Omdat je vaak om je trainer heen loopt om op te stappen vinden we dit een belangrijk punt. Overigens is alles nog heel en zijn er nog geen ongelukken gebeurd.

Links de stekker van de Tacx Neo Bike, rechts de Wahoo KICKR Bike

5. Cranks

Om de cranklengte in te stellen, zitten er in de KICKR Bike verschillende gaten in de crank. Hierdoor heb je vijf opties om de cranklengte in te stellen, te beginnen met 165 mm. Het is hierdoor makkelijker wisselen als de trainer door meer personen wordt gebruikt maar fraai oogt het niet. Bij de Neo Bike krijg je drie verschillende opzetstukjes, waardoor je de cranklengte kunt instellen op drie lengtes: 170, 172,5 en 175 millimeter. Dit ziet er mooier afgewerkt uit. Helaas kregen bij de Neo Bike twee dezelfde inzetjes. Foutje, maar toch vervelend.

6. Bidonhouder

De bidonhouder van de Neo Bike is de winnaar. Deze zit op een goede plek, goed toegankelijk. Een bidon in de houder van de KICKR Bike zit in de vuurlinie van een aantal stroomdraadjes en aansluitingen. Zeker als je een wat grotere fles gebruikt, dan zit de drinktuit er bijna tegenaan. Het is niet ondenkbaar dat bij het er uittrekken van de fles je in de bedrading verstrikt raakt. Jammer dat de Indoor Cycling Desk geen bekerhouder heeft. De bidonhouder van de KICKR is wel een waarbij je de fles via de zijkant kunt uitnemen.

De bidonhouder op de Neo Bike zit op een makkelijker te bereiken plek aan de ‘stuurbuis’. Mogelijk vinden we dit ook fijner omdat we niet meer gewend zijn om te moeten reiken naar een fles lager op het frame. Als bikepackers zin we gewend dat we de bidon onder handbereik in een ‘stem bag’ aan het stuur hebben hangen. De ruimte in het frame wordt ingenomen door een frametas.

De bidonhouder van de KICKR zit te laag en bedrading zit in de weg

7. Verpakking

Hier is de Neo Bike de winnaar. Deze kwam in een prachtige verpakking, helemaal in passend piepschuim. Dat mag misschien niet de meest milieuvriendelijke optie zijn maar als je een apparaat van 2500 euro koopt wil je wel dat deze heel aankomt. Hier is de KICKR de verliezer. Toen deze trainer afgeleverd werd, hoopten we maar dat hij nog heel en compleet was. De doos was uit elkaar gevallen, de bodem was weg en het leek wel alsof ze een kleuterschool hadden ingehuurd om de fiets te verpakken. Maar alle losse stukken karton en tape waren wel te recyclen want het meeste was karton. Piepschuim moet op ons recycleperron bij het restafval.

De verpakking van de Neo Bike is een stuk beter bestand tegen transport

8. Schakelen

Het schakelen op de KICKR Bike gaat veel soepeler dan op de Neo Bike. Op het stuur zitten bij de remgrepen flippers, die makkelijk te vinden zijn. Via de app heb je diverse mogelijkheden over hoe de KICKR schakelt, bijvoorbeeld SRAM Mechanish of Shimano Di2, dus het is even kijken hoe je dit moet instellen zodat de trainer op dezelfde manier schakelt als je buitenfiets. Bij de Neo Bike is het een beetje zoeken naar de knoppen op de zijkant om te schakelen maar het went uiteindelijk wel.

Omdat je ook niet hoeft te schakelen in trainingsprogramma’s in Zwift, is het voor ons dus niet zo’n belangrijke functie. Overigens kan je ENG-modus uitzetten in trainingen maar onze ervaring is dat het moeilijk is om voor intervals van 30 seconden op tijd in de juiste versnelling te zitten voor de gevraagde wattage.

9. Stuur

De Neo Bike heeft een aerodynamisch stuur, wat natuurlijk erg belangrijk is bij een stilstaande fiets. Zonder dollen, het ligt lekker in de hand als je het stuur bovenop vasthoudt, waardoor je een extra stuurpositie hebt. Nadeel van de plattere vorm is dat je er lastiger een houder op vastzet maar door de cockpit van de Neo Bike hoeft dat ook helemaal niet, dus dat komt goed uit.

De KICKR heeft een stuurfunctie via knopjes aan de binnenkant van de remgrepen. Je kan dus in Zwift een beetje sturen. Deze functie heeft de Neo Bike niet. Sturen in Zwift heb je niet nodig. Sturen via knopjes is onnatuurlijk en daarbij hang je niet schuin in de bocht en voel je geen middelpunt vliedende kracht. Dus leuke gimmick. Daarbij, als je het stuur van de KICKR  vasthoudt bij de remgrepen, knijp je makkelijk een stuurknopje in. De remgrepen op de KICKR lijken meer op echte remgrepen en houden lekkerder vast dan de grepen op de Neo Bike.

Realistischer remgrepen op de Wahoo KICKR (rechts)

Bovenop de remgreep kan je bij de KICKR de knop vinden om om te draaien op de weg (in Zwift). Dat zal je bij de Neo Bike met je iPad of iPhone moeten doen. Opvallend is dat dit sneller reageert dan via de knop in Zwift. Het was handiger geweest als de knop een kwartslag gedraaid was en diende voor links/rechts sturen. Want wanneer je een route wilt rijden in Zwift, en je even vergist met links (dalen/stijgen) en rechts en dit knopje indrukt, dan keer je om. Weliswaar kan je terugkeren, maar dan rij je niet meer de route en kan je opnieuw beginnen.

10. Instellen

Het stuur en zadel van de Neo Bike, daarvan lopen de buizen in een schuine hoek. Hierdoor wordt de reach langer naarmate je het zadel en/of stuur hoger zet. Bij de KICKR kan het stuur en de zadelpen maar beperkt in hoogte verzet worden. Maar omdat het hele frame omhoog of omlaag kan, kan je hiermee de afstand trapas-zadel vergroten of verkleinen. Als de hoogte goed is, kan je zowel stuur als zadelpen verder uit elkaar zetten of dichterbij. Hierdoor is de reach en ook de zadelterugstand beter in te stellen dan bij de Neo Bike. Echter kan je bij de Neo Bike wel veel beter het stuur hoger zetten dan het zadel.

Vleugelgreep
De Neo Bike heeft draaiknoppen met vleugelgreep die makkelijk open en dicht te draaien zijn. De KICKR heeft snelsluitingen, en de hefboom moet vrij strak staan wil het zadel bijvoorbeeld niet gaan zakken. De sluitingen om de reach te kunnen verzetten zijn een vreemd soort klemmen.

De KICKR kan je beter op je professionele fietsmeting afstellen. Het kost wat meer tijd om het in te stellen maar daarna voelt de fiets als gegoten. Als je echter met zijn tweeën gebruik maakt van één trainer, is de Neo Bike makkelijker in te stellen.

11. App

In de app van de Wahoo KICKR kan je je binnenbeenmaat opgeven en dan adviseert de app hoe je de fiets moet afstellen. Ook kan je de gegevens van een professionele fietsmeting invoeren. In de praktijk wil je het anders dan wat de app voorstelt maar het is een mooie service. Wellicht willen wij het ook anders omdat we mountainbikers zijn en geen wielrenners. In de app van de Neo Bike kan je instellen of je ventilatoren moeten reageren op hartslag, snelheid of wattage en kan je ingeven hoe zwaar jij en je fiets zijn. Het is echter onduidelijk waar dat gewicht toe dient (gevoel in het vliegwiel wellicht) en bij het gebruik door twee mensen die niet even zwaar zijn is dit ook lastig want je moet steeds met de app eerst een bluetoothverbinding leggen met de trainer.

Profielen
In de app van Wahoo kan je eigen fietsprofielen aanmaken. Ook kan je in de app de KICKR HEADWIND ventilator laten reageren op hartslag of snelheid en daar een onder- en bovengrens voor instellen, maar dit is niet vast te leggen in het fietsprofiel. De app van de KICKR kan je ook als dashboard gebruiken, met gegevens zoals op het scherm dat standaard in de hardware van de Neo Bike zit.

In beide apps heb je instelmogelijkheden voor het instellen van de cassette en voorbladen. In de Tacx-app kan je van elk tandwiel individueel de grootte aangeven, als je dit wil. Bij Wahoo alleen de grootte van de kleinste en grootste krans. Maar in deze heb je weer mogelijkheden om op verschillende manieren te schakelen. Je kan niet zeggen welke app het meest uitgebreid is, sommige dingen heeft de een maar de ander niet en vice versa. Maar met een abonnement op een trainingsapp zoals bijvoorbeeld Zwift, heb je eigenlijk de apps niet nodig, behalve voor het eenmalig instellen van de functies van de trainer en daarna het installeren van updates.

12. Design

Elke geometrische vorm zit zo’n beetje in de KICKR. Designtechnisch een rommeltje. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de Neo Bike vinden we het mooiste vormgegeven: functioneel en esthetisch. Bovendien staat de Neo Bike het meest stabiel. Enige is dat de zadelbuis van de Neo Bike wat fors is, bij stevige (gespierde) bovenbenen kan je ermee in aanraking komen. Maar bij de KICKR is dat weer de bovenbuis, die je kunt aantikken. Dus Alban zal er geen problemen mee hebben maar Bernard Hinault wel. Of met modernere namen: Bas Tietema wel maar Devin van der Wiel niet. De KICKR neemt optisch wat minder ruimte in, je kan er meer doorheen kijken. Maar het ontwerp lijkt meer gericht op functionaliteit dan op esthetisch voorkomen.

De Neo Bike is iets stabieler dan de KICKR, hij staat als een huis. Je kunt opstappen terwijl je een zwier geeft met je andere been, de Neo Bike zal niet eens omvallen bij een flinke aardbeving. Hij is ook de zwaarste van de twee. De KICKR is stabiel genoeg maar beweegt een beetje mee met het fietsen en eigenlijk is dat wel prettig. Hierdoor zit je er wat minder statisch op.

13. Geluid

De KICKR maakt meer geluid dan de Neo Bike. Het vliegwiel kreunt af en toe alsof het een elektrisch aangedreven ruimteschip is. Of zo’n robotarm die heen en weer vliegt op een geleidestang. Een apart geluid maar niet onprettig.

Wahoo KICKR Bike

14. Prijs

De Tacx Neo Bike is met circa 2500 euro al een flinke aanschaf maar deze is ruim duizend euro goedkoper dan de Wahoo KICKR. Vinden we de KICKR duizend euro meer waard? Niet echt, beide machines zijn vergelijkbaar. Als we maar één fiets mee konden nemen naar een volgend huis is het lastig kiezen. Waarschijnlijk wordt het dan de Neo Bike omdat je die makkelijker wisselend kunt instellen voor gebruik door verschillende personen dan de KICKR.

Ecosysteem
Wat je zelf kiest, kan je misschien beter laten afhangen van de rest van het (gewenste) ‘ecosysteem’. Fiets je met een Wahoo ELEMNT fietscomputer, dan is het misschien handig om ook voor de KICKR BIKE te gaan. Heb je een gps-horloge van Garmin, kies dan de Neo Bike.

Ben je een ‘prepper’: met de Neo Bike kan je een iPad en iPhone tegelijkertijd opladen door te fietsen, in geval van een langdurige stroomstoring.

Overweeg je zelf de aanschaf van een volledige fietstrainer, zodat je eigen fiets beschikbaar blijft voor buitenritten, kijk dan ook even op de site DC Rainmaker, die een heel uitgebreid artikel heeft geschreven met een vergelijk tussen drie verschillende smarttrainers.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s