LF-route app: laagdrempelig maar geen echte navigatie

We testten de LF-route app. Hierin vind je op dit moment acht van de LF-routes (Langeafstand Fietsroutes) die Nederland rijk is. De app belooft een navigatie-app te zijn volgens de beschrijving in de Appstore. Wij probeerden de app uit op een stukje van de LF Zuiderzeeroute

Maar eerst: wat zijn LF-routes? Dit zijn voorgeplande lange fietsroutes die geschikt zijn voor een (korte) fietsvakantie in eigen land. Op de site van Nederland Fietsland kun je alle LF-routes vinden. Via deze site kan je de gpx-track krijgen tegen uitruil van je e-mailadres en persoonsgegevens. Dat is jammer, je kunt een gpx-file ook direct downloadbaar maken vanaf je site, dus het is de vraag wat de organisatie doet met je e-mailadres (deze vraag wordt verderop beantwoord).

Fietsgids
Via de Nederland Fietsland-site kan je ook een fietsgids (boekje) aanschaffen. De gratis LF-app is bedoeld als een handige aanvulling op deze gids. De LF-route app is te vinden in Apple’s Appstore met de titel ‘LF Icoonroutes’ en in Google Play onder ‘LF-routes’. Uitgever is de Stichting Landelijk Fietsplatform.

Wat houdt de LF-routeapp in? Nou, niet veel, kwamen we achter. Feitelijk is het een digitale kaart met een ingetekend rood lijntje dat de route aangeeft. Je kan je eigen locatie makkelijk vinden op die kaart met een druk op de knop, dat is een voordeel te opzichte van een papieren kaart. Maar daarmee is het nog geen volwaardige navigatie-app, daar is meer voor nodig.

Met de knop rechtsonder vind je je locatie op de kaart (zwarte stip)

Wij vinden de app een reisgids en geen route-app. Nadat je in beweging komt, fiets je namelijk van de kaart af. Er is ook geen mogelijkheid om de kaartoriëntatie in te stellen op koers boven. Het kaartnoorden blijft altijd boven. Andere zaken als snelheid, afstand of hoogteprofiel ontbreken in de kaart.

Navigatie
De omschrijving in de Appstore doet vermoeden dat je via de app de LF-routes kunt downloaden (daarmee wordt bedoeld: in de app voor offline gebruik). Ook wordt gesuggereerd dat de app geschikt is voor navigatie. “Fout rijden is niet meer nodig.” Inderdaad kan je op plekken waar je twijfelt omdat er een bordje ontbreekt de app raadplegen om te zien hoe de route verder loopt op een digitale kaart. Maar het is niet te vergelijken met een gps of echte navigatie-app. Het positieve is dat het heel laagdrempelig is maar als je verdwaald bent moet je nog steeds afstappen om op een digitale kaart te zoeken waar je bent en waar je heen moet. Het enige voordeel ten opzichte van een boekje is dat je direct ziet wat jouw positie is op de kaart.

Klik je rechtsboven op het icoon van het koffiekopje, dan kan je points of interest (POI) naar boven halen door ze aan te vinken. Het vervelende hiervan dat je dit iedere keer opnieuw moet doen als je de app opstart en dat je er een internetverbinding voor nodig hebt. De kaart is namelijk wel offline te gebruiken, maar de data op de kaart niet.

Points of interest aanzetten

Aangezien alle kaarten altijd offline te gebruiken zijn (de kaart met de route als rode lijn ingetekend), verbaast ons het knopje om de kaarten te downloaden. De vraag is wat je downloadt. In elk geval komen de POI’s er niet offline door beschikbaar. Of een kaart nu wel of niet gemerkt stond als “gedownload”, we konden ze allemaal probleemloos openen in vliegtuigmodus.

Batterij sparen
Juist op fietsvakanties met de tent wil je de batterij sparen voor de navigatie en zet je bij voorkeur je telefoon op vliegtuigmodus. Navigatie-apps gebruiken de gps in je telefoon, daar is geen internet voor nodig. Verder kom je als fietser of wandelaar bij voorkeur vaak op plekken waar geen mobiel internet ontvangst is. Dus wil je een navigatie-app die ook zonder internetverbinding werkt.

Internet benodigd bij gebruik van de LF-route app

Er staan ook beschrijvingen van de omgeving en bezienswaardigheden in de app. Bij een bezienswaardigheid kan je op de speld klikken voor als je er naar toe wilt navigeren. Gek genoeg weet de app dan wel dat het geen echte navigatie-app is want je krijgt de keuze om een “navigator-app” te openen: Apple Kaarten of Google Maps.

Open vanuit de LF-app een navigatie-app

Als je weet wat de app niet is en wat wel, zou er op zich nog goed mee te leven zijn maar we zijn een paar andere euvels tegengekomen. Bijvoorbeeld bij het scenario: we zijn halverwege onze route en we willen ergens lunchen of een kopje koffie met appeltaart bemachtigen.

Donatie
Dan denk je: ik open de app, zet internet aan, zet het schuifje daghoreca aan en kijk wat er in de buurt is. Fout. Ten eerste start de app hinderlijk iedere keer op in het hoofdmenu. Dus moet je eerst scrollen naar de route en deze aanklikken. Er is een filter, maar dat kan alleen op provincie filteren, waarna de lijst routes korter is. Bij sommige provincies zonder LF-route leidt het filter alleen naar een oproep om een donatie te doen omdat er in die provincie geen LF-route (meer) is.

Na het zoeken en openen van de route moet je vervolgens kiezen voor het juiste traject. Vooral dat is behoorlijk lastig want waar zijn we eigenlijk precies? Zitten we nu tussen Elburg en Spakenburg of tussen Spakenburg en Amsterdam ergens?

Horeca
Wij waren in Harderwijk, stonden op de boulevard en hadden de app op dat moment helemaal niet nodig om horeca te vinden want je struikelt daar over de cafés. Maar dit is wat de app liet zien:

Alleen Harderwijk in Harderwijk

Volgens de app was er in Harderwijk alleen… Harderwijk. Wat blijkt, de app laat alleen horeca- en logiesbedrijven zien die het “kwaliteitslabel” Fietsers Welkom! hebben. Of dat soort horeca ontbreekt in Harderwijk is voor ons gissen. Want zo ziet de kaart er uit met adressen waar fietsers welkom zijn:

Kaart waar fietsers welkom zijn

Wederom een puik digitaal medium van de Stichting Landelijk Fietsplatform dat het in elk geval niet doet op een Windows laptop in Microsoft Edge of op een iMac (getest met bowsers Safari/Chrome/Edge). Dan laat je als ontwikkelaar toch wat steekjes vallen.

Verdwaalde camping
Volgende scenario. Het wordt avond, we zoeken een plekje voor de tent. Na het opstarten en het voor de zoveelste keer doorscrollen en -klikken van vijf schermen (hoofdmenu > trajecten > kaart > scherm om POI’s aan te zetten > terug naar kaart), vinden we een camping op de kaart. Tenminste, dat denken we.

POI op de verkeerde plek

Het kan natuurlijk zijn dat dit toevallig de enige POI is die op de verkeerde plek staat maar wij vrezen het ergste voor de rest. En met die “rest” bedoelen we niet alleen de LF-routes die in deze gratis app staan maar ook in de gidsen die je kunt aanschaffen in de gelieerde Fietsvakantiewinkel-app (Appstore/Google Play) die exact hetzelfde gebouwd is. In die app kun je gidsen in aanschaffen van circa veertig fietsroutes, waaronder de Elbe Radweg, Europa Radweg R1, St. Jacobroute, Oostzeeroute, Vennbahn, Limes route en vele andere.

POI aan de wandel
Als we een dag later de app nog eens verder bekijken, zien we dat er wel iets heel vreemds aan de hand is met de POI van camping De Dasselaar. De camping ligt nu zelfs aan de andere kant van het water! POI’s en waypoints, die vaste coördinaten hebben, die horen niet over de kaart te wandelen. Tip is dus om bij gebruik van deze app te kijken of de vermelde campings en andere POI’s ook te vinden zijn op de kaart zelf of check de website van de locatie voor het juiste adres.

POI van camping en waar deze werkelijk ligt

Waarschuwing
We testten de LF-routeapp tijdens één fietstocht op een zondagmiddag. Later kwam deze waarschuwing op de iPhone:

Er zit iets helemaal niet goed met je privacy in deze app

Wat de initiator van de Nederland Fietsland-site, de Stichting Landelijk Fietsplatform, doet met je gegevens is te lezen in de privacyverklaring. Bij de gpx-file krijg je een abonnement op de nieuwsbrief cadeau en worden je persoonsgegevens gedeeld met de partners van de organisatie, zoals onder andere de Fietsvakantiewinkel B.V. Vervolgens word je ook nog getrakteerd op tracking-cookies en worden gegevens van je verzameld zoals je IP-adres en locatie. Volgens een eigen informatieblad (pdf) is de stichting een netwerkorganisatie.

Privacybeleid
We zijn niet de enigen die vinden dat er iets schort aan deze app. Apple vermeldt bij de app onder het kopje ‘App-privacy’: “De ontwikkelaar, Stichting Landelijk Fietsplatform, heeft Apple geen informatie gegeven over de toepassing van het privacybeleid van de app en het beheren van gegevens”. Tevens krijgt de ontwikkelaar van deze app een waarschuwing in de Appstore: “De ontwikkelaar moet privacydetails opgeven wanneer deze de volgende app-update indient”. Dit staat ook vermeld bij de Fietsvakantiewinkel-app.

De gebruikers lijken ook niet al te blij, afgaand op de waarderingen in de Appstore. De LF-route app krijgt in de Appstore 2,8 van 5 sterren, wat nog mee lijkt te vallen. Echter is het in werkelijkheid slechts 1,8 sterren. Want als je naar de verdeling van de sterren kijkt, zie je:

  • 2 personen gaven 1 ster
  • 1 persoon gaf 2 sterren
  • 1 persoon gaf 3 sterren.

Waarderingen in de Appstore van Apple

Dat is een score van 1,75 ster. “Ja maar die persoon die 5 sterren gaf dan, die neem je nu niet mee” zul je misschien zeggen. Dat klopt, want die review is van een slager die zijn eigen vlees keurt.

LinkedIn-profiel van Marina van Dijk

Verder staat er bij “Locatie” in de Appstore: Deze app kan je locatie gebruiken zelfs als de app niet geopend is. Hierdoor kan de batterij sneller leegraken. Maar goed, dat staat ook bij veel andere apps, zoals de Amerikaanse tegenhanger FarOut (voorheen Guthook).

Er is dus nog werk aan de winkel voor de makers van de LF Icoon-routeapp:

  • Zorg in de eerste plaats dat de app opent in het laatste scherm dat de gebruiker open had staan. Zodat niet eerst weer in het hoofdmenu de route opgezocht moet worden en vervolgens de dagetappe. Waarom opent de app overigens niet direct met de kaart en zet de rest van de gegevens in een menu of onder een pin in de kaart.
  • Als tweede zou je niet iedere keer als je de kaart raadpleegt weer alle POI’s moeten aanzetten. Die gegevens zouden in de app moeten staan, inclusief data als adres, telefoon, website en coördinaten zodat ze offline te raadplegen zijn. Nu moet je voor die gegevens een link openen naar een site. Maar midden in de natuur kan een internetverbinding wel eens lastig zijn.
  • Ten derde zou de informatie compleet moeten zijn. Kilometers moeten omfietsen omdat een café niet is aangesloten bij Fietsers Welkom! is niet in het belang van de fietser. En natuurlijk moeten waypoints op de juiste plek (blijven) staan.
  • Zeg dat het een reisgids is in de beschrijving maar noem het geen navigatie-app. Of maak er een echte navigatie-app van. Nu werkt het eigenlijk bijna hetzelfde als een papieren kaart, waardoor je ook moet afstappen als je verdwaald bent.
  • Regel de privacy en gegevensverwerking goed.

Maar nog veel beter: laat de Stichting Landelijk Platform die gpx-files van de LF-routes gewoon direct downloadbaar zetten op de betreffende sites, zonder te hengelen naar persoonsgegevens. Dan kunnen fietsers die gebruiken in een echte navigatie-app, die ons niet twee dorpen verder en uit de route stuurt voor een kopje koffie met appeltaart.

Dichtstbijzijnde café bij Harderwijk

Gelukkig heb je de LF-app of -sites niet nodig. Je kan de gpx-bestanden van alle LF-routes prima vinden op sites als Ride With GPS, zoals de door ons getestte Zuiderzeeroute. Ook te vinden op Komoot. Data van campings en horeca vind je in de kaartinformatie van route-apps zoals onder andere Pocket Earth en MapOut (zie voor meer informatie de pagina Smartphone als gps op deze site). Een fijne app om campings te vinden is Archies, zie de links op de website voor de app in de diverse app stores.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s