Horloge met zonnepanelen

Mijn nieuwe buitensporthorloge is de Casio G-Shock Tough Solar. De batterij hoeft nooit vervangen te worden want het horloge loopt op zonne-energie. Wel moet ik er voor zorgen dat het horloge af en toe licht ziet1. Dat hoeft niet altijd de zon te zijn, het mag ook kunstlicht zijn of grijs weer terwijl het horloge achter het raam ligt.

Het horloge geeft altijd de juiste tijd aan omdat het radio controlled is. Of ik nu in Europa, China, de VS of Japan ben: overal staan tijdseinzenders die een paar keer per dag een signaal uit te zenden dat de Casio oppikt. Ik hoef er dus ook niet meer aan te denken om de tijd te verzetten voor zomer- of wintertijd. Mijn horloge wordt gelijk gezet met de dichtstbijzijnde atoomklok.

casio-gw-m5610bb-1er-02

Mijn nieuwe buitensporthorloge in hoogglans zwart

Het grappige van dit horloge is dat de wijzerplaat diapositief is. Er is ook een minder glimmend bling-bling model dat dit niet heeft.

Waarom een horloge? Ik kan er op reis niet van uitgaan dat ik altijd mijn mobiele telefoon opgeladen kan houden, want die is sneller leeg. Het horloge gebruik ik als kookwekker en als wekker. Soms is een wekker op vakantie nodig. Bijvoorbeeld als er een veerboot gehaald moet worden, een meegaand tij, een sporadische spoorbrugbediening of de jeugdherberg serveert het ontbijt tot 7.30 uur. Vanwege deze wensen kies ik voor een digitaal horloge maar er zijn ook analoge horloges met timer en alarm.

Waterdicht
Verder is het horloge tot 200 meter waterdicht en hoef ik me dus geen zorgen te maken over nattigheid. Ook hoef ik ‘m niet af te doen als ik ga douchen of zwemmen. Daarnaast vind ik een lichtje (backlight) belangrijk. Ik heb wel eens een digitaal horloge gehad (Garmin Vivofit) dat dit niet had, dan kan je in het donker dus niets aflezen.

Het Lorus-horloge

Het oude Lorus-horloge

De Casio (model GW-M5610BB-1ER) vervangt een horloge van Lorus (de R2307EX9), dat ik voor hetzelfde doeleinde had aangeschaft. Dat goedkopere horloge (EUR 30,-) is echter niet radio controlled, loopt niet op zonne-energie, het ‘glas’ krast als een gek, het is minder waterdicht maar het belangrijkte: de bediening was vervelend en onlogisch. Zo heb je op de Casio een plus- en min-knop. De Lorus heeft alleen een plus-knop om de timer of alarm mee in te stellen. Dus als ik vandaag iets zes minuten moet koken terwijl ik gisteren iets tien minuten heb gekookt, moet ik eerst op de plusknop doordrukken naar 60 voordat hij weer begint te tellen bij 1. Met de Casio volstaat vier keer drukken op de min-knop. De Lorus heeft ook niet de functie dat als je de knop vasthoudt, dat de tijd sneller gaat lopen. Voor elke verspringing moet een keer gedrukt worden. De Casio heeft deze functie wel. Maar goed, de Casio was ook vijf keer zo duur.

Casio G-Shock aan de pols

Casio G-Shock Tough Solar aan de pols

Casio maakt allerlei modelseries, bijvoorbeeld de G-Shock Gulfmaster voor (onder)watersporters met een aanduiding van het getij, de G-shock Mudmaster-serie voor outdoor gebruik met onder andere gps, barometer en hoogtemeter. Vaak bestaat de wijzerplaat uit een combi van analoog met digitaal en soms helemaal digitaal.

De beste tip die ik kan geven is online de handleiding te lezen van het digitale horloge waar je oog op is gevallen. Dan weet je of de indeling van de knoppen en de beschikbare functies je bevallen voordat je een (mis)koop doet.

1 De oplaadbare batterij kan vervangen worden als de kwaliteit terugloopt. Het horloge kan in principe 10 maanden zonder licht. Toch kan een regenachtige vakantie voor problemen zorgen, zoals is te lezen op dit leuke fietsblog van Van der Veeke.

2 Reacties op “Horloge met zonnepanelen

  1. Ik heb een oude G-Shock liggen, van zo’n tien jaar geleden. Eentje uit de trekkingreeks (kompas, hoogtemeter, timer …) Ook die laadt de accu op door middel van zonne-energie. Werkt prima. Nog nooit de accu moeten vervangen. Prima materiaal, hoor.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s