Hoe je (niet) voorkomt dat je een ANWB-stel wordt

“Hé dat is interessant, die wil ik ook bestellen,” zegt Dave. Ik geef hem gelijk, want ik was zelf natuurlijk ook tot de conclusie gekomen dat dit de Beste Fietshandschoenen Ooit zijn die je op dit moment kunt krijgen. Maar daar gaan we weer. Straks worden we nog zo’n unisex ANWB-stel. Of zijn we dat al?

Wie Kampeerwijzer al een tijdje volgt ziet een patroon. Er komt een vakantie aan. Er wordt een Plan bedacht. Er moet Getraind worden en de Juiste Spullen moeten aangeschaft worden en dan begint de voorbereiding met een research naar de benodigde uitrusting, van kleding tot kampeerartikelen en van fiets tot rugzak. We kijken naar prijzen, materialen, lezen reviews van anderen en houden die tegen onze eigen ervaringen. Vervolgens wisselen we onze ideeën uit over de informatie die we hebben verzameld.

Eigen versie van de werkelijkheid
Doordat we zo bezig zijn elkaar aan te vullen en informatie uit te wisselen komen we heel vaak tot dezelfde conclusies. We construeren hiermee samen onze eigen versie van de werkelijkheid. Dat is de beste rugzak, dat is de meest handige oplossing, dit membraan ademt beter dan Gore-Tex. En: we willen nooit meer zus of zo want dat werkte toen niet, etc. Zo heeft dit team 25+ jaar gedeelde kampeerervaringen en ervaring opgedaan met reizen, fietsen, wandelen, landen, merken, kampeerspullen, etc.

Ieder een eigen kleur tasje verhult niet dat je een unisex ANWB-stel bent

Voor je het weet ben je dan een ANWB-stel in een matching outfit. Ook al probeer je te variëren, wel een broek van hetzelfde merk en van hetzelfde materiaal maar een andere kleur en model. Een ander rugzakje maar toch: ieder een rugzakje. Voor ons gevoel iets totaal anders, maar een buitenstaander ziet een unisex ANWB-stel.

Relatie
Ik zag zo’n stel bij het bekijken van een video waarin drie personen op fietsreis waren. Ik zag direct in de eerste minuut welke twee een relatie hadden, alleen aan de handschoenen en dezelfde tassen set-up op het stuur, ook al waren die verschillend van kleur. Haar handschoenen waren donkerblauw met sterren en die van hem roze (!) met een andere print maar overduidelijk van dezelfde maker. En die zonnebrillen ook. Typisch het resultaat van een gesprek waarin beiden tot dezelfde conclusies waren gekomen.

Herken jij het ANWB-stel in deze video?

Gelukkig zijn er nog anatomische verschillen (zoals bijna 20 centimeter lengteverschil) waardoor wij regelmatig andere keuzes (moeten) maken maar we hebben natuurlijk beiden fietshandschoenen nodig, een fiets, regenjack, fietstassen, slaapmat, etc. En hoewel het lijkt alsof de keuzes oneindig zijn, zijn ze dat misschien wel niet. Hoeveel merken maken kleine achtertassen voor op een mountainbike? Ik ken er twee die verkrijgbaar zijn in Nederland. Hoeveel merken maken een slaapmat van 480 gram met een R-waarde van 7 (één). Hoeveel echt lichte regenjacks zijn er nu helemaal? Ook als je video’s kijkt over kampeeruitrustingen van lange-afstandwandelaars of bikepackers, kom je steeds weer dezelfde spullen tegen.

Zelfde smaak
Nadeel is ook dat we dezelfde smaak hebben. Dus we houden van dezelfde kleuren en stijlen. Door het zien van bovenstaande video viel me op hoeveel moeite we eigenlijk doen om niet op een ANWB-stel te lijken. Ander merk fietshelm, wel dezelfde fiets maar in een andere kleur, andere fietsschoenen, zelfs andere platformpedalen. Soms balen we, als we allebei iets heel erg mooi vinden. Want één iemand van ons mag het maar hebben. Minder erg vinden we het voor spullen die we niet aan ons lijf dragen, dus we hebben dezelfde slaapmat, slaapzak, framebag op maat, stem cells aan het stuur, fietsbel, rugzak voor backpacking. Maar dat laatste kan dus al eigenlijk niet.

De enige oplossing om geen ANWB-stel te worden, is waarschijnlijk ieder een andere hobby te zoeken.

Een Reactie op “Hoe je (niet) voorkomt dat je een ANWB-stel wordt

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s