Nieuwe fietsreparatie-cursussen in 2024

Wil je op vakantie zeker weten dat je zelf problemen met je fiets kan oplossen? Volg dan een fietsreparatiecursus. Hierna kan je zelf je derailleur afstellen en problemen oplossen met je remkabels, noodreparaties doen onderweg en je ketting vervangen.

Ooit moest je eerst lid worden van vereniging De Wereldfietser voordat je een fietsreparatiecursus bij Marten van M-gineering mocht volgen. Dat hoeft niet meer. Iedereen is welkom in Kiel-Windeweer voor een basiscursus fietsreparatie die een weekend duurt.

Je kan er dit jaar zelfs twee weekenden achter elkaar van maken want de cursussen worden gegeven op:

  • Basiscursus: 1 & 2 juni 2024;
  • Wielen bouwen: 8 juni (hierna ben je nooit meer in de stress als er onderweg een spaak breekt en vervangen moet worden);
  • Vervolgcursus: 9 juni.

Iedereen kijkt toe hoe Marten een wiel bouwt tijdens de fietsreparatiecursus

Marten is ingenieur en bouwt zelf vakantiefietsen waarvan het frame echt op jouw maat wordt gesoldeerd. Het is dus een echte vakman. Niet te vergelijken met die prutser op de hoek die voor honderden euro’s een ‘onderhoudsbeurt’ aan je fiets doet en je vervolgens op reis stuurt met versleten buitenbanden en een verroeste bracket (waar gebeurd).

Kamperen in de boomgaard bij Marten met de andere cursisten

Het doel van een cursus bij M-gineering is je inzicht geven in de werking van je fiets en je de kennis en het vertrouwen mee te geven dat je zelf succesvol reparaties kunt uitvoeren. Het maakt daarbij niet uit of je een reisfiets, ligfiets, mountainbike of racefiets hebt. Alles is welkom, zolang het geen elektrische fiets is.

Werkplaats M-gineering waar de cursus gegeven wordt

Je hebt tijdens deze cursus ook de mogelijkheid om aan je eigen fiets te sleutelen. Elk merk is welkom. Marten is wars van commercie en de cursus is dan ook geen verkapt verkoopverhaal. Je mag eigen onderdelen meenemen als je dat wilt.

Wij volgden zelf deze cursus alweer negen jaar geleden en kijken er met veel plezier op terug, zie verslag. Het leuke is dat je kunt kamperen in de boomgaard naast Marten’s boerderij. Als je op vrijdag er naar toe fietst, kan je ’s avonds al terecht. Hier ontmoet je allerlei andere vakantiefietsers. Op het veld tref je tentjes van Decathlon tot Hilleberg. Wil je niet kamperen, dan zijn er genoeg B&B’s in de omgeving te vinden.

De basiscursus kost 100 euro. Hier zit koffie en thee inbegrepen en een gezamelijke maaltijd op zaterdagavond. Voor meer informatie en inschrijven, zie de site van M-gineering.

Nieuw-Vennep
Groningen te ver weg? De datums komen niet uit of je hebt niet zoveel tijd? Volg dan via Beagle Bikes een eendaagse onderhoudscursus voor toerfietsen in Nieuw-Vennep bij Santos Bikes. De cursus wordt georganiseerd door de Utrechtse winkel Beagle Bikes en ook hier is er de mogelijkheid om je eigen fiets mee te nemen, ongeacht van welk merk. Diverse data van mei tot en met augustus. Ook cursussen voor alleen vrouwen. Kosten 150 euro. Zie voor meer informatie Beagle Bikes.

Amsterdam
Houdt voor jou de wereld min of meer op voorbij de A10? Dan kan je op 12 juni een cursus fietsreparatie voor onderweg volgen bij De Vakantiefietser in Amsterdam. Deze cursussen duren een avond en worden in de winkel gehouden. Kosten 40 euro met boekje Fietspech of 30 euro zonder boekje. Zie ons verslag.

De basiscursus fietsreparaties wordt op 28 mei gehouden en kost 25 zonder en 35 euro met boekje.

Voor meer informatie zie de site van De Vakantiefietser.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter: