Fietsreparatiecurus: een lekke band en een handige spakenspanner

Hebben we een band leren plakken op de fietsreparatiecursus? Nee, het ging om de rechter achterband van onze auto. We gingen voor de cursus naar de Vakantiefietser midden in de Amsterdams Jordaan. Bij het achteruit inparkeren in een krap plaatsje raakte de achterband het trottoir op zo’n manier dat deze een beetje van de velg afwipte en volledig leegliep.

Waarom ga je dan ook met de auto? Dat was ook niet het oorspronkelijke plan. Wij weten wel betere bestedingen voor 15 euro dan aan parkeergeld. Maar Dave had een late vergadering en belandde vervolgens in een file van 12 kilometer omdat er een ongeval had plaatsgevonden op de A27. Waarom was hij niet met de fiets? Nou, ten eerste omdat hij de griep heeft en ten tweede omdat door onderhoud aan de N525 het fietspad richting zijn werk weg is. En de omlegging is niet velomobielvriendelijk.

Fietsreparatiecursus
Het was dus rennen, vliegen en bijsturen omdat we de trein niet meer haalden. Nadat Dave in de tweede file op de A1 richting Amsterdam verzuchtte “met de fiets waren we sneller geweest” en we de auto in een te klein parkeerplekje hadden gewurmd stonden we 1 minuut ná het begin van de fietsreparatiecursus voor de deur in de Westerstraat. De tien overige cursisten waren net begonnen met een voorstelrondje waarin de fietshistorie en fietsvakantieplannen werden gedeeld met de groep.

Na het voorstelrondje krijgen we een fietsvork op een plankje en een los fietswiel. Cursusleider Lieven knipt bij iedereen in het wiel een spaak door en we krijgen allemaal een nieuwe spaak dat we met het oude nippel moeten vastzetten. Vervolgens leren we de theorie hoe we een slag uit het wiel moeten halen (spaken nooit los draaien, alleen vaster) om het vervolgens in de praktijk te brengen.

Spakenspanner
De Vakantiefietser heeft een handige spakenspanner te koop (Spokey) die op allerlei maten nippels past. Handiger dan zo’n rond of driehoekig ding met allemaal aparte doorgangen voor de verschillende maten. Deze zet je op de spaak en schuift ‘m dan naar boven over de nippel.

spakenspanner

Spakenspanner

Vervolgens moeten we een ketting uit elkaar halen met behulp van een kettingpons op zo’n manier dat het pennetje er net niet uitvalt. Daarna moeten we de ketting weer aan elkaar zetten met hetzelfde pennetje. Dit is handig om te kunnen voor als je geen reserve breekpennetjes bij je hebt. We leren ook hoe je eventuele stramheid uit de schakels kunt halen (zijwaarts bol en hol duwen).

Kabels vervangen
Na de mishandeling van de spaken en ketting komt er een complete fiets tevoorschijn, waar Lieven achtereenvolgens de rem- en derailleurkabel van laat ‘breken’ met een kniptang. Om en om mogen de cursisten de kabels vervangen. Vooral het afstellen van de achterderailleur duurt lang. De ketting bokt, loopt van het grootste blad of komt niet op het kleinste blad, het blijft tobben met de stelschroefjes. Belangrijk is dat je de draad nooit afknipt zonder deze af te doppen, anders gaat de draad rafelen.

Fietspomp
Terug naar huis hebben we de keuze: een uur of wat wachten op de Wegenwacht of zelf de autoband oppompen met een fietspomp. Omdat het al laat is kiezen we voor het laatste. We zijn dus weer een fietspomp rijker, de Topeak Joe Blow sport. Geluk bij een ongeluk dat je op de cursusavond tien procent korting krijgt op aangeschaft fietsgereedschap. Nadat we de autoband ermee hebben opgepompt blijkt deze gelukkig niet lek. De extra fietspomp blijft in de achterbak voor als ik weer eens een trottoirband meepak met inparkeren.

10 Reacties op “Fietsreparatiecurus: een lekke band en een handige spakenspanner

  1. Zo te lezen is het een vruchtbare avond geweest! En zeggen dat ik collega’s heb die honderd of meer kilometers per week fietsen en geen band kunnen herstellen…

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s