Smartphone als GPS

Je smartphone heeft een beperkte batterijduur, waterdichtheid en schokbestendigheid en dat maakt het een minder geschikt apparaat voor navigatie dan een outdoor GPS-toestel. Maar daar is wat aan te doen.

Om van een smartphone een volwaardige outdoor-gps te maken moet je op zoek naar een geschikte app en zal je iets moeten doen aan de waterdichtheid, de stootvastheid (rugged waterdichte hoes) en het stroomverbruik (externe powerbank). De smartphone heeft een voordeel ten opzichte van Garmin GPS’en: een duidelijker en veel groter scherm. Nadeel is dat de apps voor een telefoon geen gegevens geven over hoeveel kilometer het nog is tot het eindpunt. Daarnaast heb ik ‘m ook nog eens voornamelijk bij me als fotocamera.

Met een aantal aanpassingen en apps zijn smartphones beter geschikt te maken als outdoor gps:

 • Het steeds vooraf offline opslaan van het dagelijks te gebruiken online beschikbare kaartmateriaal van Google Maps (let op: wordt tijdelijk bewaard);
 • Als alternatief daarvoor met een app opensource kaartmateriaal van landen vooraf in je smartphone opslaan. Hierdoor wordt het mogelijk de smartphone te gebruiken als GPS zonder internetverbinding. Voorbeelden van deze apps:
  • OsmAnd; (iOS/uitgebreider op Android);
  • ViewRanger GPS (iOS);
  • Galileo Offline Maps;
  • Pocket Earth (alleen voor iOS – de pro-versie wordt aanbevolen);
  • Maps.Me (voor Android en iOS, app en kaarten zelfs gratis);
  • Here We Go;
  • Topo GPS (met gratis topografische kaarten Nederland – voor andere landen moet je ze kopen maar van bijvoorbeeld Duitsland kan je alleen maar van vier deelstaten een topografische kaart verkrijgen. Wel kan je Open Street Map voor de hele wereld kopen – wat gek is want OSM is open source en gratis);
  • Gaia GPS (iOS/Android);
  • MotionX-GPS (iOS).
 • Het aanschaffen van behuizing dat:
  • waterdicht (IP 67/68) is (ook als je telefoon dat al van zichzelf is);
  • trillingsdempend is en bescherming biedt tegen stoten (bijvoorbeeld UAG (Urban Armor Gear) – Plasma, Lifeproof – Fre, Otterbox – Defender, Tech21 – EVO Tactical, Spigen – Tough Armor, etc.). In het geval van een back case kan je de voorkant beschermen met een screen protector van gehard glas;
  • solide stuurbevestiging (bijvoorbeeld de universele fietshouder Finn).
 • Omvormer voor het via de naafdynamo opladen (zeer beperkte opbrengst als lamp brandt en onder een snelheid van de 15 km/u, bijvoorbeeld tijdens klimmen) van de smartphone of aansluiten op powerbank.
Screenprints GPS-apps op iPhone 6 Plus. Pocket Earth Pro (linksboven), Topo GPS (rechtsboven), ViewRanger (linksonder), OsmAnd (rechtsonder)

Screenprints GPS-apps op iPhone 6 Plus. Pocket Earth Pro (linksboven), Topo GPS (rechtsboven), ViewRanger (linksonder), OsmAnd (rechtsonder)

Van deze vier apps lijkt Pocket Earth het beste de kaart gecentreerd te houden (erg prettig anders fiets je steeds de kaart uit en moet je deze steeds opnieuw centreren). Alleen Topo GPS geeft de richting aan met witte ^ in de route.

Bespaar stroom door de telefoon in vliegtuigmodus te zetten (GPS blijft gewoon werken) en tracking uit te zetten.

Powerbank
De Xtorm Xtreme powerbank kan met de iPad-lader (2.1 Ampère) twee keer zo snel opgeladen worden dan met een iPhone-lader (1 A). Je kan een iPhone ook gewoon opladen met een iPad-lader. Er zijn laders met twee uitgangen, waarmee je zowel telefoon als powerbank tegelijkertijd kunt opladen.

De batterij van de iPhone 7 Plus is 2900 mAh en kan dus twee keer opgeladen worden met een 6000 mAh powerbank.

Xtrom Xtreme waterdichte powerbank

Xtrom Xtreme waterbestendige (IP 66) powerbank

Nadeel Xtorm Xtreme powerbanks: deze kunnen niet tegelijkertijd op- en ontladen worden. Kunnen niet opgeladen worden door een naafdynamo vanwege hoge oplaadstroom (maar wel met een 2.1 A lader).

Weersbestendige powerpack dat wel opgeladen kan worden door naafdynamo en tegelijkertijd stroom kan leveren is de Topeak Powerpack 5300 mAh, 158 gram.

Regen
Een touch screen gaat raar doen in de regen. Als er druppels op het scherm vallen wordt er bijvoorbeeld opeens een waypoint aangemaakt. Daarom is een ‘poncho’ of een telefoonhoes met een extra scherm over je scherm aan te bevelen. Dan gebeuren er geen vreemde dingen maar is nog wel de bediening lastiger: uitzoemen of de centreren op kaart knop aantikken, zijn lastiger. Je moet hiervoor zowel je scherm als je vinger droog maken.

Naafdynamo
Als je onderweg wil opladen met zonnepaneel of naafdynamo, gebruik dan twee kleinere powerbanks. Eén kan je dan aan je telefoon hangen en de ander aan de omvormer/naafdynamo. Een naafdynamo levert bij belasting een rolweerstand van 3 à 9 Watt, dit levert een snelheidsverlies van 0,5-1,5 km/u op vlak terrein. Een SON-naaf DeLux levert minder weerstand dan de SON 28 New, die op zijn beurt weer minder weerstand geeft dan Shimano-naafdynamo’s.

Een naafdynamo levert maar 0,5 Ampère (mits snelheid >15 km/u dus niet bij tegenwind of bergop), terwijl een lader 2 A levert.

Back-up
Een smartphone gebruiken als GPS is vooral handig als back-up als je GPS het laat afweten. Onder bikepackers en ultralight kampeerders is navigeren met de smartphone populair omdat het een apparaat scheelt.

Zet je gpx-bestanden voor je GPS of smartphone in je cloud drive. Dus in iCloud, DropBox, Google Drive, OneDrive etc. Ergens waar je er met je smartphone bij kunt. Gaat je GPS onderweg stuk, dan kan je terugvallen op je smartphone.

Wat gebruikt team Kampeerwijzer zelf?

Wij gebruiken een iPhone 7 plus in combinatie met een powerbank van Xtorm. Die powerbank zit aan het stuur in een stem cell (stuurzakje van merk Alpkit, ook wel feed bag genoemd bij andere merken). De iPhone zit in een hoes van Lifeproof, de Fré, bevestigd op het stuur met een adapter en Quadlock Out Front houder. De app die we gebruiken is Pocket Earth Pro.

Meer info

Voor meer informatie over powerbanks en navigeren met de smartphone, zie de blogposts Kunnen lezen en schrijven onderweg en Smartphone voor Gps-navigatie? Ja!!!

Pagina voor het laatst bijgewerkt: juli 2018