Smartphone als gps

Zeg vaarwel tegen moeilijk uploaden van routebestanden en kleine schermpjes. Je smartphone heeft een gps die het ook doet in vliegtuigmode. Ja, een outdoor gps heeft een betere batterijduur, waterdichtheid en schokbestendigheid maar dat zijn hindernissen waar wat aan te doen is.

Om van een smartphone een volwaardige outdoor-gps te maken moet je op zoek naar een geschikte app en zal je iets moeten doen aan de waterdichtheid, de stootvastheid (rugged waterdichte hoes) en het stroomverbruik (externe powerbank). De smartphone heeft een voordeel ten opzichte van Garmin gps’en: een duidelijker en veel groter scherm.

Niet alle navigatie-apps voor een telefoon tonen gegevens over hoeveel kilometer het nog is tot het eindpunt en sommigen hebben een abonnement of eenmalige aankoop voor het offline beschikbaar maken van kaartmateriaal maar het aanbod is groot en er komen steeds mooiere apps bij. In bijvoorbeeld Strava, Komoot en Ride With GPS maak je de route op je computer en vervolgens is deze meteen beschikbaar in de app op je telefoon.

Met een aantal aanpassingen en apps zijn smartphones beter geschikt te maken als outdoor gps:

  • Het steeds vooraf offline opslaan van het dagelijks te gebruiken online beschikbare kaartmateriaal van Google Maps (let op: wordt tijdelijk bewaard);
  • Als alternatief daarvoor met een app opensource kaartmateriaal van landen vooraf in je smartphone opslaan. Hierdoor wordt het mogelijk de smartphone te gebruiken als gps zonder internetverbinding. Voorbeelden van deze apps:
    • MapOut (alleen iOS, zie MapOut handleiding);
    • Komoot.nl (iOS en Adroid; 1 regiokaart gratis, alle regio’s wereldwijd eenmalig 30 euro);
    • OsmAnd; (iOS/uitgebreider op Android);
    • ViewRanger GPS (iOS);
    • Guru Offline Maps (voorheen Galileo Offline Maps);
    • Pocket Earth (alleen voor iOS – de pro-versie wordt aanbevolen);
    • Maps.Me (voor Android en iOS, app en kaarten zelfs gratis);
    • Here We Go (iOS en Adroid);
    • Topo GPS (met gratis topografische kaarten Nederland – voor andere landen moet je ze kopen maar van bijvoorbeeld Duitsland kan je alleen maar van vier deelstaten een topografische kaart verkrijgen. Wel kan je Open Street Map voor de hele wereld kopen – wat gek is want OSM is open source en gratis);
    • Gaia GPS (iOS/Android);
    • Strava.com (iOS en Adroid; alleen met abonnement 5 euro per maand – interessant voor mensen die trainingsgegevens willen vastleggen, alleen kaart met 4/5G);
    • Ride With GPS (iOS en Adroid; offroad alleen met abonnement van 6,67 euro per maand).
  • Het aanschaffen van behuizing dat:
    • waterdicht is (IP 67 of hoger), ook als je telefoon dat al van zichzelf is;
    • trillingsdempend is en bescherming biedt tegen stoten (bijvoorbeeld UAG (Urban Armor Gear) – Plasma, Lifeproof Fré, Otterbox – Defender, Tech21 – EVO Tactical, Spigen – Tough Armor, etc.). Als de hoes alleen een back case is, kan je de voorkant beschermen met een screen protector van gehard glas;
    • solide stuurbevestiging (bijvoorbeeld QuadLock, SP Connect, Mous IntraLock, Lifeproof).
  • Omvormer voor het via de (naaf)dynamo opladen van de smartphone (beperktere opbrengst als ook een lamp gevoed wordt en bij lage snelheden, bijvoorbeeld tijdens klimmen) of aansluiten op een powerbank.
Screenprints GPS-apps op iPhone 6 Plus. Pocket Earth Pro (linksboven), Topo GPS (rechtsboven), ViewRanger (linksonder), OsmAnd (rechtsonder)

Screenprints GPS-apps op iPhone 6 Plus. Pocket Earth Pro (linksboven), Topo GPS (rechtsboven), ViewRanger (linksonder), OsmAnd (rechtsonder)

Van deze vier apps lijkt Pocket Earth het beste de kaart gecentreerd te houden (erg prettig anders fiets je steeds de kaart uit en moet je deze steeds opnieuw centreren). Alleen Topo GPS geeft de richting aan met witte ^ in de route (inmiddels doet Pocket Earth dit ook).

Bespaar stroom door de telefoon in vliegtuigmodus te zetten (GPS blijft gewoon werken) en tracking uit te zetten.

Powerbank
De Xtorm Xtreme powerbank kan met de iPad-lader (2.1 Ampère) twee keer zo snel opgeladen worden dan met een iPhone-lader (1 A). Je kan een iPhone ook gewoon opladen met een iPad-lader. Er zijn laders met twee uitgangen, waarmee je zowel telefoon als powerbank tegelijkertijd kunt opladen.

De batterij van de iPhone 7 Plus is 2900 mAh en kan ongeveer twee keer opgeladen worden met een 6000 mAh powerbank.

Xtrom Xtreme waterdichte powerbank

Xtrom Xtreme waterbestendige (IP 66) powerbank

Nadeel Xtorm Xtreme powerbanks: deze kunnen niet tegelijkertijd op- en ontladen worden (pass-though charging). Kunnen niet opgeladen worden door een naafdynamo vanwege hoge oplaadstroom (maar wel met een 2.1 A lader).

Weersbestendige powerbank dat wel opgeladen kan worden door naafdynamo en tegelijkertijd stroom kan leveren wa de Topeak PowerPack 5300 mAh, 158 gram. Het lijkt erop dat Topeak gestopt is met het maken van PowerPacks.

Regen
Een touch screen gaat raar doen in de regen. Als er druppels op het scherm vallen wordt er bijvoorbeeld opeens een waypoint aangemaakt. Daarom is een ‘poncho’ of een telefoonhoes met een extra scherm over je scherm aan te bevelen. Dan gebeuren er geen vreemde dingen maar is nog wel de bediening lastiger: uitzoemen of de centreren op kaart knop aantikken, zijn lastiger. Je moet hiervoor zowel je scherm als je vinger droog maken. We hebben geconstateerd dat een telefoon met een extra scherm erover minder goed te bedienen is dan zonder extra scherm. Dit is getest met een Lifeproof Fré hoes en de poncho van Topeak.

(Naaf)dynamo
Als je onderweg wil opladen met zonnepaneel of naafdynamo, gebruik dan liever twee kleinere powerbanks dan één grote. Eén kan je dan aan je telefoon hangen en de ander aan de omvormer/naafdynamo. Een naafdynamo levert bij belasting een rolweerstand van 3 à 9 Watt, dit levert een snelheidsverlies van 0,5-1,5 km/u op vlak terrein. Een SON-naaf DeLux levert minder weerstand dan de SON 28 New, die op zijn beurt weer minder weerstand geeft dan Shimano-naafdynamo’s. Een PedalCell dynamo levert de meeste energie bij lage snelheden.

Een naafdynamo levert maar 0,5 Ampère (mits snelheid >15 km/u dus niet bij tegenwind of bergop), terwijl een lader 2 A levert.

Back-up
Een smartphone gebruiken als gps kan handig zijn als back-up als je gps het laat afweten. Onder bikepackers en ultralight kampeerders is navigeren met de smartphone populair omdat het een apparaat scheelt en omdat het veel makkelijker is om onderweg routes te maken en aanpassen zonder dat je een pc en kabel nodig hebt.

Zet je gpx-bestanden voor je gps of smartphone in je cloud drive. Dus in iCloud, DropBox, Google Drive, OneDrive etc. Ergens waar je er met je smartphone bij kunt. Gaat je GPS onderweg stuk, dan kan je terugvallen op je smartphone.

Het is ook verstandig om eigen back-up van gpx-bestanden te maken als je gebruik maakt van cloud-based services als bijvoorbeeld Komoot. Maar hou er rekening mee dat een app kan crashen, bijvoorbeeld na een problematische update. In Komoot heb je de mogelijkheid om het gpx-bestand te downloaden. Hou het beschikbaar als back-up in de cloud, zodat je het kunt openen met andere navigatie-apps als bijvoorbeeld PocketEarth en MapOut.

Wat gebruikt team Kampeerwijzer zelf?

Wij gebruiken een iPhone 11 Pro Max en een iPhone 12 in combinatie met een powerbank van Xtorm. Die powerbank zit aan het stuur in een stem cell (stuurzakje van merk Alpkit, ook wel feed bag genoemd bij andere merken). De iPhone zat in een hoes van Lifeproof, de Fré, bevestigd op het stuur met een adapter en Quadlock Out Front houder. De hoesjes van Lifeproof zijn echter na ongeveer anderhalf jaar aan vervanging toe omdat het glas voor de cameralenzen ondoorzichtiger wordt.

De app die we het meeste gebruiken is Pocket Earth Pro met als back-up MapOut. In MapOut kan je beter zien hoe ver iets nog is en er zit ook een hoogteprofiel in maar we vinden de app net wat onhandiger werken dan Pocket Earth. In Nederland en voor rondjes vanuit huis gebruiken we Komoot omdat je daarmee mooie gravelroutes kunt vinden.

Meer info

Voor meer informatie over powerbanks en navigeren met de smartphone, zie de blogposts:

Pagina voor het laatst bijgewerkt: april 2021