Dit zat in onze ‘biker box’

Een ‘hiker box’ zijn kisten langs bekende langeafstandpaden waar hikers hun overtollige spullen achterlaten. Je kan er iets in achterlaten of er juist uit meenemen. Wij kennen het fenomeen ook, maar dan als een kartonnen doos die naar huis gestuurd wordt. Dit jaar woog de inhoud van onze ‘biker box’ maar liefst 1755 gram. Dat is ruim twee keer het gewicht van onze tent, dus dat verbaasde onszelf.

De doos werd samengesteld in Winchester, de dag voordat we aan de South Downs Way zouden gaan beginnen. Dat is een onverhard pad en tussentijds bevoorraden zou vele extra kilometers fietsen betekenen. Niet alleen kilometers maar vooral ook hoogtemeters. Dus hadden we het uitgekiend dat we voor drie dagen eten zouden meenemen, dan hoefden we maar één keer tussendoor te bevoorraden, zodat we niet extra kilometers hoefden te fietsen naar uit de route gelegen supermarkten. Om ruimte te maken voor eten, schuimden we nog een keer alle spullen door. Wat kon weg?

Onze biker box, die we thuis bij het postkantoor konden ophalen.

Klimmen
Er zijn mensen die de South Downs in één dag fietsen maar wij hadden korte etappes van rond de veertig kilometer gepland omdat we in Nederland niet kunnen trainen voor het soort hoogteprofielen dat we op deze route tegenkomen, waarbij regelmatig binnen enkele kilometers zo’n 150 meter of meer geklommen moet worden. Engelsen doen niet aan haarspeldbochten, ze leggen wegen over heuvels aan via de kortste route, met hellingpercentages van soms rond de twintig procent. Een tweede goede reden om nog eens te kijken naar wat niet per se meer mee hoefde.

Hoogteprofiel South Downs Way, op de x-as de hoogte, y-as afstand in kilometers

We puzzelden ons eten voor drie dagen bij elkaar in een Engelse supermarkt, waarbij we ten minste 600 kilocalorieën per persoon per maaltijd probeerden te halen, in zo’n compact mogelijke vorm. Dat was even een klusje. Ook al omdat de meeste kant-en-klare pastamaaltijden in zakjes in Engeland niet zo kant-en-klaar zijn dat je er alleen water aan hoeft toe te voegen. Er moet vaak melk bij, en dat is lastig meenemen en doseren. We vonden bij Sainsbury’s een zak poedermelk, maar die vonden we te groot. Handiger is het als een verpakking bestaat uit meerdere kleine porties, zoals van het merk Elk hier in Nederland.

Eten voor drie dagen op de South Downs Way

De flessen water op de foto waren er om onze bidons te vullen, het water uit de kraan in Engeland is namelijk niet te drinken vanwege de toevoeging van chloor. Niet alleen drinken we daardoor niet genoeg omdat het niet lekker is, ik krijg er ook keelpijn door.

Inhoud ‘biker box’

In onze doos met ‘overbodige’ spullen zat:

 • Extra korte broek Dave
  Dave had natuurlijk gehoopt dat hij de hele tijd in een korte broek kon fietsen en dan is het handig dat er een schone was als hij moest wassen. Maar tijdens een wasbeurt kan je natuurlijk ook kortstondig je lange broek aantrekken of een regenbroek.
 • Onze handdoeken
  Deze handdoeken van Packtowel met lusjes voelen heel prettig bij het afdrogen maar ze werden niet snel genoeg droog in vochtige omstandigheden die we op deze vakantie troffen. Onderweg vervangen door meer gladde synthetische handdoeken, wederom met antibacteriële werking.
 • Blouse
  Een outdoor overhemd of blouse is heel lekker als het heel erg warm weer is maar dus met nog 10 dagen te gaan was het wel zeker dat we geen hittegolf meer zouden meemaken tijdens onze vakantie.
 • Zwemkleding
  Dave’s zwembroek en Belle’s bikini. Het was geen weer voor zwemkleding.
 • Waterdichte overwanten
  Te warm voor op een fiets. Echt alleen nodig bij temperaturen onder nul.
 • Trucker pet
  Een trucker pet kan je alleen goed meenemen op je hoofd want je wil niet dat deze plat drukt. Maar aangezien we de hele tijd met helm fietsten in Engeland, had Belle alleen maar last van de pet in haar bagage.
 • Wollen mutsje
  Genoeg alternatieven, zoals de capuchon van mijn gewatteerde jack, voor als het ’s avonds afkoelt. Of de balaclava die bij mijn pyjama (=lang zijden ondergoed) hoort omdat ik deze vakantie onder een quilt sliep.
 • Camerastatieven
  Onder het fietsen neem af en toe een foto maar nemen we niet de tijd om uitgebreid te gaan fotograferen of video op te nemen. Ik kom er gewoon niet aan toe onderweg want het hoofddoel is fietsen en om je heen kijken. Dus ik gebruikte de GorillaPod niet. Sowieso maak je nooit een foto tijdens de meest spannende momenten. Petje af voor de mensen die hier zoveel tijd in steken.
 • Extra fleecetrui
  Gekocht onderweg omdat hij goedkoop was en ik hem mooi en praktisch vond, maar ik had al een fleecevest bij me, dus deze was overbodig. Ik heb hem onderweg nog wel gebruikt in steden.

Bij elkaar dus ruim 1,7 kilo. De meeste zaken vallen onder de noemer “ik heb nog wat ruimte dus dit kan ook nog wel mee”. Maar hou er rekening mee dat je op vakanties meer ruimte kwijt bent aan voedsel dan tijdens een weekend, waar je kunt eten uit zakjes met gehydrateerd voedsel van de buitensportwinkel. Die zijn onderweg wat lastig te vinden. In elk geval niet in Winchester, waar geen goede buitensportzaken gevestigd zijn. Wat we overigens bijzonder vonden, aangezien het ’t start- of eindpunt is van de South Downs Way. Voor buitensportzaken werden we verwezen naar het 20 kilometer verderop gelegen Southampton.

Postpakketten versturen in Engeland is veel duurder dan in Nederland. Dus je kan beter pakken met het idee dat er straks ook nog wat blikvoer mee moet kunnen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s