Almere-Aken met trekkingfiets 2008

Dit is een reisverslag van onze fietsvakantie naar Aken in Duitsland.

Route: LF3a
Vervoersmiddel: Gazelle Kathmandu vakantiefietsen.
Slapen: B&B, tent, trekkershut en Stayokay

Dag 1 – dinsdag 10 juni 2008

 • Afstand in km: 57 (63,6 inclusief op en neer naar restaurant)
 • Avarage speed: 17,3
 • Duur: 3 uur 40 minuten
 • Route: Almere Buiten – Harskamp

We zitten voor 50 euro in een logies+ontbijt boerderij in Harskamp op de Veluwe. We hadden vandaag de wind in de rug en reden soms 22-25 km/u. Het ruikt een beetje muf hier. In het restaurant was het leuk mensen kijken maar het eten was niet zo goed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA De fietsen met bagage (en Dave)

Dag 2 – woensdag 11 juni

 • Afstand in km: 60,2
 • Avarage speed: 15,8
 • Duur: 3 uur 48 minuten
 • Route: Harskamp – Millingen

Naar Millingen gefietst, ligt tegen de Duitse grens. Mooie tocht. Eerst over de Veluwe, via Oosterbeek naar Arnhem, dat aan deze kant die ik niet ken, heel heuvelachtig is. Bij Arnhem waren vele korte klimmetjes die je alleen maar in de allerlichtste schakelstanden kan maken. Zweten.

Prachtig uitzicht vanaf de Rijnbrug. Net buitenland. Dave verloor zijn tashaak, terwijl we van de brug af roetsten. Gelukkig vond hij alle delen terug. Maar misschien goed idee dit onderdeel vast te zetten met Loctite en een reserve haak mee te nemen. Ook van de inzetstukjes van de clipsluitingen aan de tassen want daar was Dave er gisteren al een van kwijt – en vond deze gelukkig ook terug.

Twee keer de pont genomen. Een keer een gierpont die heel vaak ging maar de pont bij Millingen gaat maar eens per uur. Gelukkig maar twintig minuten hoeven te wachten (onthaasten). Over de pont een lekkere uitsmijter gegeten met kaas en spek. De pontjes kostten 1,60 en 2,80 euro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Wachten op de gierpont

Even gekeken bij een trekkershut maar die was al bezet en stond op een speeltuin. Nu staan we op een kleine camping bij een boerderij in Zeeland bij Millingen.

Ondanks de Hollandse luchten het droog gehouden. Wel is het nu ’s avonds aan het afkoelen en het waait een stuk harder. Het laatste pontje ging flink open neer over de golven.

Dag  3 –  donderdag 12 juli

 • Rustdag in Millingen

Dave voelt zich niet zo lekker. Mijn vader is jarig en heeft al de bevestigingsbrief voor zijn internetaansluiting binnen (ons cadeau). Om 8.00 uur begon het te regenen en pas om 21.00 uur hield het op. Nu mooie vergezichten met Hollandse luchten.

Zitten lezen in de recreatieruimte. Koud gekregen. Verder vandaag alleen boodschappen gedaan bij de C1000 en een thermosfles gekocht. Die waren we vergeten mee te nemen en we misten ‘m. Je kan er eventueel water in meenemen maar we gebruiken de thermosfles voornamelijk om ’s avonds of ’s ochtends niet twee keer water warm te hoeven maken en de Whisperlite dus nogmaals te ontsteken voor een tweede bakje koffie.

Wijntje gedronken op het terras hier tot het begon te plenzen van de regen. Hele dag was de regen niet zo hevig. Gezocht naar de Millinger Theetuin maar die was er kennelijk niet meer.

Dag 4 –  vrijdag 13 juli

 • Afstand in km: ongeveer 51,7
 • Avarage speed: 14,7*
 • Duur:
 • Route: Millingen – Afferden

Vanochtend vier uur bezig geweest met douchen, ontbijten en de tent afbreken en inpakken. De hond van de boerencamping in Millingen was erg speels, sprong tegen je op en daagde de tractor uit.

Van Millingen naar Afferden gefietst. Erg mooie tocht. Zware klim bij Nijmegen (Berg en Dal), moesten afstappen. Dat kwam omdat onze voorvorken niet gelockt stonden waardoor je het gevoel had op een ovaal wiel naar boven te rijden. Daarna heuvelachtig. Mooie doorkijkjes.

We kwamen door het plaatsje Gennep, een soort mini-Goes.

De computer stond niet de hele tijd aan dus we weten niet precies hoeveel kiometer we gefietst hebben. We hebben eerst nog een halfuur rondgefietst om Millingen uit te komen op de juiste route. We volgen LF 3a Maassroute maar we zaten achter bordjes LF 3a Hanzeroute aan te rijden en toen zaten we opeens in Duitsland. Dave zei dat hij nooit gedacht had dat we zo ver zouden komen.

In Afferden een hotel genomen, we waren erg moe.

Als we thuiskomen moeten we er even aan denken de Wollip te wassen, die is erg vies.

*) Computer heeft kleine stukken gemist. Veel in z’n twee voor moeten fietsen door heuvels en tegenwind.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Regen

Dag 5 – zaterdag 14 juni

 • Afstand in km: 59,5*
 • Avarage speed: 14,9
 • Duur: 3 uur, 59 minuten
 • Route: Afferden – Baarlo

Zitten in een onofficiële trekkershut met stapelbed. Erg vochtig. Mochten de gaspitten aanzetten voor verwarming. Rugpijn gekregen van veel bukken, zitten op campingstoeltjes, slepen van tassen en doorgezakt hotelbed. De fietstocht was weer mooi. Eén keer pont genomen over de Maas (€ 1,-). Door Venlo gereden. ’s Middags regen dus in de regen gereden met onze regenpakken aan en overschoenen (“regenlaarzen”). Blij dat we die gekocht hebben. Mijn regenbroek is te kort of mijn benen zijn te lang. Handig zou zijn hogere laarzen, zoals ze bij het Tweewieler Centrum Almere op de Vlaardingenlaan verkopen.

Koffie in hotel was vies, dus onderweg een keer koffie met Limburgse vlaai gegeten en een keer een croissant bij een bakker langs de weg (krentenbollen waren op).

Hier op minicamping in Baarlo zitten alleen gepensioneerden (overal zie je die eigenlijk). Dave sjacherijnig want hij vond het blokhutje niks (vol met spinnen). Gelukkig werd door de gaspitten het wel lekker warm, hoewel nog steeds vochtig. De campingbeheerder heeft ons blikjes Fanta gegeven. We konden eventueel ook onze tent onder een partytent opzetten. Met 6 à 7 graden nachttemperatuur goed geslapen in het blokhutje. Beter bed dan in hotel. Hier verderop is een soort Centerparcs. Volgens de gids goedkoper dan het blokhutje. Maar er bleken verborgen kosten te zijn waardoor de prijs € 65,- per nacht kost (hotel in Afferden was € 76,-met ontbijt of € 119,- halfpension met dagmenu). Toen we dat wisten was Dave een stuk tevredener met het blokhutje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Erg moe van de fietstocht

We hebben lekker kunnen lezen in van die tuinstoelen met kussens. Ik lees His Dark Materials – The Golden Compass en Dave House of Suns. Hij zal het echter weer snel uit hebben (leest veel sneller dan ik).

Voor morgen is veel regen voorspeld, daarom wilden we niet in een tent. Dave wil het liefst ergens een tijdje blijven staan, die is niet zo van het trekken, opbreken, inpakken, etc. We moeten volgend jaar maar eens een andere maand kiezen dan juni want het is weer dezelfde prut als vorig jaar qua weer.

Was gedaan, Wollip ook gewassen.

*) Inclusief boodschappen doen

Dag 6 – zondag 15 juni

 • Route: Baaro – Echt

Het is grijs weer. Goed geslapen. De was is niet droog geworden, veel te vochtig. Gisteravond lekkere bospaddenstoelensoep gemaakt. Half-vers, met een pakket van Super de Boer. Echt heel lekker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Weg hier uit die spochtige spinnenboel!

Hele ochtend lekker in de zon gefietst. ’s Middags kwam er een onweersbui en veel regen. Even droog en daarna weer veel regen. Ik zag op het Eiland in de Maas bij een vestingstadje (Stevensweert) veel campings, bungalows, hutjes, B&B’s maar Dave wilde verder naar Echt.

Echt is niet echt mooi maar het hotel De Vos tegenover het station is erg leuk. Pa gebeld voor vaderdag. Hij zegt dat ome Simon hier samen met zijn neef Simon in een familiegraf ligt bij de grote kerk. En dat hij hier gefusilleerd is. Op de boerderij Rust Roest zou nog familie moeten wonen. Nooit geweten dat dat hier was. Toevallig vanavond langs dat kerkhof gewandeld.

Het was erg koud geworden, beetje onderkoeld geraakt. Onze jasjes zijn niet echt goed. Blijven lang nat. Bij Dave trekt de nattigheid helemaal in de voering van zijn mouwen. Jasjes zes uur uitgehangen op het hotel en ze zijn nog niet droog. Geldt ook voor mijn tassen. Bij mouwen en rond de capuchon van mijn regenjasje trekt het vocht in de stof, die hetzelfde is als de buitenkant. Dit wordt erg koud. Je verwacht beter van een merk als Fjällraven (Dave’s jas is van The North Face).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Erg nat geworden en koud

Het zoeken naar waar je terechtkomt aan het einde van een fietstocht ervaren we als vermoeiend. Op dit moment hebben we wel zin in zo’n georganiseerde fietsvakantie van hotel naar hotel.

De gebouwen hier hebben allemaal kelders. Iedere keer als we uit eten gaan krijg je een goudbes, een vruchtje met verdorde blaadjes erbij. Het is oranje maar wel zoet. De blaadjes lijken op vleugels van een libelle.

De rugpijn is voorbij maar vandaag wel erge zadelpijn gehad. Morgen gaan we onze zadels omruilen.

Dag 7 – maandag 16 juni

 • Afstand in km: 62,2 km
 • Avarage speed: 15,7 km/u
 • Duur: 3 uur, 57 minuten
 • Route: Echt – Maastricht

Maastricht bereikt. Na 20 kilometer van zadel geruild. Dit is een verademing! Hoop nog ergens een Brooks B67 zadel als Dave te kunnen scoren (maar dan de damesversie B67 S) in plaats van mijn Brooks sportzadel.

Vanochtend in Echt heeft Dave een nieuwe band gekregen. Hij had ook een ei op zijn achterband. De Schwalbe Marathon Plus was van binnen uit gescheurd. Voorband is achterband geworden en een stadsfietsband voorop. Terwijl Dave bij de fietsenmaker was (nog een geluk dat deze op maandagochtend open was) ging ik bij de katholieke kerk van Echt op zoek naar het familiegraf van Simon en Simon Groot. Bleek ik bij de verkeerde kerk te staan. Niet meer naar de andere kerk gezocht.

Later belt mijn moeder dat het niet in Echt is maar in Sevenum, ze hebben zich vergist.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Bandwissel bij fietsenmaker is het begin van problemen met de versnelling

Bij Meeswijk/Berg per ongeluk de pont gepakt, kennelijk een LF3a-bord gemist. Zaten we opeens in België. Besloten om dan maar de LF7 te gaan volgen naar Maastricht, zodat we ook aan de goede kant van de stad uitkomen, waar de camping zit. Bij aankomst in Maastricht bleek de camping en jeugdherberg niet meer te bestaan, het is een golfterrein geworden.

Via de VVV bij Stayokay uitgekomen en we voelen ons hier helemaal thuis. Een modern hostel met stapelbedden, marmoleum en formica tafeltje. Beter dan al die oubollige hotelkamers. En aan de Maas! Avondwandeling gemaakt. Maastricht is erg indrukwekkend.

LF7 rijdt een stuk minder kronkelig en dus veel sneller door maar door alle wegomleggingen hadden we bijna Maastricht gemist.

Een opvallend verschil met fietsen door Nederland is dat geen Belg terug groet. De Nederlandse Limburgers vinden we veel gezelliger/vrolijker. Wel lekker en apart geluncht in België: met zoete pannenkoeken, ijs en advocaat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Bagage

Dag 8 – dinsdag 17 juni

 • Eerste rustdag in Maastricht

Mergelgrotten Zonneberg bezocht inclusief boottocht over de Maas. Langs fietswinkels gelopen (altijd fijn om een doel te hebben in een stad) op zoek naar Brooks-zadels. Helemaal bekaf, pijnlijke voeten van het lopen. Hoezo rustdagje?

Gegeten bij Kentucky Fried Chicken want eten bij Stayokay is erg ‘instant’ en bij KFC natuurlijk niet. Maastricht is erg mooi, indrukwekkend. Er hangt hier een buitenlandse sfeer. Mensen kleden zich hier chiquer en zelfs de winkels en hun uithangborden zien er beter uit. We zien allerlei zaken met chique herenkleding maar het is niet duur.

Dag 9 – woensdag 18 juni

 • Tweede rustdag in Maastricht (we vinden het hier leuk)

Fietszadel gekocht, B67 S maar helaas niet pre-aged kunnen krijgen. De winkel waar we heen wilden, waar ze ook Santos-fietsen verkopen, was op woensdag dicht. Gisteren waren we bij een racefietswinkel en die was op dinsdag dicht. Het zadel heb ik gevonden in de fietsenwinkel bij het NS-station.

Vanochtend een flinke handwas gedaan. Dave had gelukkig nog wasmiddel bij zich, in zijn toilettas. Het is van de HEMA. Had er dit jaar naar gezocht bij Albert Heijn maar niets gevonden. HP heeft meestal wel iets van een vakantiewasmiddel in kleine verpakking.

Bij Bever (grote winkel hier in Maastricht) een nieuw Mammut opblaasbaar kussen gekocht voor Dave omdat het zijne in de trekkershut in Baarlo lek was geraakt op de naad. Het kussen bestaat uit een hoes en een opblaasbaar gedeelte. Helaas weggegooid. Bij Bever hadden ze het opblaasbare kussen ook los kunnen bestellen en was het een garantiekwestie geweest. Ze hadden helaas geen Vaude-tashaken los op voorraad (is wel te bestellen). Loctite zou bij Halfords te koop zijn.

Dit jaar moeten we investeren in goede regenjassen waarvan de buitenstof niet doorweekt raakt of zoals bij Dave de mouwen aan de binnenkant kletsnat. Waarschijnlijk zijn we met een Agu niet-ademend regenpak nog beter af.

Graf van Sint Servaas in de basiliek bezocht, een rondleiding van negentig minuten. Overbodige spullen bij postkantoor naar huis gepost. Mijn Palm-agenda. Twee boeken die Dave uit heeft. De Nalgene drinkfles (een thermosfles voor in de plaats gekomen, dit is handig tijdens kamperen). Kool-Aid zakjes en suiker (veel te omslachtig om te maken).

Bij het hostel (www.hihostels.com) zwemt steeds een zwarte zwaan. Heel mooi: met een rode snavel met een witte streep er over.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Stayokay Maastricht aan de Maas gelegen

Dag 10 – donderdag 19 juni

 • Afstand in km: 39,5 km
 • Avarage speed: 12,6 km/u
 • Duur: 3 uur, 7 minuten fietsen (5 uur onderweg geweest)
 • Route: Maastricht – Aachen

Vertrokken uit Maastricht. Naar Aachen gefietst. Heel veel geklimd door heuvelig gebied. Zodra we een beekje bij Oud-Lemiers overstaken zaten we in Duitsland en hield alle bewegwijzering op. Met de grote schaal van de fietskaart vind je dan niet meer de weg.

Na veel vragen uiteindelijk de jeugdherberg gevonden. Vreselijk oord, het lijkt wel een inrichting. Spierwitte muren, blauw zeil op de grond. Kaal. Ons opgegeven voor eten in de jeugdherberg. Er zou mac & cheese zijn en gemengde groenten. Is het bloemkool, aardappelkroketten en kip cordon bleu. We kregen ons geld terug en hadden de keuze: een wat duurder resaurant met meer keuze op 10 minuten lopen of een wat goedkopere tent op 20 minuten lopen. Gaat het net stortregenen, dus wij naar de ‘dure’ tent. Afschuwelijk restaurant. Kille sfeer, alleen bejaarden en traditioneel Duits eten: wienerschnitzels enzo. Inrichting lichtgeel met lichtgroen. Erg ongezellig.

Op de terugweg was de stortbui voorbij. Lopen we nog ‘even’ naar de stad om de dom van Aken te bekijken. Komen we langs de ‘goedkope’ tent.: hartstikke hip, lekker gevarieerde gerechten, druk met jonge mensen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA De dom van Aken in het klein

Om 9.00 uur moeten we de kamer uit zijn dus de wekker gezet op 6.45 uur. Ontbijt is van 7.00-9.00 uur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Op weg naar Aachen. Dave kijkt de versnellingen na omdat de fiets slecht schakelt

Dag 10 – vrijdag 20 juni

 • Afstand in km: 21,5 km + 41,3 km
 • Avarage speed: 17,6
 • Duur: 1 uur 27 minuten + 2 uur 21 minuten
 • Route: Aachen – Heerlen en Amsterdam – Almere

Naar Heerlen gefietst. In Duitsland is het slecht fietsen. Je fietst over het ‘trottoir’ of er is geen fietspad langs de 80 km/u weg. Geen bordjes. Besloten om de reis niet voort te zetten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Terug in Nederland

In Heerlen op de trein naar Utrecht/Amsterdam gestapt. Vanaf Amsterdam Amstel naar huis gefietst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Fietsen vastgesjord in de trein

De kilometerteller van de nieuwe trekkingfietsen staan inclusief trainingrondjes op 779,9 km.

Conclusies/to-do list/verlanglijst

Het is niet leuk elke keer ergens anders te slapen: hotels, B&B’s, trekkershut, tent, jeugdherberg, etc. Zit je in een hotel dan moet je ook uit eten en worden de kosten navrant. Fietsen is leuk, zoeken naar slaapplaats minder. In je eigen tent zit je in je eigen omgeving. Hotels zijn vaak vreselijk.

De bronchitis die ik donderdag voelde opkomen heeft doorgezet. Ziek geworden van vocht in trekkershut? Kou door onweersbuien?

Je moet een reserve-buitenband bij je hebben. Anders kan je wachten tot de fietsenwinkel open is.

Mijn Falke BH scheurt. Eigenlijk een meer shock-proof model nodig.

Steradent-tabletten volgende keer meenemen om de bidons mee schoon te maken.

Heb regenjas van Dave (The North Face, zwart) en mij (Fjällraven, donkerblauw) nu behandeld met speciaal wasmiddel. Ben benieuwd of het nu beter gaat afparelen. Zo niet dan staat een jas van Gore-Tex paclite op de verlanglijst (200-300 euro) met een plastic aandoende buitenstof.

Ik wil bij thuiskomst bij Zwerfkei langs om te kijken naar een Shimano fietsbroek. Er schijnt er een te zijn die nog beter is dan de Performance zeem.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s