TNNZ 0: Vakantieplan Trans Nederland Noord-Zuid

Dit jaar wilden we de onverharde route Trans Nederland Noord Zuid (TNNZ) fietsen. Deze loopt van het meest noordelijke punt op het vasteland van Nederland, de noordkaap, naar het meest zuidelijke punt van Nederland, bij grenspaal 12 aan de Belgische grens. Hier de planning en details van het plan, dat we voor de vakantie schreven.

De Trans Nederland Noord Zuid is een grotendeels onverharde route van het meest noordelijke naar het meest zuidelijke punt. Het is geen officiële route en daarom circuleren er ook meerdere versies van. Wij fietsten de Trans Nederland MTB Route, gemaakt door Sabina Knezevic, geïnspireerd op ‘great divide’ routes in andere landen. De route gaat over gravelwegen en technische singletracks en doet een veel officiële mountainbike parkoersen aan.

Deze route leek ons geschikter dan een TNNZ-route die we in Ride With GPS vonden. Nadat we die hadden gedownload en ingeladen in Komoot, regende het waarschuwingen dat er secties inzitten waar je niet mag fietsen. We passen verder de route van Sabina op het eind wat aan, want deze eindigt op de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland. Wij willen echter naar grenspaal 12, het meest zuidelijke punt als eindpunt van onze TNNZ. Vanaf daar fietsen we weer noordwaarts naar huis.

Alternatief
Voor de zekerheid hebben we zelf een alternatieve gravelroute gemaakt met Komoot, die ons over asfalt en grintwegen naar het zuiden kan brengen, voor als het mountainbikeparkoers voor ons toch wat te veel van het goede is. Want we houden meer van grindwegen en schelpenpaden dan van de aangelegde moeilijkheden in een mountainbikepark. We kunnen vooraf niet inschatten hoe zwaar de TNNZ zal zijn. Dat ligt ook maar net aan de MTB-paden. Sommige zijn technischer dan andere.

Magenta is de onverharde TNNZ, rood de aan- en afrijroutes. De ontbrekende delen leggen we af met de trein.

Bonnefooi
We plannen dit jaar geen etappes van camping naar camping. We gaan op de bonnefooi omdat we niet kunnen inschatten wat onze progressie zal zijn over de diverse onverharde wegen. Op de South Downs Way was het zo’n 40 kilometer per dag, maar daar zijn de heuvels erg steil. Op asfalt fietsen we meestal ook slechts zo’n 50 kilometer met onze ongeveerde mountainbikes met 70 mm brede banden (650B+).

Nieuwe sealant bijgevuld voor de vakantie

Reis naar starpunt
Om niet op het eind in tijdnood te komen (we hebben 3 weken vakantie), reizen we met de trein zo dicht mogelijk naar het startpunt, de noordkaap op de dijk met de waddenzee. Dat valt overigens nog niet mee, want tussen de stations Kampen-Zuid en Meppel rijden net rond ons vertrek geen treinen maar vervangend busvervoer vanwege uitgebreide werkzaamheden rond Zwolle, een belangrijk knooppunt. In het vervangend busvervoer kunnen geen fietsen mee.

Het is dus even puzzelen hoe we bij het startpunt van de TNNZ komen. Een andere optie is om de trein richting Den Helder te nemen en dan de fietsbus over de Afsluitdijk. Maar dan moet je ook nog een heel stuk door Friesland en Groningen. We besluiten daarom het stuk tussen de Kampen-Zuid en Meppel zelf te fietsen, zo hebben we op de aanreisdag ook nog een leuke fietstocht tussendoor van 32,7 kilometer plus het stuk naar de noordkaap en vandaar naar de eerste overnachtingsplek.

Trein
Even leek het een zenuwengedoe te worden met de planning omdat we eerst de trein wilden nemen naar station Eemshaven, maar daar gaan maar enkele treinen per dag naar toe. Dan zouden we niet lekker op de fiets zitten richting Meppel want o wee als we die-en-die trein niet zouden halen dan misten we de aansluiting, enzovoort. Station Uithuizermeeden blijkt een betere bestemming met een normale regelmatige dienstregeling. Vanaf hier is het zo’n 8 kilometer fietsen naar de noordkaap.

Trainen op fietstochten vanuit huis, hier tussen Huizen en Naarden

Mountainbikevignetten
Het is ook een puzzel welke mountainbikevignetten we nodig zullen hebben. Er zijn er verschillende maar nergens wordt aangegeven op een kaart van Nederland waar de gebieden liggen die bij de vignetten horen. We kopen die van Natuurmonumenten en hopen dat we daarmee voldoende gedekt zijn. De route volgt namelijk soms stukjes van MTB-routes. We hebben geen zin in een middag op Google Maps om uit te zoeken waar precies al die verschillende vignetten geldig zijn en of onze route er toevallig mee kruist. Als ze ons geld willen, dan voeren ze maar een landelijk vignet in of maken een duidelijke kaart van Nederland waar die MTB-rondjes liggen.

Waarom de TNNZ? We zijn geen mountainbikers maar rijden graag onverharde wegen. Het doel is drie weken fietsen in een autoluwe natuurlijke omgeving. Naar België of Duitsland reizen vinden we vanwege corona nog teveel gedoe. Naar veel landen is reizen zelfs niet mogelijk. Vandaar het plan om dit jaar in Nederland te fietsen.

Trainen in huis met de smart fietstrainer in Zwift

Training
We hebben onze conditie getraind met behulp van Zwift, onder andere het trainingsplan Pebble Pounder, een speciale training voor onverharde gravelwegen. Uiteraard ook regelmatig fietstochten buiten gemaakt en we hebben een kampeerrondje in een weekend gedaan om de kampeerspullen te testen. We hebben ooit een keer een eendaagse mountainbike clinic gevolgd, zodat we een beetje weten hoe te klimmen, dalen, bukken en kombochtjes te nemen.

Corona
Het is bij vertrek twee weken na mijn tweede Pfizer-prik, Dave’s Janssen-prik zit er dan ook lang genoeg in om maximaal beschermd te zijn tegen corona. Het demissionair kabinet heeft net enkele weken voor vertrek versoepelingen doorgevoerd. Alleen het mondkapje in het openbaar vervoer is nog even verplicht.

De banden zijn voorzien van een nieuwe dosis sealant, dus we zijn er klaar voor. Binnenkort publiceren we de eerste reisverslagen! Die worden voorzien van de tag TNNZ-2021, waaronder ze vanaf volgende week gepubliceerd worden.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s