Gravelpaadjes vinden met Komoot

De kans dat je nog nooit van Komoot hebt gehoord is vrij klein want de marketingafdeling van deze app draait op volle toeren. Maar wat is Komoot nu eigenlijk precies, is het een soort Strava? Hoe gebruiksvriendelijk is Komoot? En moet je een poging ondernemen om het programma een keer uit te testen?

Komoot blijkt een routeplanningtool, net als bijvoorbeeld Ride With GPS of Naviki. Maar Komoot heeft een aantal voordelen ten opzichte van deze eerdere routeplanners. Ten eerste werkt de tool heel erg makkelijk. Ten tweede heeft het kaarten en informatie voor verschillende disciplines van het fietsen. Denk hierbij aan:

 • Tourfietsen
 • Mountainbiken
 • Mountainbiken Enduro
 • Gravelbiken
 • Wielrennen

Zowel de wielrenner op zoek naar glad asfalt als de gravelbiker op zoek naar halfverharde fietspaden worden dus door de app bediend.

Komoot sport kiezen

Elke kaart heeft voor die tak van sport highlights op de kaart, die je aan je route kunt toevoegen. Denk aan gravelpaadjes, een bezienswaardigheid of een café. Een wielrenner ziet niet zo snel tips voor bochtige steenslagpaadjes op zijn kaart maar eerder tips voor mooi recht stuk asfalt.

Punten op de kaart voor gravelbikers die aan route toegevoegd kunnen worden

Ook wandelaars kunnen met Komoot uit de voeten. Er zijn kaartvarianten voor:

 • Wandelen
 • Hardlopen
 • Bergwandelen

Route maken

Een route maken is echt heel eenvoudig op Komoot. Iedereen die wel eens een GPS-route heeft gemaakt, kan zonder zich ergens in te verdiepen meteen aan de slag. Surf naar Komoot.nl sorteer boven in de balk ‘Routeplanner’ en dan wijst het zich redelijk zichzelf. Voor wie nog niet zo bedreven is met routeplanners, ligt de leercurve bij Komoot een stuk lager dan bij andere apps.

Om een route te maken kies je achtereenvolgens:

 1. De sport (zie lijstje hierboven);
 2. Conditieniveau;
 3. Of het een enkele reis is of een rondje.

Kiezen van enkele reis of een rondje vanaf het startpunt met ‘heen en terug’

Vervolgens klik je ergens op de kaart, in het pop-upje geef je aan dat dit het startpunt is. Het startpunt is naderhand nog makkelijk te verslepen. Wat vervolgens heel leuk is, zijn alle rode puntjes op de kaart met mooie paadjes en bezienswaardigheden. Je klikt deze eenvoudig aan, om ze toe te voegen aan je route. Bevalt je niet hoe de route loopt, bijvoorbeeld heen en terug over dezelfde weg, klik dan in de kaart op een willekeurige plek en je kan dat punt ook opnemen in de route. In het menu kan je de volgorde van de te bezoeken punten eventueel veranderen, om de route logischer te laten verlopen.

Je moet er even aan wennen dat je een stap die je maakt niet kunt corrigeren met Ctrl+Z. In plaats daarvan gebruik je de backspace van je browser.

Voordelen

Waar je in Basecamp met Open FietsMap altijd gedoe hebt met de kaart, heb je dat in Komoot nooit. Open Fietsmap maakt al snel hele rare omwegen omdat de kaart vindt dat je bijvoorbeeld niet een weg kunt oversteken of omdat het fietspad niet goed aansluitend op de weg is getekend (te corrigeren met Cmd/Ctrl ingedrukt te klikken maar dat weet niet iedereen). Komoot hebben we niet op omwegen kunnen betrappen en neemt zelfs olifantenpaadjes tegen viaducten op in de navigatie.

Routes makkelijk te delen
De routes staan meteen op je telefoon en zijn makkelijk te delen met een medefietser die ook een Komoot-account heeft. Je kan de routes opslaan voor offline gebruik om onderweg dataverbruik en de batterij van je telefoon te sparen. Je kan Komoot gebruiken om routes te maken en vervolgens eenvoudig te downloaden als gpx-track om te gebruiken in andere gps-apps of op een gps-apparaat. Of je importeert een gpx-bestand om deze makkelijk te delen met een fietsmaatje. Komoot kan je als je dat wil koppelen aan Strava, zodat je gereden route automatisch in je logboek komt zodat je kudo’s kunt scoren.

Moeilijkheidsgraad volgens mtb-schaal op de kaart

Kaartinformatie in Komoot is heel informatief. Zo staat er langs singletrack paden een moeilijkheidsgraad aangegeven, van S0 tot de moeilijkste categorie S5. Wat het inhoudt kan je nalezen in de MTB Scale. Zie je onderweg tijdens je tocht in de buurt nog wetenswaardigheden, dan kan je tijdens het navigeren op de rode stip klikken in je scherm en kiezen om deze toe te voegen aan de route. Geen zin om zelf routes te maken? Komoot geeft ook suggesties voor routes. Iedereen kan zelf zijn routes openbaar maken op Komoot.

Gratis
Komoot is gratis te gebruiken. Je kan één regio gratis downloaden voor offline gebruik. Zo kan je Komoot uitproberen in bijvoorbeeld je eigen omgeving. Wil je meer regio’s downloaden naar je telefoon voor offline gebruik, dan betaal je eenmalig 30 euro. Heb je net een account aangemaakt, wacht hier dan ongeveer twee weken mee. Wellicht krijg je dan ook een aanbieding om alle regio’s goedkoper te downloaden voor 20 euro.

Routes uploaden
Je kan routes die je elders hebt gemaakt of gedownload uploaden naar Komoot om ze te gebruiken voor navigatie. Nog een andere motivatie hiervoor is om de route te controleren. Hier onder een afbeelding van een route die op heel veel punten gaat over segmenten waar je niet mag fietsen. Dit is een TNNZ-route, gedownload van Ride With GPS. Die kan dus de prullenbak in, deze gaat over heel veel segmenten waar je niet mag fietsen.

Het tour-profiel laat heel veel segmenten zien die verboden te fietsen zijn in een route gedownload met Ride With GPS

Je kan zoeken op plaatsnaam voor routes daar in de buurt en je laten inspireren door routes en verhalen van anderen. Deze kan je toevoegen aan je collectie. Zo vond ik voor bovenstaande TNNZ een veel beter alternatief op Komoot. Tevens wordt bij routes aangegeven hoe zwaar ze zijn.

Hoogtemeters
Heb je een route gemaakt, dan zie je in het scherm hoeveel hoogtemeters omhoog en omlaag de route heeft. In kilometers wordt aangeven uit welke wegtypes je route bestaat. Bijvoorbeeld ‘singletrack’, ‘fietspad’ of ‘straat’. Er is een tweede blok met informatie over de ondergrond. Bijvoorbeeld ‘kasseien’, ‘asfalt’ of ‘compact gravel’.

Ondergronden en wegtypen die je tegenkomt op deze route

Navigeren onderweg

Onderweg navigeren wordt ondersteund met turn-by-turn stembegeleiding. Deze wijst je op elke afslag. In beeld is ook duidelijk een pijl te zien wat de volgende afslag is en over hoeveel meter. Wil je geen stem, dan draai je de volumeknop van je telefoon naar beneden.

Met een simpele klik op de kompaswijzer rechtsonder, blijf jij centraal op de kaart. Klik je nog een keer op het pijltje, dan ligt de koers recht voor je in beeld (in plaats van het kaartnoorden boven) en is het makkelijker te zien of je links- of rechtsaf moet.

Komoot op telefoon

Wijk je onderweg van de geplande route af, dan wordt er heel erg snel een nieuwe route berekend. Voorwaarde hiervoor is internetbereik. Heb je dat uitgezet omdat je telefoon in vliegtuigmodus staat, dan waarschuwt de applicatie om de kaart in de gaten te houden en hoeveel meter je van de route bent verwijderd. De route op de kaart is duidelijk en geeft met pijltjes ook de rijrichting aan. De toegevoegde bezienswaardigheden zie je in rood op de kaart.

In het menu boven de kaart kan je swipen voor diverse informatie:

 • Je huidige snelheid en gemiddelde snelheid.
 • Het aantal kilometers dat je hebt afgelegd en hoeveel kilometer nog te gaan.
 • Hetzelfde in tijd.
 • Een hoogteprofiel is er ook.

De standaard Komoot-kaart is heel duidelijk maar er zijn ook sport-specifieke kaarten voor onderweg: een wandelkaart, fietskaart en een kaart voor mountainbiken. Hiervoor is een premium abonnement nodig, wat 5 euro per maand kost.

Verbeterpunten

In theorie zou je Komoot ook moeten kunnen starten van de Apple Watch maar ik krijg alleen maar foutmeldingen. Dus ik moet nog ergens toestemming voor geven of er is toch nog een verbeterpuntje te bedenken voor Komoot. Ik heb het zelf niet kunnen oplossen. Wel doet de Watch soms mee met de app op de telefoon.

Apple Watch, na start drukken een foutmelding

Een ander verbeterpunt is het downloaden van kaarten voor offline gebruik. Dat gaat niet per land maar per regio. Je voert een plaatsnaam in en dan krijg je opties om een enkele regio te downloaden of een regiopakket. Nederland bestaat uit vijf regio’s om te downloaden. Reis je dwars door een land, dan zal je alle plaatsen waar je langskomt moeten invoeren om er offline kaarten van te hebben als je wil navigeren in vliegtuigmodus om de batterij te sparen. Een tijdrovende klus. Er is ook geen overzicht om te zien of je alle regio’s aansluitend hebt gedownload. Dit werkt veel prettiger in PocketEarth Pro. Je kan wel je route downloaden voor offline gebruik.

Afstappen
Olifantenpaadjes tegen viaducten op, worden ook meegenomen als je kiest voor toerfietsen. De meeste fietsers zullen daar even moeten afstappen of een stukje moeten omrijden.

Gebruikers laden soms paden als highlights op, die verboden zijn om te fietsen, maar die dan wel op bijvoorbeeld de gravelbike kaart staan. Je kunt daar vrij eenvoudig een melding van maken op Komoot.nl. In het tour-profiel van de route zie je welke segmenten verboden zijn om te fietsen.

Gps-afwijking
De gesproken aanwijzingen laten wel eens horen dat de gps denkt dat je vijf meter naast het pad fietst. Komoot vertelt dan dat je het pad bijvoorbeeld 5 meter links van je moet volgen, terwijl daar geen pad ligt. Dit komt omdat de gps-ontvangst niet op de centimeter nauwkeurig is. Het lijkt alsof er een ‘zet vast op weg’-optie mist.

Conclusie

Wij zijn erg enthousiast over Komoot. Door de tips op de kaart in onze directe omgeving hebben we al nieuwe paadjes ontdekt. Voor mensen die graag onverhard rijden is het echt een must. Selecteer gravelbiken of mountainbiken en de mooie onverharde paadjes vind je zo makkelijk op de kaart. Uiteraard is Komoot niet de enige optie voor het vinden van gravelroutes. Andere alternatieven zijn:

 • Cycle Cross Berlin heeft een routeplanner op basis van BRouter gemaakt waar je gravel- en mountainbikeroutes op kunt maken. Trekking-gravel maakt een iets directere route dan gravel. Je kan hier ook routes maken voor trekking en wielrennen. Deze site werkt op de ouderwetse manier: route maken, exporteren en importeren in je gps-toestel of app op je mobiele telefoon. Erg goede complete kaart waar de gravelroutes duidelijk in rood op worden aangegeven.
 • Een kaart met gravel-wegen Gravelmap.

Met een premium account krijg je de beschikking over sport-specifieke kaarten, het weerbericht voor je rit, kan je een lange route automatisch opsplitsen in het aantal gewenste dagen en persoonlijke collecties maken. Verder krijg je de beschikking over waypoints met accomodatiemogelijkheden. In het eerste jaar betaal je de helft van de abonnementsprijs van 60 euro als je alle regiokaarten hebt gekocht.

Back-up
Download altijd het gpx-file als back-up in de cloud. Dat gaat op Komoot.nl met een druk op de knop. Mocht de app je in de steek laten, bijvoorbeeld na een update, dan kan je dit bestand openen in een andere navigatie-app zoals bijvoorbeeld MapOut of Pocket Earth. Zie voor meer info Smartphone als gps op deze site.

Tip: Vandaag en morgen (vr-za 23 & 24 april) vindt de Fiets- en Wandelbeurs online experience plaats. Eén van de lezingen gaat (toevallig) over Komoot als routeplanner. Deze is zaterdag om 11.00 uur. Een ticket kost 7 euro.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s