Heeft Wolf Tooth zijn kettingtang verbeterd?

Heeft Wolf Tooth de mini-kettingtang ‘Pack Pliers’ verbeterd? Hun nieuwe ‘8-Bit Pack Pliers’ heeft meer functies dan zijn voorganger.

De “Pack Pliers -Master Link Combo Pliers” – een lange naam voor een klein kettingtangetje van Wolf Tooth – was enkele jaren terug een revolutie. Het tangetje, tegenwoordig kortweg Pack Pliers genoemd, werkt goed, is lekker klein en licht en daarom makkelijk mee te nemen voor vakantiefietsers. In het handvat kan je er handig twee sluitschakels (missing links) meenemen, die magnetisch vastzitten.

Rode Pack Pliers vergeleken met standaard dual function kettingtang

Zowel met de Pack Pliers als zijn ‘opvolger’ kan je missing links openen en sluiten. Bij kettingtangen moet je opletten of ze deze dubbele functie hebben, er bestaan ook kettingtangen die alleen schakels kunnen openen maar niet sluiten. Om een kapotte normale schakel te verwijderen heb je nog steeds een kettingpons nodig. Deze vervang je vervolgens door een missing link (losse verbindende schakel).

Bandenlichter
De Pack Pliers heeft nog een aantal extra functies:

 • je kan er het ventielringetje mee los- of aandraaien,
 • de achterkant van het handvat is een bandenlichter en
 • je kan er ventielkernen van tubeless ventielen mee losdraaien.

Pack Pliers functies

Die laatste twee functies waren overigens vrij waardeloos. Niemand die zuinig is op zijn fiets wil een aluminium bandenlichter gebruiken. Om ventielkernen los te draaien zijn er handiger tooltjes (Park Tool VC-1) die je wel kunt ronddraaien tussen de spaken. Vandaar de stervorm in de Pack Pliers, waarin je het ventiel steeds moet verzetten in één van de drie uiteinden.

Bithouder en Pack Pliers = 8-Bit Pack Pliers

8-Bit Pack Pliers

Nadat de bithouder van mijn geliefde PB 470 bike tool van PB Swiss Tools was gebarsten na een val – en provisorisch gelijmd – stond ik onbewust open voor een nieuwe oplossing en opeens was daar een nieuw kettingtangetje van Wolf Tooth: de 8-Bit Pack Pliers. De webshop van Wolf Tooth levert aan Nederland en na tweeëneenhalve week viel het nieuwe kleinood uit Minneapolis, Minnesota op de mat. Er is geen gedoe met de douane omdat de invoerrechten en -kosten al bij het afrekenen door Wolf Tooth wordt verrekend. Zo kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan.

De 8-Bit lijkt veel op Wolf Tooth’s vorige Pack Pliers maar nu zijn er bitjes en een bithouder aan toegevoegd. Het is daarom eerder een multitool dan een kettingtang. Of een multitool met een kettingtang. Het is maar hoe je het wilt bekijken. De bithouder op de achterkant kan in drie standen staan, in een hoek van 90, 180 en 270 graden.

Onderdelen 8-Bit Pack Pliers multitool

Woordspeling
De naam van de tool lijkt een woordspeling want de 8-Bit bestaat uit 8 losse onderdelen maar bevat 11 bitjes. Een aantal bitjes kan je heel handig aan twee kanten gebruiken door ze om te draaien in de houder. Verder kan de naam ook verwijzen naar de bithouder zelf, die inbusmaat 8 heeft.

Andere functies die zijn toegevoegd zijn aan de 8-Bit:

 • een rond vijltje om met sealant verstopte verstopte ventielen schoon te maken;
 • een los tooltje om de ventielkern mee los te draaien dat tevens dubbelt om spaaknippels mee aan te draaien. Dit opzetstukje past ook in de bithouder.

Spokey en Park Tool VC-1 valve core tool links, rechts vervanger in de 8-Bit

In de 8-Bit kunnen niet meer twee maar nog slechts een missing link mee. Lastig voor wie zijn gereedschap meeneemt op een eventuele andere fiets met een afwijkende ketting. Ook de functie van bandenlichter is gesneuveld. Maar hier zijn we niet rouwig om.

De ventielvijl hebben we nog niet hoeven gebruiken, dus we weten niet of het werkt. Maar hij was op de laatste fietsvakantie in Engeland zeker van pas gekomen, toen het met onze handpompjes niet meer lukte om een band op te pompen omdat het ventiel verstopt zat. Gelukkig kwamen we langs een fietsenmaker, die zelfs met een grote pomp nog behoorlijk moeite had. De 8-Bit is met 17 functies uitgegroeid van een handig kettingtangetje naar een volwaardige multitool.

Fucties 8-Bit Pack Pliers

De Pack Pliers is er in zwart en rood, de 8-Bit is vooralsnog alleen in zwart verkrijgbaar. Er kan gekozen worden voor verschillende accentkleuren voor de schanierbout.

Nadelen
De Pack Pliers 8-Bit is weer een prachtig afgewerkt stukje gereedschap om te zien. Het sluit magnetisch, alle onderdelen klikken er magnetisch in vast. Vernuftig kan je de kleinere bitjes aan twee kanten gebruiken. Hoewel er meer handige functies zijn toegevoegd, zijn er ook een paar nadelen te verzinnen van dit nieuwe stukje gereedschap.

 • De bitjes van de 8-Bit zijn niet standaard en ze zijn klein. Je moet dus oppassen dat je ze niet kwijtraakt. Wolf Tooth verkoopt een reserveset met bitjes voor slechts 6 euro, dus wellicht handig om die meteen mee te bestellen. Wolf Tooth maakt je niet attent op het bestaan ervan als je de multitool bestelt.
 • De schanierende bithouder moet zich in de praktijk nog bewijzen of het sterk genoeg is.
 • Omdat de bithouder kan schanieren en ook het tangetje, dat het handvat vormt, in twee delen van elkaar schaniert, is dit in onze ervaring niet de tool die je pakt als je thuis aan het klussen bent. Juist wanneer je onder een hoek kracht wilt zetten, is het onhandig dat het ‘handvat’ uit twee losse delen bestaat. Hier is wel omheen te werken als je voor rechtsom draaien het handvat met het logo naar je toe houdt en voor tegen de klok juist de achterkant van het handvat.

Ventiel en spaak gereedschap in bithouder onder een hoek

 • Er zit een gat aan de achterkant van de 8-Bit om het eerste bitje omhoog te drukken. Mijn ervaring is dat je het beste het ventielvijltje kan gebruiken om de bitjes eruit te wippen. Wie lange nagels heeft, kan de bitjes er zelf uitpeuteren. Maar het blijft priegelwerk. Het bitje dat je het vaakste nodig hebt, kan je het beste tegenover het gat leggen.
 • Je zit vast aan de maten die Wolf Tooth biedt want standaard bitjes passen er niet in. Gelukkig zijn de bitjes die standaard in deze tool zitten goed afgestemd op fietsen. De set bevat 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, en 8 mm inbus bitjes (hex), twee torx-bitjes T10 en T25, kruiskop #2 en platte schroevendraaier #3.5. Maar als je een andere maat bitje nodig hebt, kan je niet even wisselen. Zo ontbreekt torx maat 20, een belangrijke maat voor wie een Rohloff-naaf heeft.
 • De magneten zijn belangrijk om onderdelen op hun plek te houden. Mijn rode Pack Pliers is zijn magneet kwijtgeraakt, die van Dave zit er nog in. Het lijkt alsof de magneet gelijmd zit. Wat nogal afbreuk doet aan verder een kwaliteitsproduct.
 • Hij is eigenlijk te mooi om in je gereedschapsset te gooien, waar hij krassen oploopt.
 • Last but not least: het ding is prijzig! Maar liefst 71 euro exclusief 18 euro voor verzending, btw en invoerrechten. Je bent goedkoper uit met een Pack Plier en een bithouder.

Maten en gewichten
Vergelijk de maten en gewichten van het in dit artikel genoemde/getoonde gereedschap in onderstaande tabel. Als ik de oude combinatie PB470 en Pack Pliers vervang door de 8-Bit Pack Pliers, dan levert dat een gewichtsbesparing op van 60 gram. Gezien dat de PB470 veel handiger is in gebruik is dat een verwaarloosbaar verschil. 

BBB, Wolf Tooth en Swiss Tools

Gewicht (gr.) Lengte (mm.) Breedte Dikte EUR
Pack Pliers MLCP 40 116 20 9 34,00
8-Bit Pack Pliers 73 148 20 9 71,00
PB Swiss Tools PB470 93 101 34 20 25,50
BBB Kettingtang 150 232 98 32 11,50

Conclusie

De 8-Bit Pack Pliers is volgens ons echt een ding voor onderweg als nood, om zoveel mogelijk ruimte en gewicht te besparen op fietsgereedschap. De PB 470 Bike Tool wordt thuis juist altijd gebruikt als er een imbussleutel nodig is. Het is ook handig dat de houder hiervan inbussleutel 5 is, die je vaker nodig hebt. Bij de 8-Bit heb je de houder alleen nodig voor je pedalen en hoe vaak wissel je die? Ook Dave’s rateltje van Topeak (de Ratchet Rocket Lite NTX+) wordt vaak gepakt voor moeilijk bereikbare plekken op de fiets tot de meest uiteenlopende huishoudelijke klusjes (bijvoorbeed het in elkaar zetten van een IKEA-kast).

8-Bit Pack Pliers om sluitschakel te openen

Ons advies: heb je al de Pack Pliers en zoek je een bitset en -houder? Ga dan voor een losse bitset. De beste hebben een ratel en zijn klein, zodat je ook bij de meest onbereikbare boutjes kan. Bijvoorbeeld:

 • Silca T-ratchet multitool bekijk deze ratel goed, de houder is in twee delen en kan ook in kruisvorm gebruikt worden. Er zijn twee plekken voor een bitje: in het ratelgedeelte en op de top;
 • Topeak Ratchet Rocket Lite DX heeft ook een ratel en een tweede bithouder in de houder;
 • Crankbrothers M19 heeft geen losse bitjes die kwijt kunnen raken én heeft een kettingpons: dé oplossing voor sloddervossen die hun bitjes altijd laten vallen in het hoge gras van de berm;
 • PB Swiss Tools PB 470 bike tool is genoeg bejubeld hierboven;
 • Wolf Tooth EnCase System Hex Bit Wrench Multi-tool.

Heb je nog geen kettingtang of bitset, let je op grammen of heb je beperkte bagageruimte, dan is de 8-Bit Pack Pliers wellicht jouw ideale fietsgereedschap voor onderweg.

Voor nóg meer informatie zie ook de pagina Fietsgereedschap en multitools.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s