Fiets en Wandelbeurs 2021 Online Experience

Dit jaar ging de jaarlijkse fysieke Fiets en Wandelbeurs niet door vanwege de coronapandemie. In plaats daarvan kon je de beurs online bezoeken. Dat leek ons een unieke gebeurtenis. Dus wij togen naar eh… klikten op… https://events.elevent.ly/fwb/.

Voor 5 euro had je een kaartje dat ook nog eens 4,50 korting geeft op de volgende beurs, dus voor 50 cent kon je er nauwelijks een buil aan vallen. Hopelijk wordt de volgende beurs weer gewoon in de Jaarbeurs te Utrecht gehouden.

Virtueel beursgebouw

Hopelijk, niet alleen omdat we dan verlost zijn van de dreiging van een akelig virus maar ook omdat de echte beurs veel leuker is. Niet in de laatste plaats omdat het toegangsbewijs de laatste jaren gelijktijdig toegang gaf tot de beurzen Bike Motion en de eBike Xperience.

Lezingenprogramma tijdens de beursdagen

De online eventdagen van de Fiets en Wandelbeurs waren afgelopen vrijdag en zaterdag 23 en 24 april. De stands zijn nog steeds te bezoeken tot 9 mei, alleen zijn er nu geen virtuele standhouders meer aanwezig. Vanaf de maandag na het beursweekend kwamen de video’s van de lezingen en workshops die live uitgezonden werden via YouTube online. Daarom kan je nu nog steeds een kaartje kopen.

Online beursgebouw
De site van de Fiets en Wandelbeurs Online Experience (alleen toegang met entreebewijs) is knap gemaakt. Een virtueel beursgebouw met zalen voor lezingen en een hal met exposanten en zelfs een café om andere bezoekers online te spreken. Het was wel handig om van tevoren even goed de uitleg te bekijken:

Het voordeel van een virtuele beurs is dat je niet je benen uit het lijf hoefde te lopen, in de rij hoefde te staan in de hal voor de lezingen en dat je van de ene zaal met een klik met de muis in de andere zaal was. Het nadeel is dat je geen proefritten kan maken op fietsen, sfeer kunt proeven, tegen interessante dingen kunt aanlopen waar je niet naar op zoek was, mensen kunt spreken op de stands en dingen in het echt kunt bekijken. En je krijgt geen beweging.

Grappig is dan weer dat je in de ‘Lunchroom’ recepten kunt downloaden waarmee je zelf een lekkere lunch kunt maken om te nuttigen terwijl je rustig de online beurs bezoekt. Ze vermelden: “Ook wel eens lekker toch, dat je niet in de rij hoeft te staan voor je bakje koffie of lunch!” De recepten bevatten onder andere een ‘Broodje boot’. “Het heet zo, omdat wij dit altijd meenamen op de boot als we gingen varen. Maar ga je wandelen of fietsen dan kan dit ook prima hoor!”

Inlogcode
De site van de beurs is heel goed beveiligd. Je moet inloggen met je e-mailadres een code. Je kan niet even uitloggen op je computer om verder te kijken op je tablet. Nee, dan moet je eerst een nieuwe inlogcode opvragen. Gelukkig komt die snel per mail. Gek genoeg geeft de beurssite dan weer gewoon linkjes naar YouTube, die niet beveiligd zijn. Ik ben benieuwd of deze video’s over twee weken verwijderd worden.

Deel van het programma met workshops op de zaterdag

Bezoekers
Gezien de beperkte hoeveelheden views van de diverse lezingen, vermoede ik al dat het aantal verkochte kaartjes niet in de buurt komt van de beurs in de Jaarbeurs. En dat klopt, er waren 4500 bezoekers, terwijl dat er een jaar geleden nog 28 duizend waren. Niet verwonderlijk als je kijkt naar de bezoekers van deze beurs, die zijn grotendeels van de leeftijd dat de kinderen al de deur uit zijn. Niet de meest digi savvy generatie.

Klein aantal live kijkers en abonnees op het kanaal

Voor wie veel content bekijkt op YouTube, is het wat bevreemdend om 5 euro te moeten betalen om naar een paar video’s van lezingen te mogen kijken. Of om stands te bekijken die grotendeels feitelijk reclame zijn van toeristische bureaus of reisorganisaties. Een groot voordeel is dat de papieren folders waarmee je normaal overstelpt wordt nu als pdf niets wegen (tip: neem altijd een dagtoerrugzak mee naar de echte beurs).

Lezingen
Het lezingenprogramma was goed gevuld. Een voordeel van virtueel bezoek was dat je bij lezingen die niet zo boeiend waren, gewoon weg kon gaan zonder je lullig te voelen naar de spreker. Is het normaal een heel gepuzzel om te kijken welke lezingen je kunt volgen omdat sommige tegelijkertijd gegeven worden, of om op tijd bij de zaal te staan, nu kan je tot twee weken na de beurs alle lezingen nog op je gemak bekijken. De enige lezing die ik live volgde, had op dat moment slechts twaalf bezoekers.

Live presentatie met links de sheets en rechts de presentator

Ik probeerde een andere lezing live te volgen, over fietsroutes in Polen, maar trof een gesloten gordijn aan met de mededeling over hoe laat de volgende lezing begon. Onduidelijk was of de lezing niet door was gegaan of al afgelopen, of er technische problemen waren of dat je na aanvang de zaal niet meer binnen mocht. Maar dat laatste leek me niet logisch. Gelukkig kon ik deze presentatie de maandag na de beurs online terugkijken. Het bleek een vooraf opgenomen promotievideo.

Virtuele Fiets- en Wandelzaal

Een aantal lezingen die we bekeken hadden niet de meest inspirerende sprekers. Alsof de lat dit jaar wat lager lag. Frank van Rijn ontbrak dit jaar. Niet verwonderlijk, Frank is nogal een digibeet. Maar misschien was hij nog onderweg want de fysieke beurs zou eerder dit jaar in mei gehouden worden.

We hebben (nog lang) niet alle lezingen gezien maar leuke lezingen vonden we:

  • Wat de fiets ons leerde over een wereldreis van vier jaar met niet alleen fiets maar ook skiënd, kano, zeilboot en dat allemaal met nul ervaring door een jonger stel met een jaloersmakende instagram: WeLeaf;
  • Met minimale fietservaring van Noord- naar Zuid-Amerika fietsen door Spinning South. Toevallig zelfde thema als vorige lezing en dit oudere stel fietsten als toerfietsers (5 tassen) ook over de GDMBR*.

Exposanten
Ook het aantal exposerende deelnemers aan de beurs leek aan de lage kant in vergelijking met de ruim 500 op de fysieke beurs. Je kan zonder kaartje een overzicht van de exposanten zien op de site van de Fiets en Wandelbeurs. Overigens niet geheel compleet, zo staat alleen de Belgische zustervereniging van De Wereldfietser in de lijst.

Op de plattegrond van de beurshal kon je de gele vlakken nog verder open klikken. Zo zat onder de Fiets- en wandelexperts de stichtingen en verenigingen zoals De Wereldfietser, De Vakantiefietser en de Europafietsers. Hier kon je informatie opvragen bij pelgrims of kennis nemen van een organisatie als Broederlijk Delen.

Stands
Dat ook organisaties nog moeite kunnen hebben met een digitale beurs blijkt wel uit het aanbod op sommige stands. Zo heeft de Vakantiefietser de informatiepagina uitgebreid gevuld met informatie wat de vereniging fietsreizigers biedt. Van media tot trainingen en activiteiten. Daarnaast hebben ze zes documenten die je kunt downloaden, zoals extra info bij een van de lezingen. Maar de stand van De Wereldfietser vermeld alleen wanneer welke experts online zijn tijdens het evenement. Een gemiste kans.

In veel stands zijn er ook video’s te bekijken. In de stand van UNESCO Werelderfgoed kan je leuke documenten downloaden als het Fiets en Wandel Magazine en van fiets- en wandelroutes langs Nederlands werelderfgoed, zoals de Stelling van Amsterdam, droogmakerij de Beemster en Kinderdijk.

Pirineu de Girona in Catalonië

Catalonië
Zoals ieder jaar staan er twee landen extra in het spotlicht. Dit jaar zijn dat Frankrijk en Catalonië. Bij Catalonië trekt ons de ‘Groene wegen Girona/Pirinexus’ met informatie over routes over voormalige spoorbanen. Zeventig procent van de Pirinexus bestaat uit gravel. Wandelaars kunnen in het gebied de Camino de Ronda lopen langs de Costa Brava. Het rondje dat start en eindigt in Girona is 140 kilometer. Het vooruitzicht van zon ziet er aantrekkelijker uit dan de grijze luchten in de amateuristische video van Scandinavië-specialist Abel Reizen over fietsen in de Lofoten.

Een organisatie als Fiets Mee lijkt een goed alternatief voor de Treinreiswinkel, die niet op de beurs stond.

Workshops
De workshops zijn helaas niet terug te zien. Deze vonden plaats via Zoom in plaats van YouTube in verband met de mogelijkheid voor interactiviteit en zijn helaas niet opgenomen. Mocht de Online Experience een vervolg krijgen is dit iets om in het achterhoofd te houden. Maar we vermoeden dat het bij deze eenmalige unieke online gebeurtenis blijft. Het zou echter een goed idee zijn als de Fiets en Wandelbeurs in de toekomst ook de lezingen gaat opnemen en ter beschikking stelt voor iedere bezoeker die niet meer naar binnen kon in de volle zaal.

*) Great Divide MTB Route

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s