Koffie zetten tijdens kamperen

Alle grote zichzelf respecterende kampeerblogs (en daar zijn er tegenwoordig een hoop van) hebben er al een artikel aan gewijd: hoe zet je koffie tijdens het kamperen? Nu zelfs het tijdschrift De Wereldfietser niet lang geleden er een artikel van vijf pagina’s aan besteedde, kan Kampeerwijzer natuurlijk niet achter blijven. Hoe zetten wij onze koffie?

Koffie en instant ontbijt aan tafel op camping

Als je alle artikelen bij elkaar ziet, dan lijkt het alsof dat koffiezetten op de camping bij menigeen zorgt voor kopbrekers. Zoek op “koffie camping” in een zoekmachine en de tips en oplossingen vliegen je om de oren. Van blogs I <3 kamperen tot Kampeermeneer, winkels van Vrijbuiter tot Bever, kampeerorganisatie ACSI, magazine OutdoorInfo, reisbureau Suncamp Holidays en koffiesites als Koffie Revolutie en Vivakoffie, waarvan de laatste maar liefst drie A4’tjes weet vol te tikken over: “doe twee scheppen koffie in een kopje en schenk daar heet water op”. Als zelfs De Volkskrant er een artikel aan heeft gewijd, kan Kampeerwijzer natuurlijk niet meer achterblijven.

Zelf te vullen theezakjes van Marskramer voor gemalen koffie

Hier hoe wij van Kampeerwijzer koffie zetten op de camping of tijdens een pauze onderweg met fiets of rugzak:

  1. Men neme twee zakjes oploskoffie per kopje, het liefst Nescafé Gold. Sommige tentkampeerders verkiezen Nescafé Espresso. Het kan zijn dat u hier een merkvoorkeur ontwaart. Dat klopt. Wij vermoeden dat Douwe Egberts oploskoffie verantwoordelijk is voor de slechte naam van oploskoffie. Scheur de zakjes open en leeg deze in een kopje. Ondertussen breng je op je brandertje anderhalve liter water aan de kook. Dit duurt een tijdje, vooral als je een spiritusbrander hebt. Pak ondertussen alvast je spullen in de tent in.
  2. Tweederde van het water is voor de koffie, de rest voor Adventure Food Expedition Breakfast, een absolute voorwaarde om ega mee te lokken naar de tent. Vul eerst de zakjes met de gevriesdroogde instant ontbijtjes en druk deze weer dicht zodat het ontbijt kan hydrateren. Het water is nu van de kook en op de juiste temperatuur om bij de oploskoffie te schenken. Te heet water zorgt voor een bittere smaak.
  3. Zet de pan weer terug op de brander. Zodra het water weer kookt, vul de thermosfles. De brander kan nu uit (dit spaart brandstof). Je hebt nog warm water voor een tweede mok koffie.

Tijdschrift De Wereldfietser over koffiezetaparaten. What’s next?

Nu denk je misschien “Huuuh, oploskoffie, bah!” Onze ervaring is dat het went welke koffie je drinkt. Na een vakantie met oploskoffie, vinden we onze eigen koffie thuis (Nespresso-machine met Illy lungo koffiecups) de eerste dagen weer vies. Dat is te verklaren vanuit de psychologie aan de hand van het beloningscentrum. Niemand vind namelijk zijn eerste biertje, sigaret of kopje koffie lekker. Het gaat om het effect dat het heeft, waardoor je de smaak gaat waarderen. Vandaar dat we om artikelen over apparaatjes waarmee je espresso kan zetten een beetje moeten lachen. De meeste van die apparaten wegen meer dan een slaapmat. Het is ook een extra apparaat dat kapot kan. Het is sowieso overbodige meuk dat je hele fietsreis meegesleept moet worden.

Artikel over koffiezetapparaten in De Wereldfietser

Zakjes oploskoffie zijn lollig voor (lang) weekendjes weg in Nederland of net over de grens. Ben je langer onderweg in het buitenland, dan kan het wel eens lastig worden om koffiesticks te vinden. Uiteraard vul je je voorraad standaard aan in hotels, wanneer het slechtweerprotocol in werking is. Het levert een leuke bonte verzameling koffiezakjes op en als je mazzel hebt ook nog decafé versies voor ’s avonds. Vaak wordt er in buitenlandse supermarkten wel instant koffie verkocht, maar dan in de variant 2-in-1 of 3-in-1 met melk en suiker. Jakkes. Echte bikepackers drinken hun koffie zwart. Dat scheelt gewicht (in de tas en om de taille). Als oploskoffie niet te vinden is, kan dit met de hierboven vermeldde koffiezetmethode stress geven (weer dat beloningscentrum).

Filter voor thee of koffie

Als je vreest in een buitenland te gaan fietsen waar geen oploskoffiesticks worden verkocht, dan kan je twee dingen doen. Je kan een lowrider bagagerek monteren op je voorwiel met daaraan een bijpassende set Ortlieb voortassen. Die kun je dan beide vullen met een jaarvoorraad aan zakjes oploskoffie. Als zo’n zwabberend verzwaard voorwiel je niks lijkt, kan je ook een koffiefilter kopen, zoals het koffie- en theefilter van Finum. Hiermee kan je met een pak grof gemalen koffie een kop koffie maken. Ziplock zakje om het geopende pak koffie, klaar. Je maakt hiermee eigenlijk een soort cowboykoffie maar je kan de koffie makkelijk uit de kop halen door het filter uit het kopje te halen. Er zit een dekseltje bij het filter om het afkoelen tijdens het trekken wat tegen te gaan. Dit dekseltje is tevens het lekschoteltje voor als je het filter uit het kopje hebt gehaald.

Deksel om koffie warm te houden dubbelt als lekbakje

Het Finum-filter kost ca. 6 euro, weegt weinig en is gemaakt van RVS, dus vele malen te gebruiken. Het is zo goed als hetzelfde filter als de Mugmate van MSR, dat echter ruim drie keer zoveel kost. Wil je het nog gekker maken, ga dan voor een titanium koffiefilter van Vargo. Nadeel van deze filters is dat je ze niet kunt opvouwen en dus het beste in je kopje kunt bewaren. Tip: gebruik grof gemalen koffie, espresso is fijner gemalen en laat wat drab achter onder in het kopje. Twee lepels koffie per kop is genoeg.

Andere opties die minder ruimte innemen

  • Er zijn hervulbare theezakjes te koop die ook voor koffie gebruikt kunnen worden.
  • Een lichtgewicht herbruikbaar filter meenemen, niet voor in je kopje maar erboven. Waarschijnlijk meer koffie nodig. Voorbeelden:

’s Ochtends koffie met de GSI Java Drip die je op een beker zet

Sea To Summit’s opvouwbare koffiefilter X-Brew

3 Reacties op “Koffie zetten tijdens kamperen

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s