Nieuwe trend: cyberpunk kamperen

Het blaadje 360º van de Bever, daar word ik altijd een beetje recalcitrant van als ik het lees. Het staat vol met meuk dat je niet nodig hebt maar wat Bever graag aan kampeerders wil slijten. Maar omdat er niet genoeg kampeerders zijn proberen ze nu íédereen aan het kamperen te krijgen, inclusief hipsters.

Het hipster-kamperen (u weet wel: die jongelui met opgeschoren haar, baarden, pastel-tinten, gluten-intolerantie, V-halzen, skinny’s met laaghangend kruis en een voorliefde voor zeikerige muziek) wordt toegelicht op pagina 28 t/m 38 in de zomereditie van 360º. Bever noemt het ‘het nieuwe kamperen’. Wat uit is, is in elk geval grammenjagen en je reis plannen. Essentiële dingen om mee te nemen voor de hipster zijn retrodingen als: hun baard, een emaille mok en een geruit hemd. Verder mag de gitaar mee, maar dat is omdat de Bever-redactie niet snapt dat de echte hipster ukulele speelt, een instrument dat ook nog handzamer is om mee te nemen.

het-nieuwe-kamperen

Bever 360º over ‘het nieuwe kamperen’

Het ultieme boek dat deze trend beschrijft is The Outsiders, van Jeffrey Bowmans. De trend die Bowmans beschrijft heet ‘new outdoor creativity’. Het zet outdoor in een nieuw daglicht: minder focus op techniek maar juist meer op gevoel, mindset en creativiteit.

Bever schrijft: “De tijd dat kamperen enkel was weggelegd voor gezinnen met de caravan en technische kampeerders ligt achter ons.” Bever denkt ook: aan caravankampeerders verdienen we niets, want die gaan naar de Vrijbuiter en het aantal gekken dat nog kampeert in een lichtgewicht tentje, daar kan de zaak niet op drijven. Waarschijnlijk werd op de marketingafdeling door iemand geroepen “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.” En dus lezen we: “De nieuwe generatie kampeerders komt vaak uit de stad en herontdekt in vertrouwd gezelschap de natuur. Kamperen in de natuur betekent niet dat je het comfort van thuis moet missen of je in een outfit moet hijsen die niet bij je past”.

emaille-mok-en-skinny

Het nieuwe kamperen met emaille mok en skinny

Dat laatste over die outfit spreekt me wel aan. De outfit van de kampeerder heeft vaak de uitstraling van belegen ANWB-leden. Sokken in sandalen, beige tinten, vormeloos en ‘praktisch’. Het lijkt wel of het geen stijl mag hebben want dan is het niet ‘outdoor’.

Zelf behoor ik tot generatie X. Jarenlang viel er niets te verdienen aan mijn generatie want wij kregen op school te horen: “ga maar iets leren wat je leuk vindt want later is er toch geen werk voor je.” Dus bleven we ook met z’n allen heel lang op school, dat heette ‘verborgen werkloosheid’. We kregen met onze academische of HBO-opleidingen met moeite een eerste baantje als datatypiste, secretaresse of vakkenvuller. Want we zaten in de vicieuze cirkel: geen werkervaring, geen werk.

Beeldscherm
Wat de Bever vergeet is dat we net als die hipster tegenwoordig hoofdzakelijk in stedelijke urban omgevingen wonen en hebben kunnen meeliften met de opkomst van ICT. Werkelijk bijna iedereen van mijn generatie spendeert zijn werkdag achter het beeldscherm. Inmiddels hebben we ook wat te verbrassen, maar ja, generatie X, daar kleeft een label aan. Iedereen die echter  jarenlang werkloos is geweest heeft ook de tijd gehad zich creatief te ontwikkelen. Mijn generatie schilderde, ontwierp flyers, gaf tijdschriften en LP’s in eigen beheer uit en speelde punkrockmuziek op de gesubsidieerde poppodia. Met andere woorden: wij doen niet onder voor die hipster, maken betere muziek en hebben meer te verbrassen dan die twintigers.

Omdat we altijd vergeten zijn en inmiddels op een jong-belegen leeftijd zijn aangekomen waarop we worden genegeerd als trendsetters maar ook niet gezien worden als draagkrachtig, zoals de babyboomers, roep ik bij deze dan maar een nieuwe trend uit, voor de vergeten generatie X, die inmiddels is aanbeland op middelbare leeftijd: het cyberpunk kamperen.

Cyberpunk kampeerders op LAN-party

Generatie X heeft inmiddels genoeg levenservaring opgedaan om te snappen dat je in een skinny niet lekker kan zitten in kleermakerszit (de Edwin-broeken in de jaren ’80 waren heel strak en hadden nog geen stretch). Omdat combat-broeken ook heel punk waren, mag je gewoon een Fjällraven-broek van G1000-stof met veel zakken aan. Die blijft maar een kwartier nat na een regenbui in plaats van de rest van de dag. Koop deze in de kleur donkergrijs. Dat geeft tenminste geen vlekken als je op een boomstronk gaat zitten, zoals bij de zandkleurige varianten. Die mogen de hipsters kopen omdat ze denken dat het retro is. Wat de cyberpunk kampeerder nooit zal dragen zijn sandalen. Sandalen zijn voor hippies en daar rekende de punkgeneratie mee af. Hippies zijn onze natuurlijke vijanden. Hadden ze in de jaren ’70 ons maar niet zo moeten vervelen met ellenlange gitaarsolo’s.

Generatie X op de camping

Alles kan niet lichtgewicht of technisch genoeg zijn voor de cyberpunk kampeerder. Echter laat je je elektrische gitaar thuis omdat die Marshall-versterker zo verrekte zwaar is. Maar alles waar een USB-stekker aan zit mag wel mee: je smartphone, koptelefoon, action-camera, tablet, GPS en portofoon. Op de e-reader staan klassiekers van William Gibson en Bruce Sterling, zoals Neuromancer. Campings waar geen 4G-dekking is verlaat je zo snel mogelijk, tenzij er een LAN is aangelegd. Hoe moet je anders de nieuwe OOR’s moordlijst beluisteren en Ravage lezen nu die niet meer uitgegeven wordt op stencilpapier?

Combat-boots
De laatste jaren kan je outdoor technische kleding prima scoren in de kleuren zwart en donkergrijs dus dit hoeft niet meer te vloeken bij je (zelf-gezette) tatoeages, piercings en groen geverfde haar. Aan combat-boots waren we al gewend om te dragen dus graaf ze weer op uit je kast en neem ze gewoon weer mee. Even wat nano’s sprayen over de versleten neuzen. Alite-stoeltjes en Exped-slaapmatten zijn ook in stylish zwart verkrijgbaar. Anders dan de jeugdige hipster snappen we dat we niet altijd in een bos kamperen en dat je dus de BioLite BaseCamp beter in de schappen van de Bever kunt laten staan ook al zit er een USB-ingang in. Daglicht is er echter elke dag, dus met een zonnepaneel laden we onze powerbank en smartphone op. Die smartphone is eigenlijk een veredelde mp3-speler waar we muziek op hebben staan van Rammstein, Blondie, Green Day en the Dead Kennedys. Dat kunnen we dan lekker opzetten als straks die naar de camping gelokte hipster zijn ukelele pakt om zijn romantische zeikmuziek te gaan maken.

20072

Cyberpunk camping

Omdat onze basisbeurs/uitkering van de Sociale Dienst altijd halverwege de maand al op was, kunnen we tijdens het bereiden van onze maaltijd op de camping terugvallen op onze overlevingstechnieken uit de jaren ’80: gekookte rijst met fruit uit blik, een zakje kant-en-klaar-soep wordt een volwaardige maaltijd door er gekookte aardappelen aan toe te voegen en de laatste paar dagen van de maand strategisch rond etenstijd gaan couchsurfen bij je familie. Gezien de huidige economische crisis, kan het cyberpunk kamperen nog heel groot worden, vooral als straks niemand meer zijn steeds maar hoger wordende huur, of de hypotheek van zijn onder water staande huis, kan betalen.

Naschrift:

Bever/redactie van het gratis magazine 360º heeft heel sportief gereageerd op dit artikel, via Facebook:

Wat leuk dat je de zomereditie van 360° en het artikel over het nieuwe kamperen zo aandachtig hebt gelezen. Dat je er recalcitrant van wordt spreekt ons wel aan; hebben we zelf ook een handje van. Vandaar dat we zo benadrukken dat je niet per se hardcore hoeft te zijn om te kamperen, maar dat het op de meest uiteenlopende manieren – en voor iedereen – heerlijk is om veel buiten te zijn. Precies zoals jouw blog en foto’s ook laten zien!

We hebben je stuk dan ook met veel plezier gelezen en volgen de reacties erop met belangstelling. Je boodschap biedt ons een flinke portie zelfreflectie, een fenomeen dat generatie X (waar net als jij, velen van ons ook toebehoren) past als een handschoen. Of in dit geval: als een skinnyjeans.

Misschien kunnen we een keer een online rapportage maken over de wereld van het niet-zo-nieuwe-cyberfunk-kamperen? Dan kunnen we meteen onze meest stoere en intens zwarte items weer eens aan bod laten komen, zoals de Leatherman Multitool Surge, de Komono Riviera zonnebril en de Outdoor Tech Bluetooth speaker. Disclaimer: mogelijk maken we de stroming hiermee toegankelijk voor de mainstream.

In ieder geval nogmaals dank voor je post. Interessante pagina heb je, we gaan je zeker volgen!

Met vriendelijke high five, de marketingafdeling (waarvan de meesten zonder baard, trouwens)

IMG_9829

Nog een Cyberpunk campers-tip: Icebreaker T-shirts! Daar vallen vanzelf binnen een paar maanden de gaten in, handig, die hoef je dan niet meer zelf te maken!

Bewaren

Bewaren

19 Reacties op “Nieuwe trend: cyberpunk kamperen

 1. Mijn toemalige chef ( een dikke rijschoolhouder ) vatte het als volgt samen ; “kramperen”

  Daarna nog wat ervaring met legertentjes waarvan je elk de helft moest meedragen in December waar je snachts gewoon niet kon slapen van de kou letterlijk tot op je botten en een gasaanval midden in de nacht ( met echt traangas toen nog, want dat leerde je wel de riempjes van je gasmasker niet te los af te stellen dat je makkelijk kon ademen bij marsen of rennen met dat benauwde ding op ) zowat welkom was om weer wat warmte door beweging te krijgen….viel trouwens wel op dat iedereen wel erg snel met masker en al uit die tentjes kwam….die hebben natuurlijk ook niet geslapen….zouden die ooit nog voor de lol in tentjes hebben gelegen ?

  Dus ik heb niets met tentjes….back to nature/basics ? Welke halve zool verzon dat ? Vast iemand die zijn plicht jegens het vaderland verzuimd heeft ( reden oninteressant ) of zoals tegenwoordig niet eens meer hoeft te vervullen zodat er alleen nog ruggengraatloze* mensen rondlopen ! :-))))))

  * Die krijg je natuurlijk alleen maar met een minimaal afgronde AMO….

  Maar vakantiehuisjes huren heeft ook zo zijn nadelen. Vaak niet goed schoongemaakt, wel erg klein, muffe vochtschimmel lucht, rook of hondenlucht en wat niet meer. Boot huren was wel lollig maar (ver) buiten budget om te bezitten. ( tenminste eentje van 12 m ) Eentje van 9 m zoals mijn ouders hadden vind ik te klein om lekker in te kunnen verblijven. ( nog trauma’s van dagenlang erin zijn opgesloten door heel slecht weer )

  Dus tegenwoordig wel een tent van 6×3 m met een luifel van 6×2 m maar daar zit nog een caravan van 7,5×2,2 m aan vast :-))) In zoiets kun je tenminste normaal gillend in je onderbroek rondrennen.

  Ben ik van een andere generatie ? Ik werk wel achter een beeldscherm, alleen ik mag daar niet meer dan een paar seconden naar kijken :-))))))) En LAN parties ? Dat is een echo uit het verleden…..doen ze dat nog ? Nooit daarbij in een tentje gezeten, toch :-)))

  • “Normaal gillend in je onderbroek rondrennen” klinkt wel als LSD en dus van een andere generatie. Controlevraag: heb je sandalen?

   • Nooit, ik herhaal NOOIT zul je die aan mijn voeten zien !!!
    brrrrrrrrr

    ( en ik gebruik zeker geen drugs, en maar sporadisch/beperkt alcohol )

 2. Hoi Belle,

  Ik herken mij wel in de tijdgeesten die jij beschrijft, en je beschrijft ook nog eens hilarisch. Heerlijk leesvoer en oh zo herkenbaar. Die weekenden van Hacktic, waar ik nooit geweest ben, leuk die foto. Zelf ben ik meer van het grammenjagen. Dit heeft twee oorzaken. Ik heb jarenlang door den lande allemaal LAWs afgelopen, en ben nog steeds onderweg naar Nice. Verder kampeer ik met/uit De Bak, en daar past geen sleurhut achter. Grotere tenten, ik heb ze wel, maar ze schimmelen weg.
  En die uitstraling van kampeerkleding van de ANWB, ik kan mer er helemaal in vinden.
  Veel plezier deze zomer met het cyberpunk kamperen. Dat jij je trouwens thuisvoelt op een ligfietstreffen, toch vooral een hippiegebeuren met gitaren en hakende mannen en vrouwen. (De vrije sex lijkt er overigens wel een beetje vanaf)

  • Wilco, nu er kampeertrends zijn en Bever de romantiek in het kamperen probeert terug te brengen zijn de technische grammenjagers met hun principes uit. Om niet al voor ouwe lullen versleten te worden zullen we concessies moeten doen. En zeg nou zelf: hoeveel weegt zo’n emaille mok nou helemaal? De treffens liepen met het haken al voor op de hipster trend maar nu komt het cyberpunk kamperen op als volgende trend dus ik stel voor: op het volgende herfsttreffen stoken we een metershoog kampvuur van fietssandalen!

 3. LOL! Zo’n Bever-zinnetje als: “Als ik hout sprokkel voor het kampvuur heb ik helemaal het gevoel dat ik back to nature ben. ” Brrrr!!! Gooi je ukelele er dan gelijk ook maar in ;-). Maar ja ik ben dan ook geen hipster maar van het bouwjaar 56.

  Aan mij verdient Bever niet zo heel veel. Ik koop maar heel af en toe ‘outdoor’ spullen maar dan wel van hele goeie kwaliteit zodat ik er lang mee kan doen en het ook nog eens bestand is tegen ruig gebruik. En een emaille mok heb ik ook al niet.

  Trouwens, rijden hipsters niet altijd op fixies? Wellicht dat ze op de Cycle Vision te zien zijn, al dan niet ‘nieuw kamperend’.

  groet,
  Paul

  • Paul, waarom denk je dat ik zo fel reageerde op het feit dat Cycle Vision fixies toelaat? (En MTB’s, spinning bikes en alles wat nu maar ‘hip’ lijkt).

 4. Hoi Belle,

  Met een grijns en genietend je schijven zitten lezen, hilarisch!!
  Wat die tentjes betreft kan ik me geheel bij Quezzzt aansluiten, dat is ook gewoon mijn eerste ervaring met kamperen, in militaire dienst. Dat heeft me indertijd al gelijk de opmerking richting partner doen maken: Vakantie? Ja graag, maar nooit en te nimmer in een tent!!!!!!!
  Hoe je dan denkt over ons oude zakken die superdeluxe met een camper rond toeren met alles erop en eraan durf ik niet eens vragen, maar ook dat zou je waarschijnlijk leuk kunnen beschrijven……
  Nou zien we onszelf ook niet echt als kampeerders, we staan ook nooit op een camping, dat is in 7 jaar camperbezit slechts 2 of 3 keer gebeurd.
  Noorwegen is wel een heerlijk land om met een camper te verkennen, overal vrij staan, en we hebben ons vakantiehuisje bij ons, wij vinden het ideaal. Bijkomende luxe is dat we de camper aan huis in de garage kunnen stallen, dus geen gedoe met afspraken over ophalen en dat soort flauwekul.
  Maar alle respect voor allen die wel met fiets en tent op vakantie gaan, het lijkt me een hele onderneming. Dat is echt niet ons ding!

  Groeten, Adri.

  • Hoi Adri, ik wilde in dit stukje alleen de draak steken met trends in het kamperen. Of eigenlijk marketing. Trends die ontstaan omdat iedereen ontdekt dat een wollen trui toch lekkerder zit dan een fleece daar zit ik niet mee. Ik herken wel de behoefte aan wat hippere en beter passende buitensportkleding totdat ik onderweg ben en al die aandacht voor uiterlijkheden in de stad de grootste flauwekul vind. Als je op dit blog kijkt onder het kopje ‘Vervoersmiddelen’ dan vind je daar een… buscamper. Ik ben weg van de VW California. Hiermee hebben we een rondrit gemaakt door Denemarken/Zweden/Noorwegen met de fietsen achterop. Ik heb zelfs fietssandalen. OK. Genoeg ontboezemingen.

   • Belle bedankt voor je ontboezemingen………Een buscamper, handig! Maar voor ons gevoel net iets te weinig van alles, Ina vind het heerlijk om tussendoor even te liggen, dus een vast bed was voor ons een must. Maar die busjes zijn natuurlijk veel handiger te manouvreren in het verkeer, zeker op de smalle Noorse wegen, daar hebben wij wel eens wat oponthoud als we bussen, vrachtwagens of ander breed spul tegenkomen.
    Aan de andere kant (ik kan het gewoon niet laten….) , is een VW-busje niet erg flower-power generatie? ☺☺☺

 5. Ik lig in een deuk! Geweldig omschreven generatiekloven.
  Geluk voel ik me weinig verenigd met Hipsters, ondanks mijn baard en lactose intolerantie Haha! Wat voor hun retro is, was voor mij gewoon.
  Hippie heb ik mij nooit gevoeld. Gelukkig maar anders zouden we vijanden zijn. 😊
  De X generatie waar geen werk voor zou zijn is meer bewaarheid voor mijn ‘draagkrachtige’ generatie. Die wordt zonder pardon de laan uitgestuurd om plaats te maken voor jongeren.
  Vind ik het erg? Nee niet echt. Na een lang en zwaar arbeidzaam leven zie ik werk, of beter een baan hebben meer is het vaak niet, als iets wat vooral veel tijd kost die ik beter op de camping kan spenderen. Maar dan wel in een klein tentje zonder al te veel e-spul.
  (zei hij tikkent op zijn Samsung Note4 bij de tent in de zachte ochtendzon)

 6. Leuk geschreven verhaaltje hoor, maar ohohoh de boel staat strak van de vooroordelen.
  Je begint hier en daar toch te klinken als een verzuurde 55 plusser in ‘human nature’ plunje.

 7. Ook ik heb van je schrijfsel genoten. Zo herkenbaar ;-) Maar: ik kampeer ook wel en dan meestal met vrij technisch spul. Tja, ben dan ook van die generatie. Ons Belgisch leger liet ons niet in tentjes kamperen (toen het ooit een keer had gekund, vroor het -15, dus mochten we toch maar in de barakken slapen), dus daar kreeg ik geen afkeer van.
  De analyse van kampeer-marketing lijkt me wel raak!

 8. Hoi Belle,

  Prachtig stukje!

  Zelf kamperend opgegroeid in de jaren “60.
  Grammen jagen was toen noodzaak als je met 5 personen en kampeeruitrusting in een 2 CV naar Frankrijk ging. De term outdoor bestond nog niet. Je knutselde zelf maar wat af.

  In de jaren 70 afgehaakt toen het steeds drukker en luxer werd op de campings.
  En nu teveel gesteld op mijn comfort om het echte kamperen nog te beoefenen.

  Eigenlijk zouden ze een nieuwe nederlandse term moeten verzinnen voor het echte kamperen.
  Dan kunnen die sleurhut bezitters blijven kamperen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s