Nieuwe trend: cyberpunk kamperen

Het blaadje 360º van de Bever, daar word ik altijd een beetje recalcitrant van als ik het lees. Het staat vol met meuk dat je niet nodig hebt maar wat Bever graag aan kampeerders wil slijten. Maar omdat er niet genoeg kampeerders zijn proberen ze nu íédereen aan het kamperen te krijgen, inclusief hipsters.

Het hipster-kamperen (u weet wel: die jongelui met opgeschoren haar, baarden, pastel-tinten, gluten-intolerantie, V-halzen, skinny’s met laaghangend kruis en een voorliefde voor zeikerige muziek) wordt toegelicht op pagina 28 t/m 38 in de zomereditie van 360º. Bever noemt het ‘het nieuwe kamperen’. Wat uit is, is in elk geval grammenjagen en je reis plannen. Essentiële dingen om mee te nemen voor de hipster zijn retrodingen als: hun baard, een emaille mok en een geruit hemd. Verder mag de gitaar mee, maar dat is omdat de Bever-redactie niet snapt dat de echte hipster ukulele speelt, een instrument dat ook nog handzamer is om mee te nemen.

het-nieuwe-kamperen

Bever 360º over ‘het nieuwe kamperen’

Het ultieme boek dat deze trend beschrijft is The Outsiders, van Jeffrey Bowmans. De trend die Bowmans beschrijft heet ‘new outdoor creativity’. Het zet outdoor in een nieuw daglicht: minder focus op techniek maar juist meer op gevoel, mindset en creativiteit.

Bever schrijft: “De tijd dat kamperen enkel was weggelegd voor gezinnen met de caravan en technische kampeerders ligt achter ons.” Bever denkt ook: aan caravankampeerders verdienen we niets, want die gaan naar de Vrijbuiter en het aantal gekken dat nog kampeert in een lichtgewicht tentje, daar kan de zaak niet op drijven. Waarschijnlijk werd op de marketingafdeling door iemand geroepen “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.” En dus lezen we: “De nieuwe generatie kampeerders komt vaak uit de stad en herontdekt in vertrouwd gezelschap de natuur. Kamperen in de natuur betekent niet dat je het comfort van thuis moet missen of je in een outfit moet hijsen die niet bij je past”.

emaille-mok-en-skinny

Het nieuwe kamperen met emaille mok en skinny

Dat laatste over die outfit spreekt me wel aan. De outfit van de kampeerder heeft vaak de uitstraling van belegen ANWB-leden. Sokken in sandalen, beige tinten, vormeloos en ‘praktisch’. Het lijkt wel of het geen stijl mag hebben want dan is het niet ‘outdoor’.

Zelf behoor ik tot generatie X. Jarenlang viel er niets te verdienen aan mijn generatie want wij kregen op school te horen: “ga maar iets leren wat je leuk vindt want later is er toch geen werk voor je.” Dus bleven we ook met z’n allen heel lang op school, dat heette ‘verborgen werkloosheid’. We kregen met onze academische of HBO-opleidingen met moeite een eerste baantje als datatypiste, secretaresse of vakkenvuller. Want we zaten in de vicieuze cirkel: geen werkervaring, geen werk.

Beeldscherm
Wat de Bever vergeet is dat we net als die hipster tegenwoordig hoofdzakelijk in stedelijke urban omgevingen wonen en hebben kunnen meeliften met de opkomst van ICT. Werkelijk bijna iedereen van mijn generatie spendeert zijn werkdag achter het beeldscherm. Inmiddels hebben we ook wat te verbrassen, maar ja, generatie X, daar kleeft een label aan. Iedereen die echter  jarenlang werkloos is geweest heeft ook de tijd gehad zich creatief te ontwikkelen. Mijn generatie schilderde, ontwierp flyers, gaf tijdschriften en LP’s in eigen beheer uit en speelde punkrockmuziek op de gesubsidieerde poppodia. Met andere woorden: wij doen niet onder voor die hipster, maken betere muziek en hebben meer te verbrassen dan die twintigers.

Omdat we altijd vergeten zijn en inmiddels op een jong-belegen leeftijd zijn aangekomen waarop we worden genegeerd als trendsetters maar ook niet gezien worden als draagkrachtig, zoals de babyboomers, roep ik bij deze dan maar een nieuwe trend uit, voor de vergeten generatie X, die inmiddels is aanbeland op middelbare leeftijd: het cyberpunk kamperen.

Cyberpunk kampeerders op LAN-party

Generatie X heeft inmiddels genoeg levenservaring opgedaan om te snappen dat je in een skinny niet lekker kan zitten in kleermakerszit (de Edwin-broeken in de jaren ’80 waren heel strak en hadden nog geen stretch). Omdat combat-broeken ook heel punk waren, mag je gewoon een Fjällraven-broek van G1000-stof met veel zakken aan. Die blijft maar een kwartier nat na een regenbui in plaats van de rest van de dag. Koop deze in de kleur donkergrijs. Dat geeft tenminste geen vlekken als je op een boomstronk gaat zitten, zoals bij de zandkleurige varianten. Die mogen de hipsters kopen omdat ze denken dat het retro is. Wat de cyberpunk kampeerder nooit zal dragen zijn sandalen. Sandalen zijn voor hippies en daar rekende de punkgeneratie mee af. Hippies zijn onze natuurlijke vijanden. Hadden ze in de jaren ’70 ons maar niet zo moeten vervelen met ellenlange gitaarsolo’s.

Generatie X op de camping

Alles kan niet lichtgewicht of technisch genoeg zijn voor de cyberpunk kampeerder. Echter laat je je elektrische gitaar thuis omdat die Marshall-versterker zo verrekte zwaar is. Maar alles waar een USB-stekker aan zit mag wel mee: je smartphone, koptelefoon, action-camera, tablet, GPS en portofoon. Op de e-reader staan klassiekers van William Gibson en Bruce Sterling, zoals Neuromancer. Campings waar geen 4G-dekking is verlaat je zo snel mogelijk, tenzij er een LAN is aangelegd. Hoe moet je anders de nieuwe OOR’s moordlijst beluisteren en Ravage lezen nu die niet meer uitgegeven wordt op stencilpapier?

Combat-boots
De laatste jaren kan je outdoor technische kleding prima scoren in de kleuren zwart en donkergrijs dus dit hoeft niet meer te vloeken bij je (zelf-gezette) tatoeages, piercings en groen geverfde haar. Aan combat-boots waren we al gewend om te dragen dus graaf ze weer op uit je kast en neem ze gewoon weer mee. Even wat nano’s sprayen over de versleten neuzen. Alite-stoeltjes en Exped-slaapmatten zijn ook in stylish zwart verkrijgbaar. Anders dan de jeugdige hipster snappen we dat we niet altijd in een bos kamperen en dat je dus de BioLite BaseCamp beter in de schappen van de Bever kunt laten staan ook al zit er een USB-ingang in. Daglicht is er echter elke dag, dus met een zonnepaneel laden we onze powerbank en smartphone op. Die smartphone is eigenlijk een veredelde mp3-speler waar we muziek op hebben staan van Rammstein, Blondie, Green Day en the Dead Kennedys. Dat kunnen we dan lekker opzetten als straks die naar de camping gelokte hipster zijn ukelele pakt om zijn romantische zeikmuziek te gaan maken.

20072

Cyberpunk camping

Omdat onze basisbeurs/uitkering van de Sociale Dienst altijd halverwege de maand al op was, kunnen we tijdens het bereiden van onze maaltijd op de camping terugvallen op onze overlevingstechnieken uit de jaren ’80: gekookte rijst met fruit uit blik, een zakje kant-en-klaar-soep wordt een volwaardige maaltijd door er gekookte aardappelen aan toe te voegen en de laatste paar dagen van de maand strategisch rond etenstijd gaan couchsurfen bij je familie. Gezien de huidige economische crisis, kan het cyberpunk kamperen nog heel groot worden, vooral als straks niemand meer zijn steeds maar hoger wordende huur, of de hypotheek van zijn onder water staande huis, kan betalen.

Naschrift:

Bever/redactie van het gratis magazine 360º heeft heel sportief gereageerd op dit artikel, via Facebook:

Wat leuk dat je de zomereditie van 360° en het artikel over het nieuwe kamperen zo aandachtig hebt gelezen. Dat je er recalcitrant van wordt spreekt ons wel aan; hebben we zelf ook een handje van. Vandaar dat we zo benadrukken dat je niet per se hardcore hoeft te zijn om te kamperen, maar dat het op de meest uiteenlopende manieren – en voor iedereen – heerlijk is om veel buiten te zijn. Precies zoals jouw blog en foto’s ook laten zien!

We hebben je stuk dan ook met veel plezier gelezen en volgen de reacties erop met belangstelling. Je boodschap biedt ons een flinke portie zelfreflectie, een fenomeen dat generatie X (waar net als jij, velen van ons ook toebehoren) past als een handschoen. Of in dit geval: als een skinnyjeans.

Misschien kunnen we een keer een online rapportage maken over de wereld van het niet-zo-nieuwe-cyberfunk-kamperen? Dan kunnen we meteen onze meest stoere en intens zwarte items weer eens aan bod laten komen, zoals de Leatherman Multitool Surge, de Komono Riviera zonnebril en de Outdoor Tech Bluetooth speaker. Disclaimer: mogelijk maken we de stroming hiermee toegankelijk voor de mainstream.

In ieder geval nogmaals dank voor je post. Interessante pagina heb je, we gaan je zeker volgen!

Met vriendelijke high five, de marketingafdeling (waarvan de meesten zonder baard, trouwens)

IMG_9829

Nog een Cyberpunk campers-tip: Icebreaker T-shirts! Daar vallen vanzelf binnen een paar maanden de gaten in, handig, die hoef je dan niet meer zelf te maken!

Bewaren

Bewaren

19 Reacties op “Nieuwe trend: cyberpunk kamperen

 1. Mijn ” Combat-boots” heb ik decennia geleden al eens weggegooid niet wetende dat dit nog eens hip zou worden. Ook in een tentje in diensttijd liggen kleumen en dit nog eens dunnetjes over gedaan in een De Waard tent, maar ja toen noemden we dat vakantie.
  Ik heb me nog nooit ingelaten met zogenoemde trends, nee een smartphone heb ik nog steeds niet. Eerst werden die dingen steeds kleiner omdat dat handiger zou zijn en nu kunnen ze niet groot genoeg zijn.
  De broeken met wijde pijpen in de jaren 70 vond ik stom omdat je met die flappen met het fietsen tussen de ketting en tandwiel van de fiets kwam. En zo kan ik nog wel een tijdje door gaan.
  Nee we gaan vooral ons eigen weg net zoals de cyberpunkers zoals jij die overigens kostelijk beschreef.
  Dus wat is er eigenlijk veranderd?

  Greenmachinist

 2. Wat een heerlijk stukje om mijn zaterdag mee te beginnen, met een grote grijns ga ik straks mijn kampeerspullen bij elkaar pakken.
  Hip ben ik nooit geweest en ook niet in het leger. Maar ik kampeer al een halve eeuw en als ik met vrienden op pad ga dan verbaas ik me altijd over de verschillen in uitrusting. Ultralichte slaapmatjes naast stenen mokken, geen probleem. Als de kletsverhalen onderweg maar goed zijn kan ik veel hebben.
  Het drinkt trouwens erg lekker uit zo’n mok, ik ga bijna twijfelen.

 3. leuk stuk, heel vermakelijk! Ik ben van de generatie x maar dan met verlangens naar de hippie tijd en dus met sandalen :-).

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s