Goed schoonmaakgereedschap voor de fiets

IJsheiligen is geweest en dat betekent dat de buitenkraan weer veilig open kan. Op een rustdag of een dag met teveel wind kan je weer lekker de fiets schoonmaken in de tuin. In de categorie ‘dit hadden we jaren eerder moeten kopen’ dit keer schoonmaakspullen om je fiets goed te reinigen.

Diverse onderhoudssets voor de fiets

Onlangs hadden we eindelijk eens een borstelset aangeschaft voor de fiets. Dit omdat we geïnspireerd waren geraakt door een video van Tour de Tietema over het schoonmaken van je fiets. Vooral die washand met grove uitsteeksels leek ons erg handig. We pakten het meteen maar goed aan en bestelden drie verschillende borstelsets. Twee sets omdat we dit soort klusjes meestal tegelijkertijd uitvoeren en niet wilden vechten om de meest gewilde borstel en een derde set omdat daar weer borstels in zaten die niet in de andere twee sets zaten. U begrijpt: wij gingen dit serieus aanpakken en een goede voorbereiding is het halve werk.

Cassette reinigen
In deze video zie je een handige techniek om de cassette schoon te maken (vanaf 1’46”):

Wat we aanschaften: een set van Muc-Off met zwarte handvatten, een vergelijkbare set van CyclOn met rode handvatten en via Amazon.nl een set met afwijkende borstels van Fengzio (geel/blauw), dat regelrecht van AliExpress blijkt te komen. Verder fietsschoonmaakhandschoenen van Morgan Blue.

Mooier afgewerkt
Bij het uitpakken van de pakketten viel direct op dat de borstelset van Muc-Off net wat mooier was afgewerkt dan de ongeveer even dure set van CyclOn.

Handige borstels van AliExpress voor banden, derailleur en ketting

En toen moesten we wel aan de slag. Heb je geen buitenkraan, geen nood, het kan ook met twee emmertjes water, één om de borstel in schoon te spoelen en één om je schoongespoelde borstel in te dopen. Verbazingwekkend hoe lang de emmer met schoon water helder blijft (totdat je je een keer vergist). Een gieter kan ook handig zijn maar een tuinslang die niet te hard spuit werkt het beste.

Bakboord krijgt een douche

Met deze speciale borstelsets voor het schoonmaken van fietsen moet je goed opletten welke borstel je waar voor gebruikt. Sommige hebben harde haren die je niet op gelakte delen wil gebruiken. Die zijn voor de onderdelen.

Onbereikbare plekken
Door het rijden op onverharde paden met nat weer kan modder zich vastzetten op de meest onbereikbare plekken, zoals tussen de derailleurwieltjes. Dan is het kleine stevige borsteltje in deze schoonmaaksets erg praktisch. Ook het wat fijnere ragertje van Amazon/AliExpress is hiervoor handig. Schoonmaken van de aandrijving werkt het beste als je de ketting even verwijderd, dan kan je zowel het voorblad als de derailleurwieltjes en de behuizing makkelijker reinigen.

Derailleur is makkelijker schoon te maken zonder ketting

Er is een speciale borstel, bedoeld voor het wiel en de velgen. Vooral handig blijkt een borstel bestaande uit twee borstels, die je langs achtervorken, spaken en de cranks kunt halen zodat je zowel de binnen- als buitenkant in een keer schoonmaakt. De cassettehaak is van beide sets te dik voor een 11-speed cassette. Naar verluidt past die van Parktool wel. Die komt een keer mee met een andere bestelling.

Uitleg borstels op de zak van CyclOn

De AliExpress-set heeft een handige borstel voor het reinigen van het profiel van de banden en een borstel voor het reinigen van de ketting aan drie kanten. Helaas sneuvelde bij de eerste schoonmaakbeurt al een borstel van CyclOn. Van de dubbele borstel liet er een los uit het handvat. Kies dus de borstels van Muc-Off of een ander merk.

Losgelaten dubbele borstel

Schoonmaakmiddel
Dave is altijd druk in de weer met een roze spray van Muc-Off maar water werkt net zo goed als schoonmaakmiddel. Ik krijg alleen spetters van sealant niet goed van de achterkant van mijn zadelbuis maar dat lukt me ook niet met de spray. Wellicht de volgende keer maar eens deze speciale lijm en sealant verwijderspray uitproberen.

Diverse verzorgingsproducten voor de fiets

Er zijn ook speciale werkhandschoenen. Die met een rubber laagje komen goed van pas om opgedroogde sealant mee uit een band te peuteren. Niet te verwarren met de handschoen om de fiets mee te poetsen.

Poetshandschoen van Morgan Blue

In deze video van Parktool wordt onder andere goed getoond hoe je de ketting schoonmaakt en hoe te werken met twee emmers:

Na het reinigen

Als de fiets weer schoon is en gedroogd, kan je nog een beschermende laag over het frame aanbrengen, in de hoop dat de volgende keer de modder minder goed aankoekt. Deze beschermende laag mag niet op je remschijven komen, dus spuit het eerst op een doek en breng het daarna aan op je frame. Zelf vind ik glimmende bling-bling niet passen bij een mountainbike en dat komt goed uit want het is veel gedoe om alle stuurzakjes en de frametas eraf te halen. Ook al omdat ik alles heel goed heb weggewerkt om diefstal te voorkomen.

Dave pakt het grondiger aan: alle tassen eraf

Veel gemaakte fouten bij schoonmaken

Meer schoonmaaktips, vooral veel gemaakte fouten:

Opruimen en drogen

Drie borstelsets lijkt veel maar het past allemaal in een bescheiden emmer. Zo kunnen de borstels makkelijk drogen en pletten de haren niet. We bewaren ze in hun eigen zak, voor als we moeten opzoeken waarvoor de borstels dienen.

Borstelsets in emmer

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s