Plannen fietsvakantie 2019

Waar gaat dit jaar de fietsvakantie heen? Rond het WK Ligfietsen hebben we vorig jaar al even aan het land gesnuffeld. Dat smaakte naar meer. Als we nog op tijd zijn met een visum aanvragen, gaat de reis dit jaar naar buiten de EU.

Nog nooit lag een land buiten de EU zo dichtbij, je kan gewoon met de veerboot vanaf Hoek van Holland! Wij zullen echter weer via Duinkerken reizen. Daarna willen we van Dover fietsen richting Glastonbury. Kees Swart heeft namelijk eens deze zeer wervende tekst geschreven over dit stadje:

[…] Theatrale ego’s treffen we in Glastonbury, een smeltkroes van hippies, eigentijdse heksen en rat race refugees. Hun parafernalia liggen in winkels als The Goddess Temple en Speaking Tree. “We vallen wat uit de toon zonder piercings, dreadlocks of gothic look”, merkt Corrie op. “Iedereen is zo met zich zelf bezig, dat niemand ons ziet”, stel ik haar gerust. “Zelfs onze ligfietsen vallen hier niet op.”

Het werkelijke doel van deze reis is niet Glastonbury maar de route ernaar toe. Het idee is om de 155 kilometer lange onverharde South Downs Way te fietsen, door het South Downs National Park. We kijken hoe ver we komen in anderhalve week. Dan keren we weer om, om weer terug te fietsen naar Dover. Als je de andere kant op fietst, ziet de wereld er immers weer anders uit. Mocht de hele geplande route lukken dan hebben we er zo’n 750 kilometer op zitten in Engeland, waarvan 300 over onverharde paden.

Route waarbij het groene deel de South Downs Way is

Kent, East en West Sussex, Hampshire, Dorset en Sommerset zijn de graafschappen waar we doorheen willen fietsen. Onderweg hopen we het landmark Long Man of Wilmington te zien. De plaatsjes Rye en Winchester zijn naar verluid erg mooi en hier loopt onze route doorheen. We volgen vanaf Dover de National Cycling Network route 2 tot Eastborne. Daar begint de South Downs Way tot Winchester. Vanaf daar gaan we westwaarts naar Glastonbury, onder ander via de NCN 24. Dan zal het aan onze conditie liggen hoe ver we komen en of we nog alternatieve routes volgen.

Werelderfgoedlijst
Het zou leuk zijn als we Bath nog zouden kunnen aandoen, een stad op de Werelderfgoedlijst. Niet alleen vanwege de thermen baden uit de Romeinse tijd en de Royal Crescent. Op de kaart ontdekte ik een interessant detail: de fietsroute leek eerst dood te lopen maar bleek te worden onderbroken.

Combe Down Tunnel bij Bath

Inzoomend ontdekte ik de Combe Down Tunnel, een voormalige spoortunnel van ruim anderhalve kilometer dat in 2013 is omgetoverd in een fiets- en wandelpad. In deze tunnel zit muziek!

De afstand zouden we heen en terug met een velomobiel of speed pedelec trike in tien dagen afleggen. Met de MTB verwacht ik er twee keer zo lang over te doen, waardoor we het niet redden in drie weken. Het streven is namelijk ook rustdagen te nemen op mooie plekken. Waarschijnlijk pakken we vanaf Bath de trein terug naar Winchester om vanaf daar de South Downs Way nog een keer te fietsen in omgekeerde richting en dan fietsen we verder door naar Dover.

Voorbereiding

Heel veel hoeven we niet voor te bereiden voor deze reis. Dingen die we nog willen doen zijn:

 • Boottickets boeken;
 • Proefkamperen met nieuwe tent van Zpacks;
 • Trainen;
 • Banden tubeless maken;
 • Handiger fietsslot (indien mogelijk);
 • Route afmaken:
 • Beter regenjack voor Dave;
 • Optimaliseren Vargo Woodstove met Evernew cross stand.

3 Reacties op “Plannen fietsvakantie 2019

 1. Beste Belle en Dave.,
  Ik heb lang geleden gefietst in Devon, waar jullie volgens de route ook doorheen fietsen. Het jaar daarvoor hadden we in de Provence gefietst en daar ook onze eerste bergervaring opgedaan. En dat was gelukt. Echter dat bleek niet helemaal een goede voorspeller te zijn voor het fietsen in de heuvels van Devon. In Devon kom je akelig steile hellingen tegen en dat was met bagage af en toe niet te doen. Uiteindelijk is het allemaal wel gelukt door onze route aan te passen en goed te letten op de hoogtelijnen in de kaart. We hebben wel genoten van landschap en de mensen. Het was een leuke fietsvakantie.
  Met vriendelijke groet,
  Peter

  • Hoi Peter, bedankt voor je tip, ik zal de hoogtelijnen checken! Had je toen een standaard fietskampeer set-up, met voortassen en achtertassen?

   • Ja, standaard setup. Niet echt lichtgewicht. Dat had beter gekund. Maar toch, regelmatig akelig steile hellingen. En als je dan naar beneden ging, kwam je regelmatig in een dorpje dus moest je stevig in de remmen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s