GPS bevestigen op ligfiets met onderstuur

De GPS heeft een hele reis afgelegd op onze trikes, op zoek naar de ideale positie. Uiteindelijk hebben we die gevonden, zij het dat Dave een andere plek heeft gevonden die hij ideaal vindt dan ik.

In eerste instanitie plaatsten we de Garmin GPS-apparaten met tie wraps op de voorbuis van de trikes maar dat bleek geen ideale plek. De GPS zit dan tussen je knieën en zit te ver om goed af te kunnen lezen. Je moet dan naar voren buigen om goed ingewikkelde verkeerssituaties op de kaart te kunnen bekijken. Door de horizontale positie zorgde lichtinval tevens voor reflectie waardoor het scherm vaak niet goed af te lezen viel.

Reflectie op scherm GPS

Met Garmin-houder met tie-wraps op voorbuis: last van reflectie

De trike heeft een onderstuur, hierdoor valt de mogelijkheid om de GPS op het stuur vast te maken af. Zoekende naar een oplossing vond Dave op de site van Radical Design GPS-tasjes. Die zetten je GPS wat meer schuin rechtop.

Niet waterdicht
In het tasje zelf kan je bijvoorbeeld een paar reservebatterijen en je sleutels kwijt maar geen telefoon (tenzij je nog een Nokia 3310 of iets soortgelijks hebt). Wel moet je er rekening mee houden dat het tasje van Cordura gemaakt is en daardoor niet waterdicht is, net als de banaantassen van hetzelfde merk. Ik heb het tasje opgevuld met een rubberen wigvormige deurstop. Die geeft het tasje de juiste vorm en het kan tegen water.

GPS-tas Radical Design

Productfoto GPS-tas Radical Design

Als de GPS in het tasje zit, zijn de knoppen aan de zijkant van het apparaat wat moeilijker bereikbaar maar die heb je onderweg toch niet vaak nodig bij een eTrex. Een eTrex 30(x) of de Touch 35 passen erin maar we hebben maar twee van de drie elastiekjes nodig. De band waarmee je het tasje vastzet op de buis is stroef van binnen waardoor het tasje goed rechtop blijft staan.

GPS-tasje op de trike vastgemaakt

GPS-tasje met eTrex Touch 35 op de trike vastgemaakt

Het scherm komt dankzij het tasje wat meer rechtop te staan én dichterbij, waardoor de leesbaarheid toeneemt. Maar het blijft relatief ver weg, je kan nog steeds last hebben van reflectie. Met name onder een half lichtdoorlatend bladerdek is het scherm onafleesbaar. De GPS verhuisde naar mijn linker zijspiegel, maar dat was geen succes. Menig afslag werd gemist, het schermpje van de eTrex was ook op deze plaats te onduidelijk.

Houder voor Garmin eTrex op linker zijspiegel

Smartphone voor navigatie
Inmiddels heb ik een cursus gevolgd om voortaan de iPhone te gebruiken voor navigatie. Dit is ideaal gebleken. Het grotere scherm van een iPhone is beter afleesbaar dan dat van een Garmin GPS.

In eerste instantie plaatste ik mijn telefoon in een frametasje met een plastic raampje op de voorbuis. Ook handig voor allerlei kleine spulletjes die je bij de hand wilt houden (de trike heeft geen mogelijkheid voor een toptas). Maar telefoons kunnen daarvan overhit raken, wat ook gebeurde tijdens de Landelijke Ligfietsdag, toen ik mijn fiets in de zon had geparkeerd.

iPhone in frametasje

Tussen de voeten
Dave kocht een hoes van Lifeproof Nuüd om zijn iPhone SE waterdicht te maken, mijn iPhone 7 Plus is al waterdicht, dus ik schafte de Topeak Ridecase aan om de smartphone op mijn fiets te zetten. In eerste instantie zette ik de smartphone op de spriet voor de voorderailleur. Vanwege de grootte van het scherm was de navigatie zo goed afleesbaar maar ik had nog wel last van zonlicht van achteren. Ondanks dat het er eng uitziet zo tussen je voeten werkt deze oplossing prima. Maar het was niet makkelijk om even de telefoon te pakken voor het maken van een foto.

iPhone op boegspriet

Bar end monteren
Aan mijn onderstuur heb ik links een recht model bar end gemonteerd van 125 milimeter, zo gemonteerd dat deze naar beneden afhangt. De lengte is belangrijk, anders past je hand niet tussen handvat en telefoon. Ook wilde ik niet dat mijn telefoon verder zou uitsteken dan het bar end, ter bescherming van de telefoon. Zo’n bar end is moeilijk te vinden van die lengte, ik bestelde ze via Elan. Op deze bar end is de Topeak houder geplaatst. Het monteren van de bar end is nog een klusje want daarvoor moet het handvat van het stuur gehaald worden en de schakelaar van je voorderailleur. Maar dat is allemaal gelukt.

iPhone op bar end aan onderstuur

Het scherm is beter afleesbaar omdat het dichtbij en bijna rechtop staat. Je eigen lichaam dekt het scherm af voor invallend zonlicht recht van achteren. Het grotere scherm van de iPhone geeft goed overzicht. De telefoon is tevens bij de hand om een foto te maken.

GPS op bar end
Als je een tweede bar end haaks op de eerste zet, creëer je de vorm van de letter ‘L’. Op het rechtop staande bar end kan je dan eventueel een  eTrex GPS kwijt met behulp van de Garmin-houder en tie wraps. Bar ends van 10 centimeter zijn daar lang genoeg voor. Er blijft dan genoeg ruimte over voor je hand, mits je de bar end aan het stuur afhangend monteert.

GPS op 100 mm bar ends

Dave plaatste de houder voor de Nuüd op zijn rechter zijspiegel. Hij vindt dat een prettige plek. Op deze manier heeft hij in één oogopslag zicht op de route op de telefoon en batterijverbruik en snelheid op het scherm van de GoSwiss Drive. Zijn kleinere iPhone past goed op die plaats, mijn ‘phablet’ zou op deze plek tegen mijn knie kunnen komen.

Dave’s iPhone SE op spiegel gemonteerd

Opladen
Onderweg kan je je telefoon opladen met een powerbank, bijvoorbeeld tijdens een lunchpauze. Dit kan echter ook tijdens het rijden. Met klittenband heb ik een stem cell (afgekeken van bikepacking) aan het bar end gehangen. Hier kan ik een powerbank in stoppen en het draadje eruit laten komen om de telefoon onderweg op te laden. Zo’n stem cell is een handig waterafstotend afsluitbaar zakje ter grootte van een flinke koffiemok waar kleine dingetjes inpassen die je onderweg graag bij de hand hebt, zoals kleingeld voor de veerpont en een tubetje zonnebrandmiddel. Maar opladen kan nog mooier als je een elektrische trike hebt!

Topeak Ridecase houder

Rechts zit op het stuur van de HP Velotechnik een bar end met daarop het schermpje van de GoSwiss Drive. Aan de onderkant van de houder van het scherm van de elektrische motor zit een USB-uitgang. Ik heb een platte USB-kabel van 1,2 meter vanaf dit scherm rechts via de onderkant van mijn stuur naar de linkerkant geleid naar mijn telefoonhouder. Nu kan ik mijn telefoon tijdens het rijden eenvoudig laden met de batterijen van mijn fiets. Geen aparte powerbank meer nodig.

USB-kabel trekken en vastzetten met tie wraps op onderstuur

De iPhone laadt alleen op als de motor staat ingeschakeld. Dit is ideaal tijdens het rijden.

2 Reacties op “GPS bevestigen op ligfiets met onderstuur

  1. Nog een optie is die van Terracycle (bij icletta.com), deze monteer je ook aan je stuur, Ook handig om een Cat-eye spiegeltje te monteren.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s