Velomobiel of trike vervoeren op compacte auto

Een velomobiel of trike kan je vervoeren op het dak van een compacte middenklassenauto met behulp van gewone fietsdragers.

Een Quest XS of trike kan meegenomen worden op een dakdrager van een compacte middenklassenauto met behulp van drie normale fietsdragers die je die om en om plaatst. Als alles uit de velomobiel is, is deze makkelijk door twee personen op te tillen. Verwijder de wieldoekjes tijdens vervoer om de wielen makkelijk vast te kunnen zetten met spanbanden.

Gelcoat
Er worden geen banden over de body gespannen om schade aan de gelcoat/lak te voorkomen. Voor extra zekerheid zette ik de fiets op de (parkeer)rem en bij de velomobiel het stuur vast onder de rand, zodat dit niet heen en weer kan slaan in bochten.

Het handigste is om de hele constructie in de woonkamer of tuin af te stellen om te kijken of het past en op welke breedte de goten vastgezet moeten worden.

Passen in de woonkamer

De omgeklapte beugels om het fietsframe van niet-gestroomlijnde fietsen mee vast te zetten (hier boven aan de achterkant van de rechter rijgoot) bemoeilijken het om de fiets goed op de auto te krijgen. Worden de fietsendragers alleen gebruikt voor het vervoer van een driewieler, dan is het veiliger om deze beugels van de buitenste twee goten te verwijderen. Als je ze laat zitten dan kan je ze tegen klapperen tijdens de rit vastgezetten met tie-wraps.

Voorwielen zet je vast in de beugels die normaal voor het voorwiel en achter het achterwiel van een tweewieler staan

Thule fietsdrager in het midden

De fietsendragers aan de buitenzijden, waar de voorwielen ingezet worden, zijn van Smart en duidelijk van een hogere kwaliteit dan dragers van het merk Thule. Waar Thule bijvoorbeeld popnagels gebruikt, gebruikt Smart bouten die met een torx inbussleutel losgedraaid kunnen worden. Thule gebruikt ook losse onderdelen die uit elkaar kunnen vallen als ze niet vastgeklemd zitten, wat in de praktijk erg onhandig is en waaraan ik me al meerdere keren bezeerd heb. Als je handig bent, kan je ook zelf een dakdrager maken van aluminium U-profielen.

Door het perspectief lijkt de Quest XS langer dan de Smart Fortwo maar dat is niet correct

Met slechts twee fietsbeugels kan het ook, je zet dan het achterwiel vast aan de achterste dwarsbeugel. De neus wijst omhoog.

Achterwiel in derde goot die middenin andersom ligt

Bij andere velomobilisten zag ik soortgelijke oplossingen, altijd alleen met de wielen vastgemaakt.

Quest van Jos Neefjes

Wielen in systeem van Traxx

Fiets van Wim Schermer

Het is prettig om een velomobiel of trike eventueel op het dak van een auto mee te kunnen nemen voor het geval dat er een reparatie nodig is omdat de fiets zelf niet meer kan rijden. Verder hebben wij een Quest XS twee keer meegenomen vanuit het buitenland, toen Dave geen tijd had om de afstand in twee dagen te fietsen vanwege werk. Ik fietste dan alleen heen, onder andere naar Maasmechelen en Keulen. We reisden dan samen terug in de auto met de velomobiel op het dak.

Trike kan het dak op in drie fietsbeugels

Toen de constructie beviel hebben we de beugels verwijderd waarin je een fiets met diamantframe rechtop zet. Deze beugels bemoelijken het oprijden van de voorwielen. Vooral handig met de de trike, omdat die een stuk zwaarder is. We zetten eerst de voorwielen achter op het dak. Vervolgens verzetten we onze handen om de voorwielen in de zijgoten te tillen.

Trike past onopgevouwen in de compacte auto

De trike past ook ín onze compacte auto maar dan kan alleen nog de bestuurder mee en geen passagier. Het achterwiel staat tussen de voorstoelen. Op deze manier past de trike beter dan in opgevouwen toestand. Hier heb ik er al een fietsdag opzitten en komt Dave me achterna om de tweede dag samen te fietsen.

Opvouwen
Hieronder een filmpje van het opvouwen van de HP Velotechnik Scorpion FS 26 S-pedelec met twee accu’s. Door de platformen waar de batterijen normaal op rusten, kan de fiets niet helemaal dubbelgevouwen worden, met een hoog pakket als gevolg.

Zo plat als in deze foto, wordt de fiets bij ons dus niet:

Opgevouwen Scorpion trike zonder linker trede

Het is daarom handiger om de trike op het dak mee te nemen. Alleen als je het linker platform voor de accu verwijderd van de fiets kan deze helemaal plat. Maar dit is helaas niet zo eenvoudig om te doen.

In de achterbak
Een andere oplossing is natuurlijk een andere auto waar twee trikes gewoon in de achterbak passen ;-). Dan hoeft het zitje er ook niet af om het te beschermen tegen vliegen.

Trikes passen ongevouwen om en om in een Caddy Maxi

Een Reactie op “Velomobiel of trike vervoeren op compacte auto

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s