Meekleurende zonnebrilglazen, handig of niet?

Super handig voor op de fiets: meekleurende zonnebrilglazen. Waarom: je rijdt op een zonnige dag het bos in en dan zie je opeens niet veel meer. Je moet je bril afzetten, wat extra lastig is als je een fietshelm draagt. Met een zonnebril met zogeheten photochromic glazen hoeft dat niet.

Behalve tegen de zon helpt een bril ook de insecten uit je ogen te houden. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je ogen beschermd worden tegen schadelijk UV-licht. De kleur van de lenzen zegt daarover overigens niets: ook heldere glazen kunnen UV-licht filteren.

Julbo Whoops
Mijn fietsbril is een Julbo Whoops met photochromic Zebra-lenzen en die kleuren van categorie 2 (zonnig) tot categorie 4 (hooggebergte, water, sneeuw). Die categorieën zeggen dus iets over hoe donker de lens is, welk comfort ze bieden onder welke omstandigheden. De VLT (visibility light transmission) : 7 – 35%. Julbo geeft aan dat de lens 22 seconden nodig heeft om van categorie 2 naar 4 aan te passen. Tijdens het dragen van de bril merk ik echter nooit dat deze reageert op licht, dat gaat heel geleidelijk terwijl het licht nooit te fel of te weinig is. Een prima zonnebril, die ook niet te donker is als het bewolkt is. Het montuur zit goed en is heel licht. Het enige wat tegenviel aan deze bril was de anti-fog coating: bij het beklimmen van de Ben Nevis in de mist maar ook als ik stop met fietsen, beslaat de bril. Terwijl de fabrikant ‘geen condens’ beloofde.

Julbo Whoops

Na drie jaar intensief gebruik begint de coating op de glazen van deze bril te slijten en toen zag ik de Stella van het merk Endura. Die heeft een bugeye ontwerp, wat in de mode was in de jaren ’90. Ik vind dat soort brillen nog steeds gaaf. Nu weet ik niet of de glanzende coating op de Zebra-lenzen beschermt of er alleen om esthetische redenen opzit. Maar Endura geeft aan dat bij de Stella de photochromic moleculen verwerkt zitten ín het lensmateriaal en daarom belooft deze Schotse fabrikant dat de lenzen langer meegaan dan brillen met een photochromic coating. Reactietijd op lichtsterkte is bij deze bril 7 seconden, theoretisch dus een stuk sneller dan de Julbo. Verder geven de cijfertjes de volgende informatie: UV filtratie categorie 2, lichttransmissie ca. 22 – 33%, ISO 12312-1-2013 standaard. Dat is voor gemiddeld zonlicht en dus niet geschikt voor op het water of in het hooggebergte.

Fietsbril Stella van Endura

De Endura Stella draagt net zo prettig als de Julbo Whoops maar de lenzen houden minder licht tegen, zoals ook aangegeven op de verpakking. In de praktijk betekent dat een lage zon nu opeens een probleem vormt, dat is bij de Zebra-lenzen van Julbo niet. Voor de rest overdag voldoet de Stella van Endura uitstekend. De bril van Endura heeft geen officiële anti-fog behandeling maar beslaat net zo als de bril van Julbo: alleen als je stilstaat met de fiets. De Stella heeft aan de binnenkant van de pootjes bij het oor een stukje rubber, daar blijft mijn haar in vasthangen bij het afzetten. Maar afzetten doe ik alleen als ik een winkel of restaurant inloop en als ik klaar ben met fietsen, dus heel onoverkomelijk is dit niet.

Rubber op brilveren zonnebril Endura Stella

Overzicht

Merk Julbo Endura
Model Whoops Stella
Categorie UV-filtratie 2-4 2
Lichttransmissie 7 – 35% 22 – 33%
Reactiesnelheid 22″ 7″
Voordelen Anti-fog (maar werkt niet) Photochromic moleculen in lens
Nadelen Coating slijt Houdt minder licht tegen

Julbo maakt ook lenzen die photochromic én polarized zijn, zoals de Spectron3CF, Octopus en Cameleon, van categorie 2 tot 4. De Zebra photochromic lens heeft echter het grootste lichtbereik. Maar wil je er deze zomer helemaal bijhoren, dan moet je van die blauwgroene glazen hebben, die je nu werkelijk overal ziet.

Julbo Whoops met hippe blauwe glazen (Spectron3CF)

Zie voor informatie over de lenzen onderaan de pagina bij de diverse zonnebrillen op de site van Julbo.

Wat draagt Dave?
Dave draagt een Oakley montuur van een paar jaar oud met glazen op sterkte die tevens meekleuren. Deze bril gaat van helder glas voor binnengebruik naar zonnebril. Het montuur is geschikt voor een sportieve houding op de fiets: je kijkt niet tegen de rand aan als je voorover zit. Wel duurt het even voordat het glas weer helder is als hij binnen komt. Zelf heeft hij daar geen last van maar collega’s hebben allerlei associaties van rock ’n roll tot sterallures, dus je kan opmerkingen verwachten.

Reacties via social media

8 Reacties op “Meekleurende zonnebrilglazen, handig of niet?

 1. Vanaf mijn 20-tigste draag ik een bril, vanaf dag 1 draag ik fotochromatische glazen. Is heel handig. De eerste glazen waren van “nature” al wat donker. Dat was even wennen omdat de omgeving altijd wat donkerder zag dan de werkelijkheid. Vooral de wolken konden veel dreigender ogen dan in werkelijkheid. Nu heb ik glazen die van “nature” zeer helder zijn waardoor ze als niet verkleuren veel meer de werkelijke kleuren weergeven. Voor mezelf vind ik fotochromatische glazen zowat noodzakelijk en dit niet alleen bij het fietsen.

 2. Ik heb een cocoons overzetbril die speciaal is gemaakt voor brildragers. De photochromatische glazen reageren zeer snel. Omdat ze over je eigen bril gaan blijf je dus gebruik maken van je bestaande bril op sterkte. Je merkt van de cocoons niet dat je hem op hebt, ook niet als je even een winkel inloopt.

 3. BBB heeft een heel handig model zonnebril met meekleurende glazen die een leesgedeelte onderin hebben. De sterkte hiervan loopt op per halve dioptrie tot iets van +2.5.
  Heel handig voor wie tijdens het fietsen een leesbril nodig heeft.

  Groet
  Erwin en Tante Lies

 4. Ik zit ook al een tijdje te overwegen om een Oakley op sterkte met photochromatische glazen aan te schaffen. Tenminste, als ik het goed begrepen heb, dan worden bij Oakley de glazen zelf geslepen en dus niet zo’n insert/voorzet brilletje zoals bij de meeste (alle?) andere merken.
  Wat ik me afvraag is of die glazen licht genoeg worden om er in het donker mee te kunnen fietsen.
  Ik wil nl graag 1 fietsbril hebben die ik altijd op kan, of ik nu om 6uur s’ochtends in de winter op pad ga, als het regent, zonnig weer is, etc.
  Hoe zijn Dave’s ervaringen hiermee?

  • Dave’s bril is een bril op sterkte ook voor binnengebruik, dus die is nooit te donker want dan worden de glazen helder. Gekocht bij smartbuyglasses.nl (je moet wel je brilrecept kennen). Dus zoals je bij de opticiën glazen krijgt in een montuur, worden ze daar ik een Oakley-frame gezet. Geen voorzetje of iets dergelijks. Hij draagt de bril altijd, behalve als hij slaapt.

 5. Als brildrager sinds m’n 11de heb ik ook wel al wat ervaring met brillen denk ik…….Ook al heel lang meekleurende glazen, inderdaad je wil niet anders meer. Als sportbril heb ik lang een Adidas met insert gehad, maar die besloeg altijd in de velomobiel. Nu heb ik een optische zonnebril, gewoon van de opticien, een Rodenstock montuur met oranje kleurig glas, dat op minimaal 40% kleuring blijft. In de volle zon wordt het glas donker, tegen het zwart aan, als ik een tunnel in fiets duurt het ook maar enkele seconden voor de glazen weer voldoende helder zijn, werkt prima. Door de oranje tint helpen ze ook om tegenliggers met verblindende lichten wat minder irritant te maken………

 6. Zonder bril zie ik mijn voeten niet meer. Voor op de fiets heb ik een Adidas bril, met glazen op sterkte – geen inzet-glazen. Dat laatste heb ik hiervoor gehad, en dat is met mist of regen echt niet fijn. Of m’n nieuwe oplossing ook met aanvriezende mist blijft werken weet ik (gelukkig) nog niet. De inzetglazen voldeden op dat moment in elk geval niet.
  De nieuwe Adidas bril met meekleurende glazen op sterkte heb ik bij mijn opticien gekocht. Ook fijn is dat de glazen bol zijn, en dus ook de wind goed uit je ogen houden. En dat allemaal op sterkte, daar is nog een forse rekenpartij aan te pas gekomen om alles op orde te krijgen.

  Ik heb gekozen voor grijs-getinte glazen, van helemaal transparant tot een beetje donker. Ik moet met deze glazen ook in het donker rijden, en wil dan geen vermindering van de hoeveelheid licht. De glazen verkleuren niet onmiddellijk, maar de donkerste stand in niet zo donker dat je in een winkel meteen alles omver loopt.

  Op mijn vorige bril heb ik wel gele glazen gehad, maar dat werkt voor mij niet.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s